Menü

Az Omega -3, létfontosságú nyomelem tulajdonságai

Az omega-3 zsírsavak a telítetlen, méghozzá a többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartoznak. Az Omega- 3 alapvető fontosságú az emberi egészséghez és a fejlődéshez, azonban, mivel a test nem képes ennek előállítására, így csak az élelmiszerek vagy az étrend-kiegészítők útján fogyasztható.

Az omega-3 zsírsavak és az immunrendszer

Az omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek a szervezet egészségének fenntartásához, ezenfelül számos potenciális egészségügyi hatással is bírnak. Növeli az agy és a szív működését, nagyban hozzájárul az immunrendszer egészségének fenntartásához és segíthet egyes autoimmun betegségek kezelésében is. Az omega-3 zsírsavak olyan esszenciális zsírsavak, melyekre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy megfelelően működjön. Azért hívjuk esszenciálisnak, mert a szervezet nem képes előállítani, így mi magunknak kell a táplálkozás során bevinni a szervezetbe. Az omega-3 zsírsavakat a halakban, a magvakban, a diófélékben és néhány növényben megtaláljuk. Nagy mennyiségben a dió, az olívaolaj, a szójabab, valamint a hideg vízi halak tartalmazzák.

Az omega-3 zsírsavak megfelelő mennyisége a fogyókúrában

A halolajak, melyek az omega-3 zsírsavak jelentős forrásai, igen nagy elismerésben részesülnek, mivel csodaszerként működnek gyógyító tulajdonságainak köszönhetően. Ezek az anyagok csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, sőt, rendszeres fogyasztásával elkerülhetőek az olyan betegségek, mint a szívinfarktus, a magas vérnyomás, a menstruációs fájdalom, a hiperaktivitás, a csontritkulás, a vese problémák, a depresszió, a bipoláris rendellenesség, a pszichózis, a rák stb.. Számos tanulmány igazolta, hogy az omega-3 zsírsavak nagyszerű testsúly csökkentők. Napi 1,5-2 gramm halolaj elfogyasztásával néhány hónap alatt jó pár kilótól megszabadulhatunk. Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a testmozgással kiegészített halolaj fogyasztás jelentős mennyiségű súlycsökkenést eredményez, melynek oka, hogy az omega-3 zsírsavak nagyban fokozzák az anyagcserét. A kókuszolajban is számos egészséges zsírsavat találunk, de azt tudni kell, hogy omega-3 zsírsavakat nem tartalmaz, hanem a legjobb forrása közepes szénláncú zsírsavainknak.

A halolaj, mint omega-3 zsírsav forrás

A halolaj nagy mennyiségben tartalmazza az omega-3 zsírsavakat. Sajnos ma már alig jutunk hozzá ehhez az esszenciális zsírsavhoz, így a halolaj és a halolaj kiegészítők fogyasztása erőteljesen javasolt az emberek 90 %-ának, hogy általános egészségi állapotuk és teljesítményük megmaradjon. A halolajat olyan tengeri és édesvízi halakból nyerik, melyek élőhelye a hideg víz, így a lazacban, a makrélában, a tonhalban, a pisztrángban, az óriás laposhalban és a szardíniában fordulnak elő leginkább. Természetesen azt is tudnunk kell, hogy az összes halolaj gyorsan lebomlik a fény, a hő és a fémek hatására, ezért a halakat kifogásuk után mnál gyorsabban el kell fogyasztanunk. A halolaj tehát bővelkedik omega-3 zsírsavakban, de nemcsak EPA-t és DHA-t, hanem linolénsavat is tartalmaz, mely a szervezetben EPA-vá és DHA-vá alakul. Ezek a zsírsavak nélkülözhetetlenek a normális agyi működéshez, a megfelelő vérnyomáshoz és a gyors immunválaszhoz.

Az Omega-3 hiány mellékhatásai

Nagyon sok ember egészségügyi problémája vezethető vissza az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak egyensúlyhiányára. Az Omega-6 zsírsavak nem feltétlenül károsak, de ha túlzott mennyiség kerül a szervezetbe Omega-3 zsírsav nélkül, akkor gyulladást okozhat, ami krónikus megbetegédeshez vezethet. Az Omega-3 zsírsav hiány legsúlyosabb oka az Omega-6 zsírsavakban gazdag ételek túlzott fogyasztása. Az Omega-6 olyan sült ételekben, gyorsételekben és dobozos ételekben található, amik növényi olajakat tartalmaznak, mint például szójababolajat, repceolajat, napraforgó olajat, gyapotmagolajat és kukoricaolajat. Ha az ember túl sok Omega-6 zsírsavat visz be, akkor kevésbé tudja a szervezet feldolgozni az egészséges Omega-3 zsírsavakat.

A kutatók arra jöttek rá, hogy az Omega-6/Omega-3 zsírsavak alacsonyabb aránya csökkentheti számos gyakori krónikus betegség kockázatát. Tanulmányok százában kimutatták, hogy a kellő mennyiségű Omega-3 zsírsav bevitele, ami azt jelenti, hogy az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavak megfelelő arányban állnak.

Az Omega-3 zsírsavak szükségesek az egészségünk fenntartása érdekében, de a szerveztünk nem képes előállítani ezeket, ezért nekünk magunknak kell gondoskodni a beviteléről. Ha az étrendünkkel nem tudunk eleget tenni ennek a szükségletnek, akkor jó minőségű halolaj étrendkiegészítő beszerzése lehet jó megoldás.

Szerző: Udvari Fanni

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!