Menü

Mi az a Lapacho Tea és mire jó?

A Lapacho tea tulajdonképpen a Lapacho fa kérgéből készült forrázat. A Lapacho fa kérgében lévő aktív hatóanyagok kölcsönöznek gyógyító hatást a teának. Ezek a hatóanyagok nagyrészt antibakteriális és vírusölő, valamint immunerősítő tulajdonságúak és számos betegség kezelésére használják már a 14. századtól kezdve egészen napjainkig.

A Lapacho fa hatóanyagai megtalálhatók a levelében is, ám a kéregben sokkal koncentráltabb. Nem ritka ez, több tea fajtánál is a növény kérgét használják a levelek helyett, ilyen például a muira puama vagy a yohimbe is. Maga a fa Dél-Amerikában őshonos, általában dísznövényként tartják, mivel virágai gyönyörű rózsaszínben pompáznak.

A kéregben az aktív hatóanyagon kívül rengeteg ásványi anyag és nyomelem is megtalálható, például magnézium, vas, mangán, cink, jód, szelén és kalcium.

A lapacho fa kérgéből készült teát méregtelenítő kúraként is alkalmazzák, mivel antioxidáns és méregtelenítő hatást kölcsönöznek neki a benne található alkaloidok, flavonoidok és fenolkarbonsavak.

Hatásmechanizmusa kevésbé ismert, mivel főleg a népgyógyászatban használták és a megfigyelések nagyrésze is innen származik. Általános egészségvédő hatást és számos más megfigyelést is feljegyeztek.

Elsősorban antibakteriális, antivirális és gombaölő hatásáért használják, ezért főleg megfázás, influenza és különböző légzőszervi megbetegedések esetén ajánlják, de asztma ellenes hatása is ismert. Fontos azonban megjegyezni, hogy főleg kiegészítő kezelésként hatásos.

A fentieken kívül a nyálkahártya sérülései és fekélyek gyógyítására is gyakran használták, valamint gyomorrontás és emésztési problémák kezelésére is alkalmas.

Bár klinikai vizsgálatok alapján nem jelenthetjük ki, hogy önmagában legyőzi a rákot, de tumorellenes hatása is ismert, valamint rákos megbetegedések esetén még a szakirodalom is említi a Lapacho teát, mint lehetséges kiegészítő kezelés.

Reumás fájdalmak enyhítésére és különböző ízületi panaszokra is használják, valamint általános gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Fentebb említettük gombaölő hatását, ami valójában az egyik leggyakoribb oka a Lapacho tea alkalmazásának. A kandida, vagy általánosan gombás megbetegedés minden második embert érint élete során, a Lapacho fa kérge pedig kiváló gombaölő. Nem csak tea formájában lehet fogyasztani, kapszulákban is megtalálható a boltok polcain, de sokan inkább folyadék formájában fogyasztják kellemes íze és gyorsabb felszívódása miatt.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.

A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.