Menü

Használjunk vitaminokat, étrendkiegészítőket nyáron?

Az étrend-kiegészítők a kiegyensúlyozott, vegyes étrend kiegészítését szolgáló élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat, kapszula, tabletta, por, vagy folyadék formájában.

Valószínűleg nagyanyáink korában elintézték volna a témát annyival, hogy számtalan idénygyümölcs és zöldség, illetve természetes napfény és friss levegő áll rendelkezésre, minek a sok szintetikus bogyó, ám azért ez a mai világban sajnos nem állja meg a helyét. A szupermarketekben vásárolt zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmán hosszan tudnék vitatkozni, amíg egy felszeletelt paprikának vízíze van és semmi paprika illata, (ellenben csodásan gusztusos) addig engem nem sikerül meggyőzni az étrend-kiegészítők elhagyásáról.

A vitaminok, antioxidánsok, nyomelemek bevitele igen fontos, minden életkorban és életmódban. Természetesen a táplálékkiegészítő soha nem helyettesíti a változatos étrendet, ezt természetesen el is olvashatjuk bármelyik készítmény csomagolásán, vagy hallhatjuk a számtalan reklámban, azonban megtámogathatjuk vele szervezetünket, immunrendszerünket.

Napjaink egyoldalú táplálkozásai, a fogyókúrák, a vitaminhiányos étkezések, a gyorskaják, a futtában bedobott hamburgerek és rengeteg kávé, energiaital, az éretlenül behozott gyümölcsök és zöldségek, a tartósítósítószeres húsok és felvágottak nem segítik a tápanyag ellátottságunkat.

Hogy szükségünk van–e étrend-kiegészítőkre, s milyen mennyiségben, azt sokféle szempont határozza meg, például az életkorunk, hiszen más vitaminok fontosak egy gyermek és más egy felnőtt esetében. A nemünk, hiszen egy terhes nőnek más étrend-kiegészítőkre van szüksége, mint egy férfinak.

Külön kategória, ha valaki sportoló, ugyanis az aktív sport megemeli a tápanyag szükségletet, kezdve a magnéziumtól a kálciumon át a proteinporokig.

Befolyásoló tényező a stressz – az omega 3 zsírsavak és B-vitaminok szükségletét emeli, így mindezek függvényében kell átgondolni, milyen és mennyi tápanyagra van szükségünk.

Nyáron a sok napfény, a napozás és az ebből adódó UV-sugárzás azonban megterheli a bőrt, így szervezetünknek több antioxidánsra van szüksége, illetve E vitaminra, míg a nyári gyakori rovarcsípések szempontjából a kalciumfogyasztás is előtérbe kerül.

Aki dohányzik és/vagy alkoholt fogyaszt, a regenerációra kell hangsúlyt helyezzen a különböző antioxidánsok tekintetében.

A megváltozott életkörülményeink miatt szervezetünknek egyre több vitaminra, nyomelemre, ásványi anyagra van szüksége, s egyre nagyobb igény mutatkozik a különböző étrend kiegészítők fogyasztására is, azonban fontos odafigyelni, hogy ezeket megbízható helyről szerezzük be, természetesen alapanyagúak, bevizsgáltak legyenek, s mellette figyeljünk az életmódunkra, táplálkozásunkra is.

Martinka Dia

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?