Menü

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai, avagy hogyan fogyasszunk belőlük kevesebbet?

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mit együnk chips helyett?

A (burgonya)chips az egyik legkedveltebb ropogtatnivaló annak ellenére, hogy a szervezetednek egyáltalán nincs rá szüksége, emellett pedig komoly mennyiségű méreganyagot juttat a szervezetedbe.

Ételadalék allergia

Mindenki ismerősi körében előfordul valaki, aki laktózérzékeny vagy épp pollenallergiás, ám egyre több embernél fordul elő az ételadalék allergia is.

Amit a nagyszüleinktől megtanulhatnánk

Kenyérsütés, savanyítás, befőzés… a fiatalabb generáció számára talán értelmetlen tevékenységek, hiszen leveszek egy üveg befőttet a polcról a szupermarketben, vagy egy üveg lekvárt, savanyú uborkát, kenyeret. Nagyszüleink ezt mind maguk készítették, de nemcsak ebben, másban is példával járnak előttünk.

Szója és pajzsmirigy

Mi a baj a mértéktelen szójafogyasztással? Vajon a szója hozzájárul a TSH-szint emelkedéséhez? Fogyasztása súlyosbíthatja a pajzsmirigy-alulműködést? Befolyásolhatja a szója a gyógyszerek, vitaminok felszívódását?

Mikor nézetted meg utoljára a pajzsmirigyed?

Sajnos a mai napig nincsenek sokan tisztában a pajzsmirigy betegségekkel. Még mindig borzasztóan felületesen kezelt problémáról van szó, vagy szükségtelennek tartott vizsgálatról, melyet sokan nem végeztetnek el. Te mikor nézetted utoljára a pajzsmirigyed?

Amit nem érdemes boltban venni

Ma már bármit megvehetnünk a bevásárlóközpontokban, szupermarketekben, azonban van néhány termék, amit nem érdemes a boltokból beszerezni.

A tudatos vásárlás nem pénztárca kérdése

Sok rákkeltő anyagot, „szemét” kaját, adalékanyagot, műételeket és temérdek édességet veszünk, hozzádobunk mindig egy újabb műanyag szatyrot, néhány csokit, kekszet és plusz két nápolyit a fizetésre várva. Nem megvesszük, amit kell, hanem vásárolgatunk. Ha van is cetlink, kétszer annyi termék kerül a kosárba. Miért?

Stresszes kaják

A stressz evés hamar plusz kilókhoz vezet, hiszen mindig is a kontrollálatlan étkezés volt az elhízás legfőbb oka, a stressz evés azonban ennél jóval összetettebb probléma. Vajon hogyan kezelhető?

Bye-bye gyros: Betiltanák a legnépszerűbb streetfood-ot?

Bombaként robbant a hír, miszerint egy brüsszeli törvénytervezet betiltaná a foszfátok használatát a dönerhús-gyártásban. Ezen anyagok nélkül sokak szerint ellehetetlenül a döner, kebab, gyros gyártás, sőt ennek kapcsán egyenesen a döner betiltásáról beszélnek. Lássuk, mi igaz ebből a hírből!

Társbetegségek is okozhatnak mozgásszervi panaszokat

Sajgó ízületek, fájó végtagok, mozgáskorlátozottság: sok esetben kiderül, hogy nem egyszerű mozgásszervi betegség áll a panaszok hátterében. A szakember szerint nagyon fontos, hogy az immunrendszerünk minél erősebb legyen, hiszen ebben az esetben számos betegség, vagy egészségügyi panasz elkerülhető lenne.

Büféreform, avagy viszlát lekváros táska!

A legfrissebb kimutatások szerint minden ötödik kisfiú és negyedik kislány túlsúllyal küzd. Egy új szabályozás szerint az iskolai büféknek folyamatosan át kell állniuk arra, hogy egészséges ételeket áruljanak. A jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, a túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott termékek nem árusíthatóak.

Itt a melegszendvics-szezon!

Mikor máskor együnk melegszendvicset, mint az őszi és téli hónapokban, amikor szervezetünk még inkább vágyik a meleg ételekre? Készítsük el változatos formában, sőt lehetőség szerint egészségesen! Íme a szerkesztőség kedvencei.

Ipari termék, nem pedig élelmiszer?

Nagyon messze távolodtunk attól a világtól, hogy ismeretségi forráson keresztül szerezzük be az ennivalónkat, vagy mi magunk állítjuk elő az élelmiszert. A vidéki életforma követői csökkentek, ezzel együtt pedig terjed a nagy hasznot hozó élelmiszeripar. Kérdés az, hogy mit eszünk valójában?

Miért érdemes termelői piacra járni?

Ha nincs tapasztalatunk, azt hihetjük, hogy a termelői piacon való vásárlás luxuscikknek számít. Kérem szépen, ez óriási tévedés! Nevezzük inkább tudatos vásárlásnak. Rengeteg előnye van, és az egészséges életmód szerves részét képezi. Tudd meg, miért érdemes ilyen helyen teletölteni a hűtőt - nem csak zöldségekkel!

Rászokunk az egészségtelen élelmiszerekre

Miért nehéz az egészséges életmód? Mert az egészségtelen ételek gyakorlatilag "etetik magukat", nagyon könnyű rászokni ezekre. Például azért, mert könnyebben elérhetőek - és mert olyan ingadozó vércukorszintet eredményeznek, amivel még jobban kívánjuk ezeket az ételeket.

Tudod, hogy mit eszel? - az emulgeálószerről

Az ipari körülmények között előállított ételekben sok olyan mesterséges adalékanyag található, amelyről azt sem tudjuk, micsoda. Induló cikksorozatunkban ennek próbálunk utánajárni. Első körben az emulgeálószerről szólunk: vajon mi az, és van-e káros hatása?

Kockázatos gyerekvitaminok

Manapság rettentően aranyos gyerekvitaminokkal találkozhatunk. Sok szülő ad ilyesmit a gyermekének a téli immunerősítés reményében. De biztos, hogy a kedves formába öntött, gyerekeknek szánt készítmények egészségesek…?

Fűszervaj pillanatok alatt házilag

A bolti fűszervajakban, sajt- és vajkrémekben rengeteg adalékanyag található. Készítsünk inkább házilag fűszervajat, ami mennyeien finom, és csak néhány percet vesz igénybe!

A böjt mindenkinek hasznos lehet

A húsmentes időszak nemcsak vallási alapon lehet hasznos: bárkinek a javára válhat, ha egy bizonyos időszakra lemond a húsételekről. Szebb bőr, erősebb immunrendszer és tisztább gondolkodás lehet a jutalma.

Nem minden egészséges, ami annak látszik – ne hagyja magát becsapni!

Rengeteg olyan termék sorakozik az élelmiszerüzletek polcain, ami egészségesnek, vagy diétásnak látszik, de sajnálatos módon ezek jó része csupán egy marketingfogás, és az étel csak részben tartalmaz egészséges összetevőket. Cikkünkben felsorolunk néhány figyelemfelhívó példát, hogy Ön is tisztábban lásson!

Élő, vagy „halott” élelmiszereket eszünk? Nem mindegy!

Antal Vali híres életmód-tanácsadó tanulságos előadásán ismertette: nem mindegy, hogy az élelmiszer, amit fogyasztunk, élő, vagy halott-e. Pontosabban, természetes, vagy mesterséges. A kérdés nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. A két csoportot összehasonlító kutatás megdöbbentő eredményekkel zárult.