Menü

Mit jelent a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad. A liofilizálás vagy fagyasztva szárítás tartósításra szolgáló víztelenítés, mely három lépésből álló folyamat: fagyasztásból, majd két lépcsőben történő szárításból tevődik össze.

A liofilezett anyagokat hűtés nélkül tárolhatjuk, szobahőmérsékleten, méghozzá akár éveken keresztül, hiszen a folyamat az élelmiszerek hosszú idejű eltarthatóságát tudja biztosítani. Az élelmiszerek nem romlanak meg, ami annak köszönhető, hogy víz hiányában nem élnek meg rajta a mikroorganizmusok. Mivel a fagyasztva szárítás során az íz- és illatanyagok változatlanul megmaradnak, ezért ez kedvelt eljárás az élelmiszerek tartósítására is.

A fagyasztva szárítás tehát egyszerűen megfogalmazva egy víztelenítési eljárás, melynek legnagyobb előnye, hogy a hasznos tápanyagok benne maradnak a liofilizált anyagban. A liofilizálás kíméletes módszer, ugyanakkor igen költséges, mert speciális berendezés, úgynevezett liofilizátor szükséges hozzá.

A liofilizálásnak több lépcsőfoka van, elsőként a szárítandó anyagot szétosztják tálcákra, és beteszik a liofilizáló gépbe, majd lehűtik, megfagyasztják az anyagot, ezután a liofilizáló berendezés belsejéből elszívják a levegőt és csökkentik a nyomást.

A kialakult alacsony légnyomás mellett megindul a víz szabályozott párolgása, majd bekövetkezik a szublimáció.

A szárítási ciklus során elkezdik a tálcákat melegíteni, 20°C-os véghőmérsékletig. A szárítási ciklus 24-48 órán keresztül tart, melynek a végén a liofilizátorban visszaállítják a szokásos légnyomást, s máris elkészül a kíméletesen megszárított kész, liofilizált zöldség, gyümölcs, melynek értékes összetevői nem károsodtak, beltartalmi értékei megmaradtak és mely eljárás során semmiféle kémiai adalékra nem volt szükség.

A liofilizált termékben nemcsak a fontos tápanyagok (vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok) maradnak benne, hanem az íz, a szín és az illatanyagok is.

A zöldségek, gyümölcsök szerkezete megmarad a szárítás során, ezáltal a kész termék nem deformálódik, megőrzi küllemét, így akár díszítésre is felhasználhatóak.

A liofilizált élelmiszerek rengeteg vitamint, egyéb értékes tápanyagot tartalmaznak, erősítik az immunrendszert, alacsony kalóriatartalmúak, egészségesek, rostokban gazdagok, támogatják a diétát. Érdemes vásárláskor ezeket az élelmiszereket keresni.

Kövirózsa, a kerti csodaszer

Ki ne ismerné a kövirózsát, amit szinte minden nagyszülői ház kertjében megtalálhatunk. Ez nem is véletlen, hiszen a népi gyógyászat közkedvelt növénye.

Rákellenes Világséta

Január 12-én tartják világszerte a Rákellenes Világsétát, mely a magyarországi időintervallum szerint 15-16 óráig tart. Ebben az időben tehetünk közösen egy sétát, amivel kifejezhetjük együttérzésünket a daganatos betegekkel, hozzátartozóikkal, ismerőseikkel szemben. Ezzel egyidőben támogathatjuk a rákellenes harcot.

A gyógyfürdők varázsa

Amikor éppen túl stresszesnek éljük meg a mindennapokat, esetleg valami mozgásszervi megbetegedéssel küzdünk, vagy egyszerűen szeretnénk kicsit kikapcsolódni, mindenképp érdemes lehet ellátogatni egy gyógyfürdőbe. Hazánk több, termálvizes medencével rendelkező létesítménnyel büszkélkedhet, így kiválaszthatjuk a számunkra leginkább megfelelőt.

2025- a változás éve a kínai horoszkóp szerint

Sokféle jóslatot olvashatunk az év vége közeledtével, hogy mire számítsunk a következő, 2025-ös évben. Nézzük, mint mond a kínai asztrológia.

A tűzijáték használat szabályai és veszélyei

A tűzijáték termékek forgalmazását, illetve felhasználását Magyarországon kormányrendelet szabályozza. A vonatkozó jogszabály értelmében december 28-ától december 31-éig vásárolhatunk pirotechnikai termékeket.