Menü

Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!

A cink egy nyomelem, mi azt jelenti, hogy a szervezetnek nagyon kevéskére van szüksége belőle, viszont létfontosságú, hogy hozzájussunk, ellenben nem tudja magától előállítani. A periódusos rendszerben a 30. helyen ácsorog, egy úgynevezett átmenetifém, kékes színe van és igencsak rideg, ám kovácsolható, egyes fémek, mint az acél felületi korrózióvédelmére is alkalmas. Na, de miért fontos ez nekünk az egészségünk szempontjából?

A cink egy olyan nyomelem, ami közel 300 enzim működéséhez kell a testünkben, sőt, nagyon sok biológiai folyamatban elengedhetetlen szerepe van. Először is az immunrendszer működéséhez kell, mivel elősegíti a fertőzések elkerülését. Remek antioxidáns, megvédi sejtjeinket az oxidatív stresszel szemben. Nem is gondolnánk, hogy ahhoz is, hogy jól érezzük a szagokat és ízeket, cinkre van szükségünk, mivel részt vesz a szaglóhámsejtek egészségének fenntartásában, illetve ezen érzékekhez tartozó idegsejtek megfelelő működésében.

Fontos a DNS szintézishez és stabilizáláshoz, de a sejtosztódáshoz is nélkülözhetetlen. Amennyiben a sejtosztódásban zavar következik be, akkor a sérült szövetek nem képesek a gyógyulásra, azaz a sebeink sem fognak nélküle gyorsan és szépen regenerálódni. Szerepe van a növekedésben a magzati és gyermekkorban, különösen fontos, elegendő cinkhez jusson a szervezet a várandósság és a kisgyermekkorban. Hiányában növekedési- és fejlődési zavar jelentkezhet, ezen felül az immunrendszer legyengül, fáradékonyság, koncentrációs problémák jöhetnek elő. Találkozhatunk a bőrünket érintő gondokkal, aknés, pattanásos bőr, ekcéma, de hajhullás is kialakulhat. Nélküle lassan, nehezen gyógyulnak be a sebek.

Pótolni többféleképpen is tudjuk szerencsére, több lehetőségünk is van. Zöldségek közül vezessük be az étrendünkbe a gombát, a zöldborsót, a spenótot, a kukoricát, a fokhagymát és a hüvelyeseket, mint a bab, vagy lencse. A magvakat se feledjük, együnk tökmagot, mandulát, kesudiót, napraforgót. A húsokban is találunk, a csirkehúsban, marhahúsban, sertéshúsban is van, a májban és a tengeriherkentyűkben is, legfőképpen az osztrigában is megtaláljuk. A tojást és a tejtermékeket is fogyasszuk, ezekben is sok cink van. A kenyeres pultot vizslatva keressük a teljes kiőrlésű termékeket, illetve köretként együnk barnarizst és quinoát. Reggelire például remek egy joghurtba vagy turmixba kevert zabpehely is. Fontos megjegyezni, hogy a C-vitamin remekül segíti a cink felszívódását.

A cinke egy elengedhetetlen nyomelem a szerveztünk helyes működésének szempontjából. Immunrendszerünk gyengébb, sebeink nehezebben gyógyulnak nélküle. Figyeljünk a megfelelő mennyiségű cink bevitelre, hogy több illatot és ízt érezzünk, energikusak legyünk és bőrünk is szebb legyen.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!