Menü

Vitamin helyett

Egyszerű megoldás bekapkodni reggel pár vitamint és azzal letudni a vitamin – és ásványianyagbevitelt. Nem azt akarom mondani, hogy a multivitaminkészítmények nem jók, de az tény, hogy ha élelmiszer formájában viszed be a vitaminokat és ásványi anyagokat azzal sokkal jobban jársz! Hogy is kell ezt pontosan? Mondom.

Egyél minőségi köreteket! Zabot, kölest, quinoát. Egyszerű köretek, gyorsan elkészülnek, nem is drágák és változatosan is fogyaszthatóak akár édesen, akár sósan. Mit tartalmaznak? Rostot leginkább, fehérjét, aminosavat, igazi szuper food mindegyik. A quinoa gyulladáscsökkentő, csodás cink, réz, magnézium és vasforrás.

Egyél halat! Tengeri herkentyűket, halakat. Az osztriga, a különböző kagyló-és rákfélék, halak telis-tele vannak olyan ásványi anyagokkal, amiket más étellel nehezen tudsz bevinni a szervezetedbe. Alacsony zsírtartalmú gazdag fehérjeforrások, tele B12 vitaminnal, szelénnel, omega 3 tartalmukról nem is beszélve.

Fogyassz minőségi étcsokoládét! Nem a töltött és magas cukortartalmú tejcsokikat vagy bonbonokat értem ezalatt, hanem a magas kakaó tartalmú, alacsony vagy zéró cukortartalmú verziókat, melyek értékes flavonoidokat tartalmaznak. Ezek védik a szívet, magas antioxidáns tartalmukkal bőrfiatalító hatásuk van. Gondolom eddig sem mondtál nemet a csokira, ezután pláne ne tedd, de keresd a minőségi étcsokit!

Olajos magvak! Bár az olajos magvak kalóriatartalma magas, mégis elfér bármely diétában, hiszen mértékkel fogyasztva (ami napi egy zárt maréknyit jelent) máris kiváltottad a multivitamint és számos egyéb tápanyagot, amit meghálál a szervezeted, mint például E vitamin, magnézium, esszenciális zsírsavak.

Csíráztass, vagy vegyél csírákat! Nemrégiben kaptam csíráztató tálat, meg kell tanulni és ismerni a használatát, de nagyon megéri, igazi szuper food az összes csíra, amit szendvicsekbe, salátákra, húsokra téve elfogyaszthatunk. Nyomelemeket és ásványi sókat, vitaminokat tartalmaznak.

A fent említett ételeken kívül szuper foodnak nevezhetjük joggal a lazacot, a zöld teát, a leveles zöldségeket, a tojást, a bogyós gyümölcsöket, a hüvelyeseket, a gyógyteákat, a citrusos gyümölcsöket.

Ezekhez sorolhatóak a boltokban kapható magőrlemények, a növényi fehérjék, növényi tejek, zöldturmixok, fokhagyma, natúr joghurtok, a fantasztikusan sokoldalú chia mag, az avokádó, a lenmag, búzafűlé, a fahéj, az áfonya, a goji bogyó.

A szuper food ételek olyan élelmiszerek, amelyek egy kiegyensúlyozott diéta részeként és rendszeres mozgás mellett biztosítják, hogy jobban érezd magad a bőrödben, energikusabb, egészségesebb legyél. Mielőbb vegyük fel az étlapunkra ezeket!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.