Menü

Károsak az étrend-kiegészítők?

Ha valaki kicsit komolyabban elkezd sportolni, diétázni, életmódot váltani, felmerül a kérdés: vajon szükség van-e a táplálék-kiegészítőkre?

Nos először is kezdeném azzal, hogy tisztázzuk: az étrend-kiegészítők nem szteroidok, nem doppingszerek, nem ördögtől való szerek és nem károsak. Körülbelül olyan ez a kérdés, mintha azon vitatkoznánk, hogy tápszer vagy anyatej…

Egy glutamin, egy BCAA, egy fehérjeporos turmix nem károsak az egészségre, a szteroidok és doppingszerek alkalmazása azonban ártalmas lehet, de a kettő nem összekeverendő. Manapság sokan félreértik és összetévesztik ezeket a szereket.

Az étrend-kiegészítők neve jelzi, hogy nem az egészséges étkezés és életmód helyett használatosak, hanem annak kiegészítéseként, hiszen támogatják a megfelelő és egészséges étkezést, életmódot, szervezetünk megfelelő működését.

Az étrendkiegészítők célja azon tápanyagok pótlása, melyből normál táplálkozás során nem fogyasztunk eleget. Lehetnek vitaminok, ásványi anyagok, rostok, zsírsavak és aminosavak. Általában koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat, makro- és mikrotápanyagok formájában.

Nyilván a fogyasztásuk kapcsán be kell tartani az adagolási útmutatót, hiszen az indokolatlanul nagy mennyiségű fogyasztásuk nem ajánlott, mert ez is, mint minden más, szélsőségesen alkalmazva megterheli a szervezetet.

Egy fehérjepor fedezi a napi fehérjeszükségletünket, ezért aki kevés húst fogyaszt, annak kiváló alternatíva, de arra is tökéletes megoldás, ha valaki az édességvágyát szeretné kielégíteni, hiszen egy ízletes fehérjeturmix kielégíti az édesség vágyunkat, telítenek, laktatnak, finomak és számos proteindesszert elkészíthető belőlük. Még sütemények is.

Mit tudnak az aminosavak?

Az aminosavak is rendkívül fontosak, mert támogatják az immunrendszert, segítik a regenerációt. A fehérjék építőelemei az aminosavak. Nyolcféle olyan aminosavat ismerünk, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak. Ezeket leginkább az állati fehérjékkel tudunk a szervezetünkbe juttatni. A nem esszenciális aminosavak azok, amelyeket a szervezet saját maga elő tud állítani bevitt tápanyagokból.

A kreatin is egy aminosav?

Igen. A kreatin egy természetesen előforduló aminosav, mely a fizikai teljesítményt növeli. Szintén hasznos mindazoknak, akik olyan sporttevékenységet végeznek.

Az említett táplálékkiegészítők mellé sorolhatók az antioxidánsok, méregtelenítő készítmények, vitaminok, ásványi anyag komplexek, nyomelemek, porcvédő készítmények, kollagén, illetve számtalan gyógynövénykivonat is, melyek az egészségünket, immunrendszerünket, fittségünket, formánkat szolgálják.

Ha valaki étrend-kiegészítőt, táplálékkiegészítőt vásárol, mindig megbízható márkaboltban tegye, mindig kérje ki szakember véleményét és gondosan tanulmányozza át a termékek címkéjét, összetevőit.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!

Az érrendszer megerősítése érdekében szedj Q10-et

A Q10 koenzim, közismert nevén CoQ10, egy létfontosságú antioxidáns, amelyet a szervezet természetes módon elő tudja állítani. A bőrápolásban döntő szerepet játszik a fiatalos megjelenésű bőr fenntartásában.

Ételek, amiket jobb kerülni migrénnel küzdőknek

Rengeteg ember küzd a fejfájás valamilyen formájával, megkeserítve mindennapjaikat, ezért van, amire érdemes odafigyelni, ha nem akarunk erősebb fájdalmakat átélni, ilyen az étkezésünk is.

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.