Mi az a Lapacho Tea és mire jó?
- Dátum: 2022.03.24., 02:56
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- antibakteriális, antioxidáns, antivirális, ásványi anyag, asztma, csodaszer, emésztés, fa, gombaölő, inka, kandida, kéreg, lapacho, lapacho tea, megfázás, méregtelenítő, nyálkahártya, nyomelem, tea
A Lapacho tea tulajdonképpen a Lapacho fa kérgéből készült forrázat. A Lapacho fa kérgében lévő aktív hatóanyagok kölcsönöznek gyógyító hatást a teának. Ezek a hatóanyagok nagyrészt antibakteriális és vírusölő, valamint immunerősítő tulajdonságúak és számos betegség kezelésére használják már a 14. századtól kezdve egészen napjainkig.
A Lapacho fa hatóanyagai megtalálhatók a levelében is, ám a kéregben sokkal koncentráltabb. Nem ritka ez, több tea fajtánál is a növény kérgét használják a levelek helyett, ilyen például a muira puama vagy a yohimbe is. Maga a fa Dél-Amerikában őshonos, általában dísznövényként tartják, mivel virágai gyönyörű rózsaszínben pompáznak.
A kéregben az aktív hatóanyagon kívül rengeteg ásványi anyag és nyomelem is megtalálható, például magnézium, vas, mangán, cink, jód, szelén és kalcium.

A lapacho fa kérgéből készült teát méregtelenítő kúraként is alkalmazzák, mivel antioxidáns és méregtelenítő hatást kölcsönöznek neki a benne található alkaloidok, flavonoidok és fenolkarbonsavak.
Hatásmechanizmusa kevésbé ismert, mivel főleg a népgyógyászatban használták és a megfigyelések nagyrésze is innen származik. Általános egészségvédő hatást és számos más megfigyelést is feljegyeztek.
Elsősorban antibakteriális, antivirális és gombaölő hatásáért használják, ezért főleg megfázás, influenza és különböző légzőszervi megbetegedések esetén ajánlják, de asztma ellenes hatása is ismert. Fontos azonban megjegyezni, hogy főleg kiegészítő kezelésként hatásos.

A fentieken kívül a nyálkahártya sérülései és fekélyek gyógyítására is gyakran használták, valamint gyomorrontás és emésztési problémák kezelésére is alkalmas.
Bár klinikai vizsgálatok alapján nem jelenthetjük ki, hogy önmagában legyőzi a rákot, de tumorellenes hatása is ismert, valamint rákos megbetegedések esetén még a szakirodalom is említi a Lapacho teát, mint lehetséges kiegészítő kezelés.
Reumás fájdalmak enyhítésére és különböző ízületi panaszokra is használják, valamint általános gyulladáscsökkentő hatása is ismert.
Fentebb említettük gombaölő hatását, ami valójában az egyik leggyakoribb oka a Lapacho tea alkalmazásának. A kandida, vagy általánosan gombás megbetegedés minden második embert érint élete során, a Lapacho fa kérge pedig kiváló gombaölő. Nem csak tea formájában lehet fogyasztani, kapszulákban is megtalálható a boltok polcain, de sokan inkább folyadék formájában fogyasztják kellemes íze és gyorsabb felszívódása miatt.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.