Süssünk céklával egészséges és finom sütiket!
- Dátum: 2015.05.06., 08:13
- antioxidáns, brownie, cékla, édesség, immunerősítés, lágy íz, nyomelem, sütemény, sütés, süti, vitamin, vörös répa
A cékla mint olyan eléggé megosztó „személyiségű” zöldség: általában vagy nagyon szeretik az emberek, vagy egyáltalán nem. Süteménybe keverve a megfelelő arányban azonban csakis az előnyeit élvezhetjük a jellegzetes ízhatás nélkül: puha, lágy, kissé krémes-szaftos állagú finomságot kaphatunk, amely ráadásul nagyon egészséges is.
Talán szokatlannak tűnik zöldséget felhasználni a süteményhez, de gondoljunk bele, hogy ez a trükk nem is annyira új keletű: a répatorta például szintén igen népszerű édesség. Mindegyiknek a titka az arányokon és az egyéb hozzávalókon múlik. Megfelelő adagban a süteményhez adva különlegesen pikáns ízt, és egyedi állagot kölcsönöznek az édességeinknek. De hogy miért éppen céklát használjunk? Egyrészt azért, mert a főtt cékla puha és szaftos, és az íze kiválóan harmonizál a kakaóval és a csokoládéval, merthogy elsősorban ilyen jellegű sütiket készítenek belőle. Másrészt pedig nagyon egészséges, és aki alapvetően nem szereti a céklát, az ily módon hozzájuthat a benne rejlő értékes összetevőkhöz.
A más néven vörös répa nevet viselő zöldségünk ugyanis kiváló vitamin, antioxidáns- és nyomelem-forrás, amely segít a vérképződésben (sok információ szól arról, hogy a pirosas-vöröses színű növényeknek és gyümölcsöknek ilyen hatása van a vérre), valamint a rák megelőzésében és továbbterjedésének megakadályozásban, továbbá az immunrendszert is erősíti. Ha pedig még finom is, akkor ki tudna neki ellenállni?
Íme egy recept az egészséges és finom céklás brownie-hoz:
- fél kg nyers cékla
- 10 dkg zsírtalanított mandulaliszt
- 20 dkg cukormentes étcsoki
- 10 dkg teavaj
- 1,5 evőkanál 10%-os zsírtartalmú kakaópor
- 3 tojás
- 7-8 dkg DiaWellness Negyedannyi Ugyanannyi édesítőszer, vagy 33 dkg eritrit (természetes édesítőszerek, ízlés szerint)
- 1 vaníliarúd belseje, vagy néhány tekerésnyi őrölt vanília
- A tetejére: mandula, mogyoró és/vagy diódarabok, aszalt gyümölcsök
A céklát főzzük meg, és pépesítsük, adjuk hozzá a vaníliát, majd keverjük simára a vajjal és a felaprózott csokival. Az édesítőszerrel kevert tojást verjük habosra robotgéppel, adjuk hozzá a kakaóport, a mandulalisztet, valamint a céklás keveréket egy nagyobb tálban és keverjük össze teljesen. Ez az adag egy 300*200 mm-es tepsihez elegendő mennyiség, ekkorába öntsük bele az elkevert sütialapot, majd tegyük rá az aszalt gyümölcsöt. 180 fokon süssük, előmelegített sütő esetén 20-25 percig. Közben a sütés vége előtt tegyük rá a mandula, dió, vagy mogyoródarabokat, hogy még megpiruljon, de ne égjen el. Ha megsült a finomság, akkor hagyjuk kihűlni, csak utána tudjuk felvágni, és kivenni a tepsiből a süteményt, mert azelőtt nagyon törékeny.
Fotó:
pixabay.com
Miért lehet stresszes a nyaralás?

A nyaralás a legtöbb ember számára a pihenés, kikapcsolódás és feltöltődés ideje – legalábbis elméletben, „papíron”. A valóság azonban sokszor mást mutat: a nyári szabadság időszaka nem ritkán feszültséggel, családi vitákkal, időnyomással vagy éppen kiábrándulással jár.
A rage baiting jelensége és működése

Biztosan sokan találkozunk a közösségi médiás görgetés közben dühítő tartalmakkal. Úgymond van az internetnek egy sötét része, ahol az indulatot kiváltó videók tömkelege nem véletlen baleset, hanem tudatosan előállított termék. Legyenek ezek közúti balesetes klipek, állatkínzás vagy valamilyen látványos társadalmi normaszegés formájában.
Eső a Balatonnál? Így mentsd meg a nyaralást rossz időben

Balaton, július – mindenki napfényt, csobbanást és fagyit remél egy balatoni nyaraláson. De mi van akkor, ha beborul az ég, és a napokat eső, szél vagy hidegebb idő kíséri? Pánik helyett jöjjön a B-terv – mert a rossz idő nem jelenti azt, hogy unalmas napok várnak ránk.
Tisztelet a teremben: Amit minden sportolónak tudnia kell

Nincs írott szabály a konditermi viselkedésre, mégis van egyfajta etikett, amit illik vagy illene egy edzőteremben betartani, a zökkenőmentes egymás mellett edzés érdekében.
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?