Menü

Egy sokrétű idénynövény, ami szuper egészséges is

Igaz, általában május közepétől számítjuk a spárga idényét, azonban most a szeszélyes időjárás és az éghajlatváltozás miatt kitolódtak a mezőgazdasági növények termési ideje. Mivel mindössze pár hétig élvezhetjük ennek a sokoldalú növénynek a friss hajtásait, most van a legjobb lehetőség arra, hogy becsempésszük étrendünkbe ezt a szuper egészséges növényt. Termesztése körülményes és nagy odafigyelést is igényel, nem véletlenül nevezték régen a királyok ételének. Valójában a liliomfélék családjába tartozik és eredetileg az egyiptomiak kezdték el termesztését, majd a rómaiak folytatták ezt a hagyományt. Igaz, Európa déli részén, Észak-Afrikában és Kis Ázsiában is őshonos.

Már a népi gyógyászatban is ismerték áldásos hatásait. Régen gyulladás csökkentésére és különböző fájdalmak csökkentésére használták, illetve ízületi problémákra is ajánlották. Emellett magas ásványi anyag tartalma és vitamin tartalma miatt ajánlották terhes nőknek is. Rengeteg kalcium, vas, foszfor és kálium van benne, valamint nyomelemeket is tartalmaz, ellenben nátrium tartalma igen alacsony. A vitaminok közül főként a C, E, K, A és B-vitamin tartalma jelentős.

Vesetisztító hatása is ismert és vízhajtóként is használható, nem véletlen ajánlják felfázásra és különböző húgyúti fertőzések kezelésére. Az ásványi anyag és nyomelem összetétele miatt enyhén lúgos kémhatású, így vértisztító hatást is tulajdonítanak a spárgának. Persze minden említett jótékony hatás elsősorban nyers fogyasztásnál van jelen, de elkészítési módjai is legalább olyan változatosak, mint az egészségre kifejtett pozitív hatásai.

Alapvetően érdemes frissen felhasználni, mivel nem áll el túl sokáig, Ha nedves törlőkendőbe vagy ruhába csavarjuk, akkor hűtőben 2-3 napig még tárolható.

Felhasználása is sokrétű, de mindenekelőtt pár szó arról, melyik részét használhatjuk. Az alsó, fásabb részeket például le kell vágni, utána pedig a sípokat meg is kell hámozni. Csupán a sípok felső, puhább részei jók úgy, ahogy vannak, ezeket elegendő megmosni. Készülhet belőle saláta, fogyaszthatjuk nyersen, levet is csinálhatunk belőle, de sós-citromos vízben főzve a levet felhasználhatjuk leves vagy rizs főzéséhez is.

Végül pedig egy érdekesség, hogy a spárga az ásványi anyagok és nyomelemek mellett kéntartalmú vegyületeket is tartalmaz. Ezeket a szervezet lebontja és a vizeletbe választja ki, aminek hatására jellegzetes „illata” lesz. Ez egy természetes folyamat, nem utal semmilyen emésztési problémára, azonban nem minden ember érzi ezt az „illatot”, mivel nem minden ember képes ezeknek a lebontására.

A B-vitamin komplex tagjai

A B-vitaminok mindegyike fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, ugyanakkor átfedés is akad köztük. Nézzük, mihez járulnak hozzá a komplex tagjai.

A túlzott rostfogyasztás jelei

Biztosan tisztában vagy vele, a rostos ételek fogyasztása nagyon egészséges. Jótékony hatású a szív- és érrendszerre, a megfelelő anyagcsere működésre, a gyomor egészségére és a vér glükóz szintjének stabilizálására. Bár általában nem fogyasztunk eleget, ennek ellenkezője is megtörténhet, amikor is túl sokat fogyasztunk egyszerre, ráadásul rövid idő leforgása alatt, ami szintén problémákat okozhat.

Egészséges túrós desszertek nyomában

A túró rengeteg kalciumot és foszfort tartalmaz, ezért a gyerekeknek, serdülőknek és csontritkulásban szenvedő betegeknek érdemes minél többet enniük belőle. Nem kell aggódnod a túró kalóriatartalma miatt sem, hiszen 100 gramm túróban csupán 110 kcal van. Ezt a könnyen emészthető, laktató tejterméket tehát akár egy diétás étrendbe is beillesztheted!

Varázsitalnak számít a maté tea

A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény, amelyet a helyi indán törzsek már akkor fogyasztottak, amikor az európai felfedezők rátaláltak a földrészre. Egy italban tartalmazza a kávé erősségét, a teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait és a csokoládé nyújtotta eufória érzését.

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?