Menü

Mit tud a szőlőmag?

Azt tudom, hogy minden shoppingoláskor szemezek a biobolt polcain a szőlőmagolajjal, meg szőlőmagőrleménnyel, ajándékba is vettem már (bevallom, alig volt kedvem odaadni, mert annyira örültem volna neki én is) s most annak néztem utána, mit is tud ez a kis csodamag, amiért annyira szeretjük, szeretik.

Sokszor azt gondoljuk, hogy a szőlő gyümölcshúsa sokkal értékesebb, mint a magja, pedig utóbbi egy valóságos koncentrált tápanyagbomba, ezért népszerű a belőle készített olaj, esszencia, őrlemény és liszt. A szőlőmag köztudottan tele van antioxidánsokkal, emellett gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, de egyes nyomelemek, például a molibdén, a mangán, a vas, illetve a réz is van benne.

A szőlőmagból készült étrendkiegészítők segítenek a fertőzések és a rák megelőzésében. Kutatások bizonyítják, hogy a szőlőmag igazoltan csökkentheti egyes rákos megbetegedések előfordulását, óv a fertőzésektől és a gyulladásoktól

A szőlőmagban lévő antioxidáns hatású flavonoidok erősítik az immunrendszert, védik a szívet és az érrendszert, gyulladáscsökkentők, védelmet nyújtanak a vírusos, bakteriális fertőzések ellen, de a cukorbetegséggel és elhízással is felveszik a harcot.

A szőlőmag az egyik legerősebb antioxidáns, s nemcsak a szabadgyökökkel harcol, de segít az étkezéssel bevitt zsírok feldolgozásában, emiatt diéták és fogyókúrák fontos része.

A szőlőmagból nyert olaj linolsav segít a pattanások, az ekcéma, a különféle bőrgyulladások és az allergiás bőrirritációk kezelésében, megszüntetésében, s a kozmetikai ipar is előszeretettel használja, mivel táplál és hidratál, valamint feszesíti és ránctalanítja a bőrt.

Sajnos a szőlőmag egészben lenyelve nem képes érvényesíteni a felsorolt jótékony hatásait, ezért megőrölt formában érdemes hozzájutni.

Óriási erő van ebben a pici magban, tartalmaz rostokat, fehérjét, olajokat, tanninokat, nagy mennyiségben antioxidánsokat, mint például E-vitamint, flavonoidokat, linolénsavat, polifenolokat. A vörösborban – és a kék szőlőben – található rezveratrol kedvező élettani és biokémiai hatásai széleskörűek: tágítja az ereket, csökkenti a gyulladásokat, az öregedést és még sorolhatnám, mert ez a felsorolás a teljesség igénye nélkül történt.

A szőlőmag kivonat kifejezetten ajánlott fizikai munkát végzőknek és sportolóknak az érrendszer kiépítésére, az ízületek védelmére, de javasolt a stressz oldására is. Fogyasztása fiataloknak is ajánlott, mivel serkenti az agyműködést.

A szőlőmag, akár olaj, -őrlemény vagy -kivonat – formájában is jutunk hozzá, óriási vitaminbombát kapunk egy icipici magból, használjuk bátran az egészségre gyakorolt pozitív hatásait.

Martinka Dia

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.