Menü

Sokak kedvenc gyümölcse, a banán

A banánt rengetegen szeretik, édes íze, puha állaga és könnyed szállíthatósága miatt. Ezen felül az egészségünkre is számos pozitív hatással bír, sportolók is előszeretettel fogyasztják és rengeteg recept alapja is.

Teával az egészségért

Akár egy megfázásról, influenzáról vagy hétköznapi stresszről van szó, a tea mindig jó alternatív megoldás. Ha igazán hatékonyak akarunk lenni, a tea fajtáját sem hagyjuk figyelmen kívül, hiszen mind valami másra van jó hatással.

Sajtok szerte a világból

A népszerű cheddar, trappista és mozzarella sajtokon kívül még nem is igazán próbáltál ki más sajtot? Akkor itt az ideje, mert nagyon sok isteni sajtfajta van még a világon, kár lenne őket kihagyni…

Ínycsiklandozó lazacos fogások

Lazacot ritkán eszünk, pedig ez a rózsaszínű húsú, gazdag ízű hal számtalan módon elkészíthető. Jól illik hozzá a spenót, a sóska, tésztával, tejszínnel, zöld fűszerekkel is harmonizál.

Tehéntej helyett: növényi tej

A növényi tejek nagyon népszerűek, de mivel elég sokféle létezik belőlük, nem olyan egyszerű a választás. Nézzük is meg, melyik, milyen hatással van egészségünkre.

Itt az idő – csíráztassunk!

Mi is jobb annál, ha a saját magunk által termelt zöldséget, gyümölcsöt vagy más terményt fogyaszthatunk? Hiszen mi nevelgetjük, tudjuk, hogy nem kerül bele káros anyag. Az igaz, hogy az igazi termesztési időszak még odébb van, de csíráztatni bármikor lehet!

Óvatosan a gyümölcsökkel!

Tudjuk jól, hogy a gyümölcsfogyasztás mennyire egészséges, mértékkel még a cukorbetegek és inzulinrezisztensek is ehetik a megfelelő időben és felszívódásuk gyorsaságának figyelésével, azonban tudni kell, hogy a még teljesen egészséges vércukorszinttel rendelkezők sem ehetik mértéktelenül és bármikor.

Egyre gyakoribb a túlzott vitaminfogyasztás

A fejlett országok lakosainak csaknem fele fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. A túlzott vitaminbevitel azonban ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány.

Milyen a jó reggeli?

A reggeli a legfontosabb étkezés, tartja a közbeszéd is. Sokan valószínűleg így is tartják, de sajnos sok esetben még sincs így. A felnőttek, de igazából a kamaszok többsége is rohan, és mellőzi a bőséges reggelit, ami sok esetben szükséges lenne. Helyette csak iszik egy kávét, és eszik egy jól bevált müzliszeletet vagy gabonapelyhet.

Mi fán terem a csokoládé?

A csokoládé már évezredek óta ismert élelmiszer. Valószínűleg mindenki tudja, hogy a természetes csokoládé kakaóból készül, amelyet a kakaóbabból nyernek ki. A kakaófa Közép-Amerika trópusi vidékein őshonos. Az örökzöld kakaófa viszonylag alacsonyra nő, fehér virágai egész évben virágoznak. Gyümölcse ovális alakú, színe sárgás, súlya pedig kb. fél kg. Minden egyes gyümölcs 40-50 magot tartalmaz, ezek a kakaóbabok. Nézzük meg a kakaóbab történelmét, és néhány ínycsiklandó receptet is vele.

Mindenünk a méz

A mézet nemcsak akkor veszem elő, ha mézes sütit szeretnék, hanem akkor is, ha arcpakolást készítek, vagy, ha a hajamra kenem, s arra is jó, ha a megfázás tüneteit szeretném enyhíteni, azt pedig talán nem is hallottuk eddig, hogy a paraziták ellen is hatásos. Ennyi mindenre jó a méz? Igen!

Egy tál dahl

Az elmúlt években egyre népszerűbbek a keleti konyhák, ami alól az indiai ételek sem kivételek. A gazdagon fűszerezett ételek pedig nem is állnak távol a magyar gasztronómiától

Egészséges pizza receptek

A pizza amolyan bűnös élvezet lett, amiről elkönyvelték, hogy nem lehet egészséges, pedig számtalan módon tehető kalóriaszegényebbé. Az otthon készített alappizzához nem kell más, csak hozzávalók az alaphoz, paradicsom, sonka és sajt a tetejére, illetve egy sütő, melyben ezt az egészet ropogósra pirítod.

Chicken Alfredo – egyszerű, de nagyszerű!

Egy könnyen elkészíthető, egyszerű, de azért fenséges falatra vágysz? Ha nincs sok időd, hogy ebédet főzz, egy Chicken Alfredo pont belefér!

Antioxidánsok a konyhában

Mi az az antioxidáns? Tehetjük fel mindjárt a cikk elején a kérdést. Antioxidáns alatt azokat a természetes vegyületeket értjük, amelyek képesek gátolni, vagy lassítani a káros oxidációs, bomlási folyamatokat.

Energetizáló tippek

Egy reggeli ébresztő kávé, egy ebéd utáni eszpresszó, vagy egy délutáni cappuccino egy jó beszélgetés mellé, sokak számára elképzelhetetlenek a mindennapok kávé nélkül. Akár élénkítő hatása miatt fogyasztjuk, akár az íze kedvéért, mint az életben a legtöbb jó dologgal, a kávéfogyasztással is érdemes mértékletesnek lennünk.

Kamilla egészségre gyakorolt hatásai

A kamilla gyógyhatását vizsgálatok is alátámasztják. Virágzatát használhatjuk fel a gyógyászatban, amely elsősorban sötétkék színű, szeszkviterpén tartalmú illóolajat, flavonoidokat (apigenint) és glikozidjaikat, kumarinokat (umbelliferont, herniarint), nyálkát tartalmaz.

Mit együnk estére?

Sokszor nem tudod mit fogyassz este, és inkább már nem eszel semmit? Vagy már csak nassolsz? Sajnos egyik sem jó megoldás… Ha szeretnéd tudni, mit ajánlott este enni, akkor olvasd el ezt a cikket.

A kapor, mint természetes inzulin

A cukorbetegeknek nem véletlenül ajánlott a kapor. A fahéj mellett a kapormag is hatékony vércukorszint-csökkentő hatással bír a 2-es típusú diabetesz esetében. Kutatások szerint a kapormag segíti az inzulin termelődést a hasnyálmirigyben

Fogerősítő ételek

Fogaink egészsége érdekében a megfelelő szájhigiénia mellett fontos odafigyelni arra is, hogy mit eszünk. Ahhoz, hogy megelőzzük a fogszuvasodást és az egyéb fogászati betegségeket a legfontosabb a megelőzés