Menü

Vashiány tünetei és kezelése

Mit jelent és honnan tudjuk, hogy vashiányunk van? Melyek a jellemző tünetek, hogy orvosolhatjuk a problémát?

A vashiány alapjaiban véve vérszegénységet okoz, az egész szervezetet érinti, ugyanis fontos enzimeknek alkotóeleme. Hiánya az egész szervezet számára komoly problémát jelent.

A tünetek minden esetben a következők: fáradékonyság, fejfájás, szédülés, sápadtság, gyakori tünet a hajhullás, de előfordulhat szívdobogás-érzés, nyelési zavarok és kimerültség is.

A vashiány okai sokrétűek lehetnek, hátterében gyakran az elégtelen vasfogyasztás, vagy annak felszívódási zavara áll, illetve a fokozott igény. Az előbbi alatt vagy azt kell érteni, hogy valaki keveset eszik, vagy, hogy nagyon egyoldalúan táplálkozik, például drasztikus fogyókúrát, diétát követ, illetve, hogy a vas nem tud felszívódni, ezáltal hasznosulni a szervezetben, például reflux, fekély, gyulladásos bélbetegségek vagy más egyéb betegségek, gyógyszerek szedése miatt.

Csökkenti a vas felszívódását a kalcium is, ezért vaskészítményeket, vastartalmú étrendkiegészítőket soha ne tejjel vagy tejtermékekkel, kalciumtartalmú ételekkel, italokkal, kávéval, vagy teával együtt vegyük be. Ismert az is, hogy például a C-vitamin fokozza a vas felszívódását, így ez a vitamin hasznára válik a vashiányos betegeknek.

Fakadhat a vashiány abból is, hogy megnő a szervezet vasigénye, például várandósság, szoptatás alatt. Előfordulhat csecsemőknél és később is gyermekkorban, amikor a szervezet hirtelen nő. Növekszik az igény a menstruáló nőkben is, hiszen ilyenkor vért, és azzal együtt hemoglobint, tehát vasat vesztenek. Nagyobb az igénye a vasra a rendszeres véradóknak is és tartós fizikai megterhelés, erős sportolás esetén is.

A vashiány, vérszegénység megállapítása laborvizsgálati eredmények alapján történik.

A kezelést szakorvos írja elő a vérképből, azonban mi is tehetünk a vérszegénység ellen: megelőzéssel.

Gyermekeknek, várandósoknak, szoptatás alatt, rendszeres véradás és bizonyos betegségek, drasztikus diéták esetén gondoskodni kell a többletbevitelről.

A szélsőséges táplálkozás és a vörös húsok hiánya vashiányhoz vezet, mert a zöldségekből és fehér húsokból nem szívódik fel elegendő vas.

A húsféleségekben van sok vas, több, mint a növényekben, ezért a vegetáriánusok és vegánok körültekintően kell, hogy folytassák étrendjüket és pótolják a szükséges vasat például magvakból, hüvelyes zöldségekből, teljes kiőrlésű lisztekből.

A vas létfontosságú nyomelem számunkra, hiánya vérszegénységhez vezethet. Ha a felsorolt tüneteket tapasztaljuk érdemes vashiányra gondolni és orvoshoz fordulni, aki laborvizsgálattal áttekinti a vérképünket és javasolja a megfelelő kezelést, vaspótlást.

Miért szárad ki télen az ajkunk?

A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.