Menü

Mit jelent a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad. A liofilizálás vagy fagyasztva szárítás tartósításra szolgáló víztelenítés, mely három lépésből álló folyamat: fagyasztásból, majd két lépcsőben történő szárításból tevődik össze.

A liofilezett anyagokat hűtés nélkül tárolhatjuk, szobahőmérsékleten, méghozzá akár éveken keresztül, hiszen a folyamat az élelmiszerek hosszú idejű eltarthatóságát tudja biztosítani. Az élelmiszerek nem romlanak meg, ami annak köszönhető, hogy víz hiányában nem élnek meg rajta a mikroorganizmusok. Mivel a fagyasztva szárítás során az íz- és illatanyagok változatlanul megmaradnak, ezért ez kedvelt eljárás az élelmiszerek tartósítására is.

A fagyasztva szárítás tehát egyszerűen megfogalmazva egy víztelenítési eljárás, melynek legnagyobb előnye, hogy a hasznos tápanyagok benne maradnak a liofilizált anyagban. A liofilizálás kíméletes módszer, ugyanakkor igen költséges, mert speciális berendezés, úgynevezett liofilizátor szükséges hozzá.

A liofilizálásnak több lépcsőfoka van, elsőként a szárítandó anyagot szétosztják tálcákra, és beteszik a liofilizáló gépbe, majd lehűtik, megfagyasztják az anyagot, ezután a liofilizáló berendezés belsejéből elszívják a levegőt és csökkentik a nyomást.

A kialakult alacsony légnyomás mellett megindul a víz szabályozott párolgása, majd bekövetkezik a szublimáció.

A szárítási ciklus során elkezdik a tálcákat melegíteni, 20°C-os véghőmérsékletig. A szárítási ciklus 24-48 órán keresztül tart, melynek a végén a liofilizátorban visszaállítják a szokásos légnyomást, s máris elkészül a kíméletesen megszárított kész, liofilizált zöldség, gyümölcs, melynek értékes összetevői nem károsodtak, beltartalmi értékei megmaradtak és mely eljárás során semmiféle kémiai adalékra nem volt szükség.

A liofilizált termékben nemcsak a fontos tápanyagok (vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok) maradnak benne, hanem az íz, a szín és az illatanyagok is.

A zöldségek, gyümölcsök szerkezete megmarad a szárítás során, ezáltal a kész termék nem deformálódik, megőrzi küllemét, így akár díszítésre is felhasználhatóak.

A liofilizált élelmiszerek rengeteg vitamint, egyéb értékes tápanyagot tartalmaznak, erősítik az immunrendszert, alacsony kalóriatartalmúak, egészségesek, rostokban gazdagok, támogatják a diétát. Érdemes vásárláskor ezeket az élelmiszereket keresni.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Házi gyógyszertár

Minden háztartásban megtalálható a gyógyszer, de nem mindenki tudja, hogy melyek azok, amiket érdemes állandó jelleggel tartanunk, illetve ezeket hogyan is tároljuk.

Dekorációs ötletek teraszra

Az őszi lombhullásig szinte minden szabad időt szívesen tölt el a család egy meghitt teraszon, ahol helyet kaphatnak a kerti ülőgarnitúra mellett a szolár lámpák, növények, dekortárgyak, gyertyák. Egy kert és hozzá egy terasz folyamatos elfoglaltságot ad az embernek őszig, de érdemes dolgozni érte

Égési sérülések kisgyermekkorban

A kisgyermekkorban sajnos gyakoriak a balesetek, hiszen az örökmozgók folyton lendületben vannak, szaladgálnak, kúsznak-másznak, felmásznak, belenyúlnak, kipakolnak, bemásznak, bebújnak, leesnek, nekiszaladnak, beütik, megégetik és még sorolhatnám. Sajnos a kisgyermekkor egyik leggyakoribb sérülését az égések okozzák.

Mit jelent a „doomscrolling” kifejezés?

Nagyon röviden összefoglalva a „doomscrolling” a negatív hírek folyamatos olvasását jelenti. Öngerjesztő folyamat, mely soha véget nem ér, aminek célja folyamatosan az új információk megszerzése.