Menü

Vegán életmód – egészség, vagy új üzleti lehetőség?

A vegán életmód nálunk viszonylag új irányzatnak számít, noha bizonyos népcsoportok már korábban is táplálkoztak ily módon. Igaz, nálunk nehezebben is lett volna kivitelezhető a történelmi és a területi adottságokat, szokásokat figyelembe véve.

Mostanság inkább a lelki, spirituális változásokkal egyidejűleg terjedt el az állati eredetű élelmiszereket teljesen kizáró táplálkozási forma. Hogy mindez egészséges-e, vagy sem, az eléggé vitatott. Az ellenzők szerint ezen táplálkozás mellett szinte lehetetlen megszerezni az összes, szervezetünk számára szükséges vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet.

Az bizonyos, hogy nehéz a dolga a vegánoknak, ha szeretnék elkerülni a vitaminhiányos állapotot, noha azt a tényt sem szabad elfelejteni, hogy a sok zöldséggel és gyümölccsel jóval több vitamint visznek be a szervezetükbe, mint mondjuk azok, akik egyhangúan és egészségtelenül táplálkoznak. A vegánok állítják: kis odafigyeléssel és gyakorlással igenis megoldható, hogy minden szükséges dolgot biztosítsanak a szervezetüknek. A vegánok továbbá úgy vélik, hogy szervezetük azért is van jobb állapotban, mert a növényi jellegű ételeknek más a rezgése, ami pedig kiváló hatással van a testre és lélekre egyaránt. További fontos tényező, hogy az elhízás náluk egyáltalán nem jellemző.

Viszont az is látszik, hogy az egészséges ételeket gyártó és forgalmazó kereskedők igyekszenek hasznot húzni a vegán életmódból, és minden lehetséges terméket „vegán” felirattal árusítanak, kihasználva az új irányzatban rejlő üzleti lehetőséget. Ezt azonban a vegánok csak részben bánják, hiszen nem egyszerű olyan ételekhez és alapanyagokhoz jutniuk, amik tényleg kizárják az állati eredetű összetevőket, így a segítségükre van a külön jelölés. Igaz, hogy ők legtöbb esetben házilag készült élelmiszereket igyekeznek beszerezni, de nyilván ez nem minden esetben valósítható meg 100%-osan.

Annak azért érdemes utána nézni, hogy ilyen termék vásárlásakor nem adnak-e csupán azért drágábban valamit, mert vegán élelmiszerként van feltüntetve. Előfordul, hogy ugyanazon termék teljesen azonos összetevőkkel kapható olcsóbban is, nem vegán ételként árusítva…

Rákellenes ételek

Ma már sajnos mindenki ismer olyan szomszédot, barátot, kollégát, vagy sajnos közvetlen közeli vagy távoli családtagot, aki megküzdött a rákbetegséggel, vagy aki netán sajnos elveszítette a harcot vele. Szomorú, alattomos, kegyetlen betegség, olykor villámgyors lefolyású, máskor sok szenvedéssel ér véget. Elkerülni, kivédeni, meggyógyítani nem lehet, de a megelőzésben van némi szerepe azért az életmódnak.

A túlevés hatásai

A túlevés legnyilvánvalóbb hatásai a túlsúly és a romló egészség. A legtöbb ember joggal fél ezektől a negatív hatásoktól, de a túlevés az élet számtalan más területét is befolyásolja.

Szedres finomságok nyárra

A friss szeder nyersen is szuper nassolnivaló, de a lédús bogyók remek kiegészítői a különféle desszerteknek a muffinoktól a fagyikon át a pohárkrémekig

Koleszterin gyermekkorban

Magyarországon köztudottan szinte minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, ami szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet, azonban az megdöbbentő adat, hogy már az 1-3 éves magyar gyermekek fele is több koleszterint fogyaszt az ajánlottnál.

A rostok elengedhetetlen fontossága

Noha a növényi rostot az emberi szervezet nem tudja megemészteni, nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Ha nem fogyasztunk belőle eleget, az élelmi rost hiánya számos egészségügyi problémát okozhat.