Károsak az étrend-kiegészítők?
![](/data/image/150x200/2024/05/30/1371-cikkhez-foto2.jpg)
Ha valaki kicsit komolyabban elkezd sportolni, diétázni, életmódot váltani, felmerül a kérdés: vajon szükség van-e a táplálék-kiegészítőkre?
Hallottál már a bentonitról?
![](/data/image/150x200/2024/03/13/pexels-archie-binamira-705075.jpg)
Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.
Szelén – mi ez és miért fontos a szervezetünknek?
![](/data/image/150x200/2023/08/07/pexels-ron-lach-9463868.jpg)
Sokféle antioxidáns található a környezetünkben, amikre szüksége van a testünknek, figyelni kell, arra, hogy bejuttassuk szervezetünkbe, mivel nem tudjuk magunktól előállítani. Egy ilyen anyag a szelén is.
Tengerpart a fürdőszobában
![](/data/image/150x200/2022/05/28/849-foto2_1.jpg)
Most nem arra gondolok, mikor a gyerekem hazaér a homokozóból, bár kétségtelen, hogy azzal már a tengerpart homokja már kipipálva a tengerparti nyaralás „fílingből” az a rész megvan, azonban most inkább a tenger bőrszépítő, kényeztető, feszesítő hatóanyagairól lesz szó, melyek nemcsak a tengerparton élvezhetőek, hanem a saját fürdőszobánkban is.
Diéta és a vitaminhiány
![](/data/image/150x200/2022/05/25/848-foto1-pixa.jpg)
Sajnos nem minden diéta egészséges, a fogyókúrák többsége egyoldalú, a súlycsökkentő étrendre való törekvés gyakran szélsőséges étkezésekhez vezet, ami súlyos vitaminhiányt alakíthat ki. Dietetikusok szerint az egyes diétáknál a vitaminpótlásra nagyon kell figyelni.
Mi az a Lapacho Tea és mire jó?
![](/data/image/150x200/2022/03/24/pexels-pixabay-327136.jpg)
Az inkák már évszázadokkal ezelőtt is használták, mégis kevesen ismerik ezt a csodaszert.
Női vitaminok, nyomelemek
![](/data/image/150x200/2022/02/25/793-foto2.jpg)
Ahogy előre haladunk a korral, ahogy idősödünk, egyre fontosabb lesz gondoskodnunk a vitaminpótlásról, melyek nélkülözhetetlenek a női szervezet számára. Melyek azok a vitaminok, amelyekre minden nőnek szüksége van?
Mindig van a hűtőben, kívül-belül szépít és emellett nagyon sokoldalú! Mi ez?
![](/data/image/150x200/2022/02/21/790-foto3.jpg)
Nemcsak a kelt tészták elkészítéséhez nélkülözhetetlen, de a fogyasztása az egészségünkre is nagyon jó hatással van, ugyanis meglepően sok benne a vitamin, az ásványi anyag és számos fontos aminosav is található benne, B-vitamin tartalmánál fogva a vegetáriánusok egyik legfontosabb étrend-kiegészítője. Kitalálták milyen élelmiszerről lesz szó
Vashiány tünetei és kezelése
![](/data/image/150x200/2022/02/19/788-foto3.jpg)
Mit jelent és honnan tudjuk, hogy vashiányunk van? Melyek a jellemző tünetek, hogy orvosolhatjuk a problémát?
Mit jelent a liofilizálás?
![](/data/image/150x200/2022/01/20/770-foto3.jpg)
A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad.
A vitaminhiány jelei
![](/data/image/150x200/2021/07/26/pexels-trang-doan-1092730.jpg)
A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.
Egy sokrétű idénynövény, ami szuper egészséges is
![](/data/image/150x200/2021/06/01/pexels-mali-maeder-42165.jpg)
Épp megfelelő az idő ahhoz, hogy elővegyünk néhány régi receptet, aminek a spárga áll a középpontjában. Ez a mindössze pár hétig termő sokoldalú növény akár a szuperételek közé is kerülhetne, mutatjuk miért.
Mit tud a szőlőmag?
![](/data/image/150x200/2020/10/12/516-foto1.jpg)
Sokszor azt gondoljuk, hogy a szőlő gyümölcshúsa sokkal értékesebb, mint a magja, pedig utóbbi egy valóságos koncentrált tápanyagbomba, ezért népszerű a belőle készített olaj, esszencia, őrlemény és liszt. A szőlőmag köztudottan tele van antioxidánsokkal, s gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, de egyes nyomelemek, például a molibdén, a mangán, a vas, illetve a réz is vannak benne
Az egészséges napi tojásfogyasztás
![](/data/image/150x200/2020/08/31/cn-toja.jpg)
A tojás egészségünkre gyakorolt hatásáról jót is, rosszat is lehetett hallani az elmúlt években. Sokáig azt hirdették, hogy magas koleszterin tartalma miatt csak mértékkel szabad fogyasztani, mivel növelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Mindent a K- vitaminról
![](/data/image/150x200/2020/07/26/k1.jpg)
A K-vitaminnak két csoportja létezik, egyszerű módon K1 és K2-vitamin néven tartjuk számon. A kettő között a legalapvetőbb különbség, hogy míg a K1-vitamint csak a bevitt táplálékkal, a K2-vitamint a bélrendszerünk baktériumain keresztül is biztosíthatjuk szervezetünk számára. Körülbelül fele-fele arányban érvényes ez normál esetben.
Használjunk vitaminokat, étrendkiegészítőket nyáron?
![](/data/image/150x200/2020/07/21/469foto1.jpg)
Valószínűleg nagyanyáink korában elintézték volna a témát annyival, hogy számtalan idénygyümölcs és zöldség, illetve természetes napfény és friss levegő áll rendelkezésre, minek a sok szintetikus bogyó, ám azért ez a mai világban sajnos nem állja meg a helyét.
Kevés folyadék hatásai
![](/data/image/150x200/2020/07/01/cn-vz.jpg)
Az emberi szervezet körülbelül 75 százalékát víz alkotja. Ez az életkor függvényében változhat, és szerveink is eltérő mértékben tartalmazzák az éltető nedűt. A tüdő 90%-a víz, az izmok 75%-a, az agy pedig 85%-ban tartalmazza azt.
Mi történik, ha éhezünk?
![](/data/image/150x200/2020/05/31/440-foto1_1.jpg)
Mi történik, ha éhezünk? Mit jelent a mennyiségi és mit a minőségi éhezés? Mi a megoldás?
Vitamin helyett
![](/data/image/150x200/2019/10/16/309-foto.jpg)
Egyszerű megoldás bekapkodni reggel pár vitamint és azzal letudni a vitamin – és ásványianyagbevitelt. Nem azt akarom mondani, hogy a multivitaminkészítmények nem jók, de az tény, hogy ha élelmiszer formájában viszed be a vitaminokat és ásványi anyagokat, azzal sokkal jobban jársz! Hogy is kell ezt pontosan? Mondom
Káliumban gazdag ételek
![](/data/image/150x200/2019/08/20/avokado.jpg)
A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.
Étrend-kiegészítők
![](/data/image/150x200/2019/07/24/270-foto.jpg)
Ha egy kicsit komolyabban elkezd sportolni valaki, felmerül a kérdés, vajon szükség van-e a táplálék-kiegészítőkre, étrend-kiegészítő szerekre.
Az Omega -3, létfontosságú nyomelem tulajdonságai
![](/data/image/150x200/2019/04/30/appetizer-2802_1280.jpg)
Az omega-3 zsírsavak a telítetlen, méghozzá a többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartoznak. Az Omega- 3 alapvető fontosságú az emberi egészséghez és a fejlődéshez, azonban, mivel a test nem képes ennek előállítására, így csak az élelmiszerek vagy az étrend-kiegészítők útján fogyasztható.
Édességvágyunk rejtett okai- talán ez egy betegség jele?
![](/data/image/150x200/2018/01/18/dessert-352475_1280.jpg)
A cukoréhség és a leküzdhetetlen édességvágy mögött nem biztos, hogy a saját gyenge ellenállási képességünk az ok. Ha gyakran érzünk szinte leküzdhetetlen vágyat a magas cukortartalmú élelmiszerek iránt, könnyen lehet, hogy rejtett probléma áll a háttérben.
Szedjünk vitamint?
![](/data/image/150x200/2015/12/07/etrend-kiegeszito.jpg)
A különböző étrend-kiegészítők sok ember mindennapjainak részei. Mondják, nélkülözésükkel nem lehet egészséges életmódot folytatni. Igaz ez?
Vegán életmód – egészség, vagy új üzleti lehetőség?
![](/data/image/150x200/2015/12/03/vegan.jpg)
A legújabb táplálkozási irányzat a vegán életmód. Noha az eredete régre nyúlik vissza, nálunk csak újabban kezdett el elterjedni. Vajon tényleg egészséges? És hogyan próbálnak hasznot húzni belőle?
Süssünk céklával egészséges és finom sütiket!
![](/data/image/150x200/2015/05/06/beetroot-687251_640.jpg)
A cékla mint olyan eléggé megosztó „személyiségű” zöldség: általában vagy nagyon szeretik az emberek, vagy egyáltalán nem. Süteménybe keverve a megfelelő arányban azonban csakis az előnyeit élvezhetjük a jellegzetes ízhatás nélkül: puha, lágy, kissé krémes-szaftos állagú finomságot kaphatunk, amely ráadásul nagyon egészséges is.