Menü

Vegán életmód – egészség, vagy új üzleti lehetőség?

A vegán életmód nálunk viszonylag új irányzatnak számít, noha bizonyos népcsoportok már korábban is táplálkoztak ily módon. Igaz, nálunk nehezebben is lett volna kivitelezhető a történelmi és a területi adottságokat, szokásokat figyelembe véve.

Mostanság inkább a lelki, spirituális változásokkal egyidejűleg terjedt el az állati eredetű élelmiszereket teljesen kizáró táplálkozási forma. Hogy mindez egészséges-e, vagy sem, az eléggé vitatott. Az ellenzők szerint ezen táplálkozás mellett szinte lehetetlen megszerezni az összes, szervezetünk számára szükséges vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet.

Az bizonyos, hogy nehéz a dolga a vegánoknak, ha szeretnék elkerülni a vitaminhiányos állapotot, noha azt a tényt sem szabad elfelejteni, hogy a sok zöldséggel és gyümölccsel jóval több vitamint visznek be a szervezetükbe, mint mondjuk azok, akik egyhangúan és egészségtelenül táplálkoznak. A vegánok állítják: kis odafigyeléssel és gyakorlással igenis megoldható, hogy minden szükséges dolgot biztosítsanak a szervezetüknek. A vegánok továbbá úgy vélik, hogy szervezetük azért is van jobb állapotban, mert a növényi jellegű ételeknek más a rezgése, ami pedig kiváló hatással van a testre és lélekre egyaránt. További fontos tényező, hogy az elhízás náluk egyáltalán nem jellemző.

Viszont az is látszik, hogy az egészséges ételeket gyártó és forgalmazó kereskedők igyekszenek hasznot húzni a vegán életmódból, és minden lehetséges terméket „vegán” felirattal árusítanak, kihasználva az új irányzatban rejlő üzleti lehetőséget. Ezt azonban a vegánok csak részben bánják, hiszen nem egyszerű olyan ételekhez és alapanyagokhoz jutniuk, amik tényleg kizárják az állati eredetű összetevőket, így a segítségükre van a külön jelölés. Igaz, hogy ők legtöbb esetben házilag készült élelmiszereket igyekeznek beszerezni, de nyilván ez nem minden esetben valósítható meg 100%-osan.

Annak azért érdemes utána nézni, hogy ilyen termék vásárlásakor nem adnak-e csupán azért drágábban valamit, mert vegán élelmiszerként van feltüntetve. Előfordul, hogy ugyanazon termék teljesen azonos összetevőkkel kapható olcsóbban is, nem vegán ételként árusítva…

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!