Menü

Diéta és a vitaminhiány

Sajnos nem minden diéta egészséges, a fogyókúrák többsége egyoldalú, a súlycsökkentő étrendre való törekvés pedig gyakran szélsőséges étkezésekhez vezet, ami súlyos vitaminhiányt alakíthat ki. Dietetikusok szerint az egyes diétáknál a vitaminpótlásra nagyon kell figyelni.

A speciális, gyakran egészségügyi okokból tartott, szigorú étrendeknél vagy szélsőséges, túlzásba vitt fogyókúráknál előfordulhat, hogy bizonyos tápanyagokat nem kap meg a szervezet, vagy nem tudja hasznosítani. Amennyiben a diéta speciális és kizár néhány élelmiszercsoportot, mentes étrendet követel meg, akkor komoly fejtörést okozhat egyes tápanyagok, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok megfelelő pótlása.

Manapság „divatos” vegán étrendet folytatni, azonban az étrendet követőknek tudniuk kell, hogy a vegán diéta esetén például már komoly veszélyt jelent a vitaminhiány, ugyanis a B12-, D-vitamin, továbbá a vas, a cink, a kalcium pótlása kiemelten fontos. Míg a B12-vitamin elsősorban állati eredetű élelmiszerekből fedezhető természetes formában, a növényekben levő vas és cink is nehezebben szívódik fel.

Étrend-kiegészítők szedésével, B-komplex vitaminnal ez a kockázat csökkenthető és a hiányállapot elkerülhető.

Népszerű jó ideje a ketogén diéta, mellyel gyorsan és látványosan lehet fogyni, éhezés nélkül, azonban a ketogén étrend is szigorú szabályokat követel meg követőitől, minimális szénhidráttartalommal. A keto étrendet előnyben részesítők hiányt szenvedhetnek kalciumból, C-, D-, E-vitaminból, magnéziumból, káliumból, foszforból, nátriumból, esetleg egyes B-vitaminokból.

A laktózérzékenység, illetve tejmentes diétát folytatók étrendjében gyakori problémát jelent a tejtermékek kizárása miatt a D-vitamin- és kalciumpótlás, mely a csontok, a fogak egészsége miatt is kiemelten fontos.

Kalcium és D-vitamin megtalálható a halakban, csonthéjasokban, magvakban, tojásban, leveleszöldségekben.

A gluténmentes étrendet követők tábora igen nagy manapság, s bár a dietetikusok az egészséges szervezetnek nem javasolják a „divatból” folytatott gluténmentes étkezést, a cöliákia és nem cöliákiás gluténérzékenység esetén fontos a nagyon szigorú, glutént kizáró diéta.

Ez az étkezés azonban szintén hozzájárulhat a tápanyaghiányhoz. A B-vitaminok, főként a B12-vitamin, a vas, a kalcium, a magnézium, a cink pótlására nagyon kell figyelni gluténmentes diéta esetén.

Szélsőséges fogyókúra senkinek sem ajánlott, ugyanis nagyon igénybe veszi a szervezetet, hiánybetegségeket, hajhullást, fogak romlását okozva. A legtöbb speciális étrend, diéta, fogyókúra, - azok egyoldalúsága miatt - csak dietetikus felügyelete mellett javasolt.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.