Melyik sófajta a legegészségesebb?
- Dátum: 2024.11.15., 03:42
- Martinka Dia
- képek: pixabay
- egészséges, ételízesítő, himalája só, izomműködés, kősó, mérték, nyomelem, parajdi só, só, sófajták, tápanyag, tengeri só
A mai témánkban a leggyakrabban használt ételízesítőt járjuk körül, ami nélkül nem tudnánk elképzelni a háztartásunkat, emellett a szervezetünk megfelelő működéséhez is elengedhetetlen. Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
A nátrium-klorid (NaCl) – más néven konyhasó, só, kősó, tengeri só – az egyik legfontosabb, az állatok és az ember számára nélkülözhetetlen vegyület. Fontos a szerepe az anyagcsere szabályozásában, az emésztésünk és a vízháztartásunk szempontjából is, sőt, még az idegrendszerre is hatással van.
Kiemelkedő szerepe van a vérnyomás szabályozásában, az izomműködésben és az idegek munkájában, de segíti az emésztésünket is, azonban mégis felhívják a figyelmet a mértékletes fogyasztására. Most akkor egészséges vagy nem, melyiket válasszuk?
Ma ezen töprengtem a bioboltban, ahol egy zacskó paradji és egy zacskó himalája só között vacilláltam.
Mi tartalmaz a konyhasó?
A konyhasónak legtöbbször 97%-a nátrium-klorid, a fennmaradó 3% pedig jód és csomósodásgátló anyagok. A jódozott só azonban nem mindenki számára ajánlott, pajzsmirigybetegségek esetén például nem mindenki fogyaszthat jódot, nekik a jódozott só ártalmas lehet alapbetegségük miatt.
Milyen egészséges sófajták léteznek az „egyszerű” konyhasón kívül?
Kősóról talán kevesen hallottak.
Kicsit fura a neve, de egészségesebb a konyhasónál, mivel finomítatlan, ennek köszönhetően megmaradt az egészségre pozitív hatása. Ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz. Általában színtelen, de lehet barna, vörös, sőt, még kék színű is. Jobb választás a konyhasónál.
A tengeri só nem ismeretlen a számunkra.
Talán a leggyakrabban használt sófajta. Tengervízből nyerik úgy, hogy a tengervizet összegyűjtik, ezután hagyják, hogy elpárologjon, az így visszamaradt sót begyűjtik. A finomítatlan verzió az egészségesebb, magnézium-, kalcium-, kálium-kloridok, kálium-, kalcium-, nátrium- és magnézium-szulfátok is találhatóak benne. Negatívum sajnos, hogy a tengerben lévő szennyező anyagok, nehézfémek is megtalálhatók ebben a fajtában.
Szürke só is ismeretes a piacon.
Finomítatlan tengeri sófajta Franciaországból, melyet a nedves iszapból nyernek ki, emiatt van jellegzetes szürkés színe, igazi különlegességnek számít.
Említettem a Himalája sót.
A királyok sója, igazi természeti kincs ez a sófajta, előnye, hogy nincsenek benne szennyező anyagok és tele van nyomelemekkel. Vas-oxidot tartalmaz, ettől kissé rózsaszínű.
A Parajdi só 84-féle ásványi anyagot, és természetes Őstengeri iszapot tartalmaz. A kapható sók közül a parajdi (Erdély) a világon az egyik legjobb minőségű, 84-féle ásványi anyagot tartalmaz, valamint azt a természetes Őstengeri iszapot, amit a legtöbb a piacon kapható sóból kivonnak, finomítják, feldolgozzák, színezik.
Ha tehetjük, a konyhasó helyett válasszunk jó minőségű tengeri sót, vagy Himalája sót, Parajdi sót. Ezek tisztábbak és egészségesebbek is az asztali sónál, azonban ahogy mindennél, a sófogyasztásnál is érdemes a kevesebb több elvét követni. Az én választásom ma a Parajdi sóra esett.
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.