Menü

Egy sokrétű idénynövény, ami szuper egészséges is

Igaz, általában május közepétől számítjuk a spárga idényét, azonban most a szeszélyes időjárás és az éghajlatváltozás miatt kitolódtak a mezőgazdasági növények termési ideje. Mivel mindössze pár hétig élvezhetjük ennek a sokoldalú növénynek a friss hajtásait, most van a legjobb lehetőség arra, hogy becsempésszük étrendünkbe ezt a szuper egészséges növényt. Termesztése körülményes és nagy odafigyelést is igényel, nem véletlenül nevezték régen a királyok ételének. Valójában a liliomfélék családjába tartozik és eredetileg az egyiptomiak kezdték el termesztését, majd a rómaiak folytatták ezt a hagyományt. Igaz, Európa déli részén, Észak-Afrikában és Kis Ázsiában is őshonos.

Már a népi gyógyászatban is ismerték áldásos hatásait. Régen gyulladás csökkentésére és különböző fájdalmak csökkentésére használták, illetve ízületi problémákra is ajánlották. Emellett magas ásványi anyag tartalma és vitamin tartalma miatt ajánlották terhes nőknek is. Rengeteg kalcium, vas, foszfor és kálium van benne, valamint nyomelemeket is tartalmaz, ellenben nátrium tartalma igen alacsony. A vitaminok közül főként a C, E, K, A és B-vitamin tartalma jelentős.

Vesetisztító hatása is ismert és vízhajtóként is használható, nem véletlen ajánlják felfázásra és különböző húgyúti fertőzések kezelésére. Az ásványi anyag és nyomelem összetétele miatt enyhén lúgos kémhatású, így vértisztító hatást is tulajdonítanak a spárgának. Persze minden említett jótékony hatás elsősorban nyers fogyasztásnál van jelen, de elkészítési módjai is legalább olyan változatosak, mint az egészségre kifejtett pozitív hatásai.

Alapvetően érdemes frissen felhasználni, mivel nem áll el túl sokáig, Ha nedves törlőkendőbe vagy ruhába csavarjuk, akkor hűtőben 2-3 napig még tárolható.

Felhasználása is sokrétű, de mindenekelőtt pár szó arról, melyik részét használhatjuk. Az alsó, fásabb részeket például le kell vágni, utána pedig a sípokat meg is kell hámozni. Csupán a sípok felső, puhább részei jók úgy, ahogy vannak, ezeket elegendő megmosni. Készülhet belőle saláta, fogyaszthatjuk nyersen, levet is csinálhatunk belőle, de sós-citromos vízben főzve a levet felhasználhatjuk leves vagy rizs főzéséhez is.

Végül pedig egy érdekesség, hogy a spárga az ásványi anyagok és nyomelemek mellett kéntartalmú vegyületeket is tartalmaz. Ezeket a szervezet lebontja és a vizeletbe választja ki, aminek hatására jellegzetes „illata” lesz. Ez egy természetes folyamat, nem utal semmilyen emésztési problémára, azonban nem minden ember érzi ezt az „illatot”, mivel nem minden ember képes ezeknek a lebontására.

A goji bogyó szuper hatásai

A goji bogyó története a keleti orvoslásból indult, ahol több mint 5000 éve használják. Elsősorban egészségmegőrző és vágyserkentő hatása miatt lett népszerű. A gyümölcs a nyugati orvoslás érdeklődését is felkeltette, így számos kutatás indult hatóanyagai megismerése, élettani hatásainak feltérképezése végett

Hurrá, itt az uborkaszezon

Nyáron egy kicsit mindenki kevesebbet és könnyebben étkezik, mint az év többi részében, de az uborka nem csak könnyű, hanem egészéges is, főleg ilyen nagy melegben.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.

Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása.