Te mit tudsz a cinkről?
- Dátum: 2025.08.23., 06:07
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- C-vitamin, DNS, ekcéma, enzimműködés, hüvelyesek, immunrendszer, koncentráció, magvak, nyomelem, sebgyógyulás, tejtermék, tojás
Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!
A cink egy nyomelem, mi azt jelenti, hogy a szervezetnek nagyon kevéskére van szüksége belőle, viszont létfontosságú, hogy hozzájussunk, ellenben nem tudja magától előállítani. A periódusos rendszerben a 30. helyen ácsorog, egy úgynevezett átmenetifém, kékes színe van és igencsak rideg, ám kovácsolható, egyes fémek, mint az acél felületi korrózióvédelmére is alkalmas. Na, de miért fontos ez nekünk az egészségünk szempontjából?
A cink egy olyan nyomelem, ami közel 300 enzim működéséhez kell a testünkben, sőt, nagyon sok biológiai folyamatban elengedhetetlen szerepe van. Először is az immunrendszer működéséhez kell, mivel elősegíti a fertőzések elkerülését. Remek antioxidáns, megvédi sejtjeinket az oxidatív stresszel szemben. Nem is gondolnánk, hogy ahhoz is, hogy jól érezzük a szagokat és ízeket, cinkre van szükségünk, mivel részt vesz a szaglóhámsejtek egészségének fenntartásában, illetve ezen érzékekhez tartozó idegsejtek megfelelő működésében.
Fontos a DNS szintézishez és stabilizáláshoz, de a sejtosztódáshoz is nélkülözhetetlen. Amennyiben a sejtosztódásban zavar következik be, akkor a sérült szövetek nem képesek a gyógyulásra, azaz a sebeink sem fognak nélküle gyorsan és szépen regenerálódni. Szerepe van a növekedésben a magzati és gyermekkorban, különösen fontos, elegendő cinkhez jusson a szervezet a várandósság és a kisgyermekkorban. Hiányában növekedési- és fejlődési zavar jelentkezhet, ezen felül az immunrendszer legyengül, fáradékonyság, koncentrációs problémák jöhetnek elő. Találkozhatunk a bőrünket érintő gondokkal, aknés, pattanásos bőr, ekcéma, de hajhullás is kialakulhat. Nélküle lassan, nehezen gyógyulnak be a sebek.
Pótolni többféleképpen is tudjuk szerencsére, több lehetőségünk is van. Zöldségek közül vezessük be az étrendünkbe a gombát, a zöldborsót, a spenótot, a kukoricát, a fokhagymát és a hüvelyeseket, mint a bab, vagy lencse. A magvakat se feledjük, együnk tökmagot, mandulát, kesudiót, napraforgót. A húsokban is találunk, a csirkehúsban, marhahúsban, sertéshúsban is van, a májban és a tengeriherkentyűkben is, legfőképpen az osztrigában is megtaláljuk. A tojást és a tejtermékeket is fogyasszuk, ezekben is sok cink van. A kenyeres pultot vizslatva keressük a teljes kiőrlésű termékeket, illetve köretként együnk barnarizst és quinoát. Reggelire például remek egy joghurtba vagy turmixba kevert zabpehely is. Fontos megjegyezni, hogy a C-vitamin remekül segíti a cink felszívódását.
A cinke egy elengedhetetlen nyomelem a szerveztünk helyes működésének szempontjából. Immunrendszerünk gyengébb, sebeink nehezebben gyógyulnak nélküle. Figyeljünk a megfelelő mennyiségű cink bevitelre, hogy több illatot és ízt érezzünk, energikusak legyünk és bőrünk is szebb legyen.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.