Menü

Kevés folyadék hatásai

Az emberi szervezet körülbelül 75 százalékát víz alkotja. Ez az életkor függvényében változhat, és szerveink is eltérő mértékben tartalmazzák az éltető nedűt. A tüdő 90%-a víz, az izmok 75%-a, az agy pedig 85%-ban tartalmazza azt.

Nem véletlen tehát, hogy a nem megfelelő mennyiségű vízfogyasztás alapvetően nyomja rá közérzetét közérzetünkre és egészségi állapotunkra. A víz szállítja a tápanyagokat a szervezetben, gondoskodik a felesleges melléktermékek eltávolításáról, a belélegzett levegő párásításáról, és persze fontos belső szerveinket is víz alkotja egyfajta rugalmas burkolatként. Lényeges tehát, hogy minden nap gondoskodjunk minimum három liter víz fogyasztásáról, ellenkező esetben egészségünk láthatja kárát annak, ha nem figyelünk erre.

A bőrszárazsággal kapcsolatban sokan azt gondolják, hogy mindössze a nem megfelelő tisztálkodó szerek lehetnek a felelősek. Tény pedig, hogy a bőr 80%-ban vizet tartalmaz, így ennek a mennyiségnek a csökkenése egyértelműen száraz bőrt eredményez. A szervezet ugyanis dehidratált állapot esetében elsősorban a nem létfontosságú szervektől vonja el a nedvességet, így például a bőrtől. A hidratálásra a szépség érdekében is érdemes lehet odafigyelni, ugyanis a kiszáradt bőr gyorsabban öregedik, ráncok jelennek meg rajta. Jó hír viszont, hogy amint elkezdesz ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre, azt bőröd is meghálálja

Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy akár életveszélyes állapot is kialakulhat abból, ha nem iszunk eleget. Ha tartósan túl kevés folyadékhoz jut ugyanis a szervezet, akkor a vér besűrűsödik, amit a szív nehezebben tud a szervezetben áramoltatni. Ennek nem csak szívproblémák lehetnek a következményei, hanem akár agyvérzés is.

A szénhidrátokat a szervezet közvetlenül a folyadékokkal együtt tárolja. Ezért adunk le néhány kilót akkor, amikor kizárjuk a szénhidrátokat az étrendünkből. Ez valóban jól mutat a mérlegen, de nem tesz jót a hidratációs szintünknek. Ráadásul mivel az olyan szénhidrátok, mint a zabkása, a teljes kiőrlésű gabonából készült tészta vagy a barna rizs a főzés során magukba szívják a vizet, fogyasztásukkal a hidratáció szintjét is növelhetjük. Ha azonban kizárod ezeket az étrendedből, akaratlanul a folyadékbeviteled szintjét is csökkented.

Az edzés utáni kiszáradásra általában úgy tekintünk, mint a profi sportolók problémája, pedig valahányszor izzadásig folytatsz egy testmozgást, a szervezet vizet veszít. Ha pedig hétről hétre mindig többet izzadsz ki, mint amennyit visszapótolsz, végül dehidratáció alakulhat ki

Ha már nehezen tudod megjegyezni, hogy eleget igyál a nap folyamán, érdemes egy kis játékot játszani: tarts mindig egy pohár vizet a kezed ügyében, és minden nap vezess összesítést az elfogyasztott mennyiségről.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.