Menü

Mi az a Lapacho Tea és mire jó?

A Lapacho tea tulajdonképpen a Lapacho fa kérgéből készült forrázat. A Lapacho fa kérgében lévő aktív hatóanyagok kölcsönöznek gyógyító hatást a teának. Ezek a hatóanyagok nagyrészt antibakteriális és vírusölő, valamint immunerősítő tulajdonságúak és számos betegség kezelésére használják már a 14. századtól kezdve egészen napjainkig.

A Lapacho fa hatóanyagai megtalálhatók a levelében is, ám a kéregben sokkal koncentráltabb. Nem ritka ez, több tea fajtánál is a növény kérgét használják a levelek helyett, ilyen például a muira puama vagy a yohimbe is. Maga a fa Dél-Amerikában őshonos, általában dísznövényként tartják, mivel virágai gyönyörű rózsaszínben pompáznak.

A kéregben az aktív hatóanyagon kívül rengeteg ásványi anyag és nyomelem is megtalálható, például magnézium, vas, mangán, cink, jód, szelén és kalcium.

A lapacho fa kérgéből készült teát méregtelenítő kúraként is alkalmazzák, mivel antioxidáns és méregtelenítő hatást kölcsönöznek neki a benne található alkaloidok, flavonoidok és fenolkarbonsavak.

Hatásmechanizmusa kevésbé ismert, mivel főleg a népgyógyászatban használták és a megfigyelések nagyrésze is innen származik. Általános egészségvédő hatást és számos más megfigyelést is feljegyeztek.

Elsősorban antibakteriális, antivirális és gombaölő hatásáért használják, ezért főleg megfázás, influenza és különböző légzőszervi megbetegedések esetén ajánlják, de asztma ellenes hatása is ismert. Fontos azonban megjegyezni, hogy főleg kiegészítő kezelésként hatásos.

A fentieken kívül a nyálkahártya sérülései és fekélyek gyógyítására is gyakran használták, valamint gyomorrontás és emésztési problémák kezelésére is alkalmas.

Bár klinikai vizsgálatok alapján nem jelenthetjük ki, hogy önmagában legyőzi a rákot, de tumorellenes hatása is ismert, valamint rákos megbetegedések esetén még a szakirodalom is említi a Lapacho teát, mint lehetséges kiegészítő kezelés.

Reumás fájdalmak enyhítésére és különböző ízületi panaszokra is használják, valamint általános gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Fentebb említettük gombaölő hatását, ami valójában az egyik leggyakoribb oka a Lapacho tea alkalmazásának. A kandida, vagy általánosan gombás megbetegedés minden második embert érint élete során, a Lapacho fa kérge pedig kiváló gombaölő. Nem csak tea formájában lehet fogyasztani, kapszulákban is megtalálható a boltok polcain, de sokan inkább folyadék formájában fogyasztják kellemes íze és gyorsabb felszívódása miatt.

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!