Vitaminok a szellemi egészségünkhöz
- Dátum: 2025.03.14., 19:44
 - Martinka Dia
 - képek: pixabay
 - agyi funkciók, ásványi anyag, bélflóra, immunrendszer, kiegyensúlyozott táplálkozás, memória, mentális egészség, működés, nyomelem, tápanyag, vitamin
 
Testünknek különféle tápanyagokra van szüksége a megfelelő működéshez. Ahogy például az erős csontokhoz kalcium kell, a jó emésztéshez és megfelelő bélműködéshez rostok, úgy az agyunk számára is vannak fontos vitaminok és ásványi anyagok. Melyek a legfontosabb vitaminok és tápanyagok a szellemi egészségünkhöz?
Kutatások igazolják, hogy az omega-3 zsírsavak, ha nem is látványosan, mégis mérhetően képesek csökkenteni a depressziót, rendszeres fogyasztásuk pedig az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is csökkentheti, de iskolás gyermekeimnek is adom, ugyanis javíthatja a memóriát. Halakból bevihető, de chia magot, lenmagot és diót is fogyaszthatunk omega-e bevitelünk érdekében. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak és támogathatják az agyi funkciókat.

B-vitaminok
A folsav és a B12 szintén fontos, a folsav szedése várandósság alatt 40 százalékkal csökkenti annak esélyét, hogy a születendő gyermek autista legyen. Sok folsav van a brokkoliban, a spenótban, a spárgában, a lencsében, a papayában, a kukoricában és a mogyoróban. B12-vitaminból nagyobb mennyiséget tartalmaz a tojás, a lazac, a tonhal, a tej és a joghurt.
Kolin
Javíthatja a memóriát, sok van belőle a tojásban, a tejben, a marha- és sertéshúsban, a szójában, de a lenmagban és a pisztáciában is.
Magnézium
A premenstruációs szindróma alatt jelentkező enyhe depressziót, hangulatingadozásokat is enyhítheti, sok van belőle a tökmagban, a mandulában, a spenótban, a kesudióban, a zabpehelyben és a barna rizsben is.
Fontos vitamin, ami segít megőrizni a mentális egészségünket a D-vitamin.
Az Alzheimer-kór kialakulását többször kötötték már össze a túl alacsony D-vitaminszinttel. Ha túl kevés a szervezetünkben a D-vitamin, akkor ez növeli a Parkinson-kór kialakulásának esélyét. Sok a D-vitamin a tojásban, a szardíniában, a tonhalban, a tejben és a vadlazacban is.

Ha a mentális egészség és a táplálkozás a téma:
A szelén antioxidáns hatású ásványi anyag, amely támogatja a mentális egészséget és a bélflóra egyensúlyát is. Jó forrásai: brazil dió, tojás, a tenger gyümölcsei.
A cink támogatja az immunrendszert és segíti a bélflóra egyensúlyának fenntartását. Jó forrásai: tökmag, kagyló, diófélék, teljes kiőrlésű gabonák, multivitaminok.
A kiegyensúlyozott táplálkozásnak és étrend-kiegészítőinknek, vitaminjainknak nem csak a testi, hanem a mentális egészségünk megőrzésében is fontos szerepe van. A mentális egészség megőrzéséhez a vitaminok és nyomelemek mellet szükséges a rendszeres mozgás, az elegendő pihenés, valamint az önmagunkra való odafigyelés.
A legjobb természetes édesítők
                            A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
                            Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
                            Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
                            Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
                            Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.