A mikrotápanyagok fontossága
- Dátum: 2024.09.21., 05:31
- Majernyik Szilvia
- képek:pexels.com
- ásványi anyagok, egészséges táplálkozás, életmód, étkezés, felszívódás, mikrotápanyag, nyomelem, vashiány, vitaminok
Mikrotápanyagnak azokat az anyagokat nevezzük, amelyek ugyan energiát nem szolgáltatnak a testünknek, azonban nélkülözhetetlenek annak működéséhez. Ezek a vitaminok, nyomelemek, és ásványi anyagok fontos szerepet töltenek be az anyagcsere – folyamatban és az enzimek működésében. Általában megfelelő táplálkozás mellett ezek a mikrotápanyagok bekerülnek a szervezetünkbe, azonban érdemes odafigyelni, hogy változatosan étkezzünk, mert ha ez nem történik meg, akkor lehetséges, hogy mesterségesen kell pótolni ezeket. Erre lehetnek alkalmasak például a különböző táplálékkiegészítők.
A vitaminokat két fajtára oszthatjuk szét, vannak a zsírban, illetve a vízben oldódóak. Az előbbiek nagyrészt olajokban, tejtermékekben, tojásban és halban találjuk meg, így amennyiben ezeket rendszeresen fogyasztjuk, nincs meg a veszélye, hogy hiány lép fel. Ilyen vitaminok az A -, D-, E-, és K- vitaminok, amelyek mesterséges pótlására például azoknak kell odafigyelnie, akik vegán életmódot folytatnak. A vízben oldódó vitaminok közé tartozik a C- és a B- vitamin, ezek általában zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak meg, és a szervezetünk nem tudja elraktározni őket, mivel gyorsan kiválasztódnak a szervezetből és vizelet útján távoznak.
A nyomelemek olyan ásványi anyagok, amelyekből ugyan csak kis mennyiségre van szükségünk, azonban elengedhetetlenek a szervezetünk működéséhez. Ezek különböző biokémiai folyamatokban vesznek részt, és többek között szabályozzák az immunrendszer működését, részt vesznek a hormonok termelésében és az enzimatikus reakciókban. A vas az egyik ilyen elengedhetetlen nyomelem, hiszen a vérnek, ahhoz, hogy szállítani tudja az oxigént, szükséges van vasra is. A vashiánnyal sokan találkozhattak már, elég gyakori jelenség, ilyenkor az illető állandóan fáradt, ingerlékenyebb, és étvágytalan is lehet. A nőknek több vasra van szükségük, mint a férfiaknak, és amennyiben organikusan nem sikerül eleget bevinni a szervezetbe, akkor vastablettát kell szedni, ami minden patikában kapható.
Fontos nyomelemek még a cink, a réz, a szelén, illetve a réz. Ezeknek a pótlását csak változatos táplálkozással tudjuk elérni. A legfontosabb, hogy fogyasszunk gabonaféléket, illetve magvakat, mivel ezek többféle ásványi anyagot is tartalmaznak, mint például a réz, a mangán és a króm. Ezen kívül ezekben makrotápanyagokat is találunk, szóval tápértéke is lesz annak, amit fogyasztunk. Természetesen nem szabad túlzásba esni, hiszen a túlzott szénhidrát bevitel sem egészséges. Jó, hogyha rendszeresen fogyasztunk tejtermékeket, mivel ezekben vitaminok és nyomelemek is megtalálhatóak. Amennyiben ételérzékenységünk van, figyeljünk oda arra, hogy ezeket a dolgokat pótoljuk.
Amennyiben táplálékkiegészítőre van szükségünk, például betegség, vagy terhesség miatt, akkor mindenképp konzultáljunk orvossal vagy szakemberrel, hiszen szélsőséges esetben, ezek a vitaminok és ásványi anyagok is túladagolhatóak, ami ugyanúgy káros, mintha nincs elég belőlük a szervezetünkben.
A rendszeres testmozgás, és a stressz csökkentése segíthet abban, hogy ezek a mikrotápanyagok optimálisabban szívódjanak fel. Ezen kívül ilyen szempontból is fontos, hogy sok vizet igyunk, hiszen ez garantálja a vitaminok optimális felszívódását!
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?