Menü

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Melyik fajta méz mire jó?

A méz nagyon sok előnyös tulajdonsággal bír. A magam részéről, bár nyilván tudom, hogy cukor - ha egészségügyileg nem tiltott a fogyasztása pl. allergia, cukorproblémák és egyéb betegségek esetén – számomra nem volt még olyan diéta, amibe ne fért volna bele mértékkel az egészséges méz.

Legnépszerűbb tévhitek a fehérjeporokról

Sokan még mindig úgy tekintenek a fehérjére, mintha az kizárólag fitneszes körben használt „dopping” lenne, ami egészségtelen az átlagembernek. Eloszlatjuk a tévhiteket.

A kollagén hatásai

Biztosan feltűnt már, hogy a „kollagén” szóval a kozmetikumok összetevőinél számos termék esetében találkozhattunk. Ezt, ha nem szántszándékkal kerestük eddig, akkor ezentúl várhatóan másképp lesz. Legfőképp a haj-, bőr,- körömápoló szereknél futhattunk össze vele, de leginkább azoknak a készítményeknek a fő alkotóeleme, amelyek a három egyidejű ápolását hirdetik.

A máriatövismag olaj hatásai

A máriatövis (Sylibum marianum) évszázadok óta a különböző májbetegségek panaszosainak nyújt igen hatékony „mentőövet”. A máriatövisolaj legfontosabb hatóanyagai a flavonoglikánok, de keserű anyagot és zsíros olajat (linolsavat és olajsavat) is tartalmaz.

Esszenciális aminosav szerepe + növényi forrásaik

Makacs tévhit, ami még manapság is újra és újra felüti a fejét, miszerint a növényi eredetű fehérjék gyengébbek az állati eredetűeknél, nem teljes értékűek, vagyis nem tartalmazzák az összes, emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, esszenciális aminosavat.

Valin: jellemzők, funkciók, előnyök

Az aminosavak kiegészítik a szervezet jó állapotának alapvető tényezőit, mint például a vitaminokat és ásványi anyagokat, miközben optimalizálják azokat.

Tökéletes esti nasik

Nem igaz, hogy semmit sem szabad lefekvés előtt enni, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mit fogyasztasz. Ha korán szoktál vacsorázni, akkor előfordulhat, hogy mire alvásra kerül a sor, annyi idő eltelik, hogy korgó gyomorral fekszel az ágyban. Ilyenkor választhatsz, hogy megpróbálsz éhesen elaludni vagy eszel gyorsan valamit, ami csillapítja az éhségedet.

Csodatévő tejeskávé: csökkenti-e a gyulladást a szervezetben?

Rendelkezhet-e egy olyan egyszerű dolog, mint a tejeskávé gyulladáscsökkentő hatással? Egy új koppenhágai kutatás szerint szemlátomást igen.

A sajt bőrre, hajra és egészségre gyakorolt jótékony hatása

A sajt nagyon gazdag kalciumban, amely erősebbé teszi a fogakat. A sajtnak alacsony a laktóztartalma, ami károsítja a fogakat. Fogyasszon az étkezések között egy falat sajtot, így megakadályozhatja a fogszuvasodás kialakulását.

Az állati és növényi fehérjék nyomában

A napi fehérjefogyasztás fontos az általános egészség szempontjából. A fehérjék többek között olyan alapvető folyamatokhoz szükségesek, mint az immunrendszer működése, a sejtekben lejátszódó folyamatok, a sejtek szerkezetének kialakulása és növekedése. Ezért elengedhetetlen, hogy naponta elegendő mennyiségű fehérjét fogyassz.

Kollagén italok – avagy a ráncok elleni csodaszer

A kollagén italokkal fiatalabb bőrt és ráncok nélküli életet ígérnek, azonban mi igaz ebből és hogyan működik valójában?

Jó-e, ha a kutya macskaeledelt (is) eszik?

Van valami a macskaeledelben, ami ellenállhatatlanul vonzóvá teszi a kutyák számára. A legtöbb kutya, ha éppen rendelkezésre áll egy kis cicaeledel, biztos, hogy kilő a helyéről, és behabzsolja a cicák eledelét.

A glicin jótékony hatásairól

Először is tisztázzuk mi az a glicin? A glicin a 20 aminosav egyike, ami magas koncentrációban található a bőrben, az ízületekben és az izomszövetben. Számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen. Neve az “édes” szó görög megfelelőjéből származik.

Arginin (L-arginin): Hatása és szedése

Az arginin egy fehérjealkotó aminosav. Több szerepe is van. Elősegíti például, hogy a felesleges nitrogén távozzon a szervezetünkből. De mi is valójában az arginin, mi a hatása és káros hatásai, vannak-e veszélyei – és hogyan kell szedni?

A manuka méz pozitív hatásai

Vajon mi az a manuka méz és miért olyan nagyon népszerű a világban, magasabb ára ellenére is? Melyek azok a tulajdonságok, amelyek miatt többre hivatott, mint pusztán az édes íze miatti használat? milyen összetevői vannak? Valóban egy ősi csoda vagy túlzás?

Mi állhat a hajhullás mögött?

Szinte minden második nő találkozik élete során a hajhullással, ám legtöbbször nem derül fény az okokra. Megmutatjuk, mi minden okozhatja ezt a kellemetlen tünetet.

Segítség, növényi étrend mellett is hízok!

Sokan diéta vagy súlycsökkenés érdekében térnek át növényi étrendre, azonban sokszor a várt eredmény ellenkezőjét tapasztalják. Most megmutatjuk, mi állhat a háttérben.

GABA - A nyugtató hatású aminosav

A GABA nyugtató hatással van az agyra és a szervezet egészére. Segíti csökkenteni a szorongást és serkenti az emberi növekedésért felelős hormonokat.

Minden, amit tudni kell a kollagénről

Tudtad, hogy van egy ragasztó, amely együtt tartja a tested? Ami nélkül a bőr száraz és vékony lenne, a körmök törékenyek lennének, az izmok nem tudnának növekedni, és a csontok is rendkívül sérülékenyek lennének.

Mi történik, ha éhezünk?

Mi történik, ha éhezünk? Mit jelent a mennyiségi és mit a minőségi éhezés? Mi a megoldás?

Tojás, nemcsak húsvétkor

A húsvéti ünnepek alatt a tojásról szól minden: tojást festünk, tojásfát készítünk, technika órára kifújt tojást díszítünk, húsvétkor tojást főzünk, megesszük a főtt sonka mellé. A tojás egy nagyon egyszerű, mégis sokoldalúan nagyszerű étel, élelmiszerünk, melyet nemcsak ilyenkor kell előnyben részesíteni

Ha kell egy kis energia…

Napi energiaszintünk nagymértékben növelhető, ha bizonyos ételeket fogyasztunk. Nincs szükség három-öt presszókávéra délelőtt és energiaitalokra, drága étrend-kiegészítőkre, elég, ha kipróbáljuk a következő tíz szuperételt!

Étrend-kiegészítők

Ha egy kicsit komolyabban elkezd sportolni valaki, felmerül a kérdés, vajon szükség van-e a táplálék-kiegészítőkre, étrend-kiegészítő szerekre.

A vegetáriánus aranyszabály – komplettálás

A komplett fehérjék leginkább állati eredetű fehérjék. A növényi fehérjék – a szójafehérjét kivéve - inkomplett fehérje források. Viszont, mivel a különböző növények különböző mennyiségben tartalmazzák az egyes aminosavakat, ha megfelelően válogatjuk össze őket, akkor komplett fehérjét nyerhetünk - ez a komplettálás.

Dió, miért jó?

Karácsony környékén van a fő felhasználási szezonja ennek a finom termésnek, amelynek rendkívül jótékony hatásai vannak a szervezetünkre. Eláruljuk, miért érdemes diót fogyasztani – még akár hús helyett is!

Döbbenetesen magas a növények fehérjetartalma

Még mindig abban a tévhitben élünk, hogy a fehérje egyenlő a hússal, pedig a növények fehérjetartalma sokszorosa lehet a húsénak. Igaz ez például a lencsére is.

A fehérjedús étkezés alternatív módjai

A fehérjedús táplálkozás előnyei vitathatatlanok: segítenek az egészséges testsúly megtartásában, a fittség-érzet megteremtésében. Viszont jóval több ételből nyerhetünk fehérjét, mint gondolnánk!