Menü

Az egészséges napi tojásfogyasztás

A tojás egészségünkre gyakorolt hatásáról jót is, rosszat is lehetett hallani az elmúlt években. Sokáig azt hirdették, hogy magas koleszterin tartalma miatt csak mértékkel szabad fogyasztani, mivel növelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Több kutatás is igazolta azonban, hogy a tojásfogyasztás nem növeli meg számottevő mértékben a vér koleszterinszintjét, és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát sem emeli. Sőt: a rendszeres tojásfogyasztás éppen hogy védheti a szívünket!

Bár a tojásban valóban található koleszterin, táplálkozással bejuttatva ez nem befolyásolja jelentős mértékben a vér koleszterinszintjét. Az elfogyasztott zsiradék típusa és mennyisége annál inkább, főleg a telített zsírok. Egy átlagos tojásban nagyjából 4,6 gramm zsír van, ennek azonban alig a negyede telített, így a koleszterinszintet a rendszeres fogyasztása sem emeli számottevően. Sütéskor azonban több zsírt is felhasználunk, rántotta helyett érdemesebb tehát főtten fogyasztani.

Ha szeretnéd elkerülni a vírusokat, fertőzéseket és egyéb betegségeket, az étrendedbe illessz be naponta egy vagy két tojást. Már egyetlen nagyobb tojással fedezed a napi szelénszükségleted 22%-át, mellyel könnyen fokozod az immunműködést.

Csupán egyetlen tojás fedezi a napi B2-vitamin szintjének 15%-át. Ez a vitamin, mely riboflavin néven is ismert, energikussá tesz, így sokkal jobban fogod magad érezni.
A tojás igazi „okos” kaja. Egy kolin nevű anyagnak köszönhetően az idegsejtek közötti kommunikációt segíti a tojás. Az idegeid sokkal jobban fognak működni, ha beilleszted a tojást az étrendedbe.

A tojásban található 9 szükséges aminosav hozzátesz a mentális egyensúlyodhoz is. Az egészséges idegrendszer egészséges közérzetet eredményez. Ezt tudja hát a tojás: egészséges idegek, elengedhetetlen aminosavak a kiegyensúlyozott léthez.

Kétféle antioxidáns is található a tojásban, név szerint lutein és zeaxantin, melyek a szem egészségéért tudnak tenni. Hiába keresed a két jótékony antioxidánst, ha a tojás sárgájától megszabadulsz, ugyanis ezek kizárólag ott találhatók meg. Edd meg az egész tojást, és inkább a cukrok, péksütemények bevitelét korlátozd.

Diétázók, zsírégetők, figyelem! A tojást mindenképpen be kell illesztenetek az étrendetekbe. Egy kísérlet során a résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csapat adott kalóriányi tojást evett, míg a másik ugyanannyi kalóriányi bagelt reggelizett. Az eredmény: a tojásos csoport 16% zsírt veszített, míg a bageles csapat rontott BMI-jén, pedig a kalóriák száma azonos volt.

A legtöbb dietetikus nem javasolja a tojás sütését, hiszen így megnövekszik a zsír-, illetve koleszterinbevitel. Javasolt inkább a főtt változatot fogyasztanod - ami egyébként élelmiszerbiztonsági szempontból is a legjobb választás, hiszen így kerülhető el legnagyobb eséllyel a szalmonellafertőzés.

Összességében tehát heti három-négy tojás elfogyasztása semmilyen komolyabb egészségkárosító hatással nem jár, ellenben itt sem szabad túlzásokba esnünk. Az amerikai, illetve nyugati típusú étrend rengeteg, fehérjében és koleszterinben gazdag tojásos fogást és húsételt tartalmaz, ezért érdemes körültekintően megválogatni, mi kerüljön az asztalra, és ügyelni rá, hogy táplálkozásunk mindig kellően változatos legyen.

Végezetül: kerüljék a kiadósabb tojásevést azok, akiknél 2-es típusú cukorbetegséget állapítottak meg az orvosok.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!