Menü

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.

Európában súlyos vitaminhiány ritkán fordul elő. Ennek ellenére fontos, hogy odafigyeljünk szervezetünk megfelelő vitaminellátottságára, mivel az enyhébb hiányállapotok is komoly panaszokat okozhatnak. Az egészséges szervezet kiegyensúlyozott táplálkozással hozzájut a fontos és szükséges vitaminokhoz, bizonyos körülmények, betegségek azonban szükségessé tehetik a mesterséges vitaminpótlást.

A-vitamin és hiánya: az A-vitamin elsősorban szemünk egészsége szempontjából fontos, de szükséges a bőr és a csontok felépítéséhez is. Hiányában csökkent látóképesség, illetve farkasvakság alakulhat ki, a bőr szárazzá, pikkelyessé válhat.

B-vitaminok és hiányuk: a B-vitamin csoport legismertebb tagja a B1-, a B2-, a B6- és a B-12-vitamin. Általánosságban elmondható valamennyi B-vitaminról, hogy az idegrendszer egészséges fejlődéséhez és működéséhez nélkülözhetetlen.

B1-vitamin hiányában keringési zavarok, idegbénulás, ödéma és izomsorvadás alakul ki.

A B2-vitamin-hiány követeztében bőrproblémák, szájzugberepedés, korpásodás jelentkezik, gyerekeknél látásromlás és a növekedés elmaradása következik be.

A B2-, a B6- és a B-12 vitaminok hiányának közös tünete a fáradtság, levertség, légszomj, a bőr és a nyálkahártyák sápadtsága, összpontosítási zavarok, teljesítményromlás, fejfájás, émelygés, alacsony vérnyomás, szédülés, nyelési zavarok, hasfájás és keresztcsonti fájdalom.

C-vitamin és hiánya: a C-vitamin hiányából adódó betegség a skorbut, amely fogínyvérzéssel, a szájnyálkahártyán megjelenő fekélyekkel, bőr- és izombevérzésekkel jár.

D-vitamin és hiánya: Régóta ismert tény, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok egészséges fejlődéséhez és működéséhez. Újabb, napjainkban is folyó kutatások arra is fényt derítettek, hogy bizonyos daganatos betegségek megelőzésében és kezelésében, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a Parkinson-kór megelőzésében is szerepet játszik. Hiányában gyerekeknél angolkór, csontdeformitás, felnőtteknél csontlágyulás alakulhat ki.

E-vitamin és hiánya: az E-vitamin hiányában izomgyengeség, idegi- és látászavarok léphetnek fel.

Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van.

Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.