Menü

A glicin jótékony hatásairól

A glicin egy aminosav, aminek sokrétű szerepe van szervezetünkben, például képes eltávolítani a toxikus anyagokat, jó hatással van az agyműködésre, sportolók kétfontosságú aminosav formulája, mely lelassítja izomszövetek lebomlását, továbbá segítik az izmok regenerálódását.

A glicin a 20 aminosav egyike, ami magas koncentrációban található a bőrben, az ízületekben és az izomszövetben. Számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen. Neve az “édes” szó görög megfelelőjéből származik. A glicin a kollagén típusú fehérjékben fordul elő legnagyobb mennyiségben.

Milyen ételekben található a glicin?

A glicin a fehérjében gazdag ételekben fordul elő, mint húsok, halak, tejtermékek.

Sokaknak jó hír, hogy az olyan ételek is tartalmazzák, mint például a körömpörkölt, de említhetném a pacalt, a csontlevest, a kocsonyát és társait, melyekben nagy arányban előfordul.

A glicin segít az optimális vércukorszint elérésében és csökkenti az inzulin-rezisztencia esetén megfigyelhető magas vérzsír szintet.

A bőrünkre kifejezetten jótékony. A kollagén bőrfiatalító hatása jól ismert és sokat hangoztatott, a kollagén pedig e hatását nagyrészt a magas glicin tartalmának köszönheti, egészen pontosan a kollagénnek körülbelül 30-35%-át képezi a glicin. A kollagén pedig egy olyan fehérje, amely a szövetek és szervek rugalmasságáért felel. Bőrünk körülbelül 75 %-a kollagénből épül fel.

A glicin az idegrendszerre is hatást gyakorol, de a máj és vese funkcióját is javítja. Sokan esküsznek rá, hogy javítja az alvásminőségét, gyorsítja az elalvást.

Van, aki édesítőszernek használja teába, kávéba, s mivel nincs mellékíze, hőálló, s édes ízű, ezért ez kiváló megoldás és diétába is beilleszthető. Tapasztalatok szerint nem okoz bélrendszeri problémákat. Használható sütemény sütéshez édesítési célból. Egy csapott teáskanál glicin kb. 3 gramm.

Mennyi a szükséges mennyiség ebből az aminosavból?

Átlagosan elmondható, hogy napi 2-6 gramm már jótékony hatású, melyet edzés, illetve lefekvés előtt, vagy éhgyomorra érdemes fogyasztani. A túl sok glicin viszont fáradtságot okozhat, ezért túladagolását el kell kerülni.

A glicin a nem esszenciális aminosavak egyike, bár újabb kutatások szerint találkozhatunk olyan besorolással is, amely szerint az esszenciális aminosavakhoz sorolja. Az esszenciális tápanyagokat a szervezet maga is előállítja, de táplálékkal is bevihető, ami ajánlott is, hiszen egyes táplálkozástudományi kutatások szerint keveset állít elő a szervezet, ezért kívánatos lenne ételekkel is pótolni. Egy körülbelül 70 kg súlyú felnőtt ember szervezetének nagyjából 10 grammra lenne szüksége naponta a glicinből.

A legjobb pisztáciás finomságok

A pisztácia nagyon közkedvelt csemege, amit a legtöbben filmnézés közben rágcsálnivalóként fogyasztanak. Kevesen tudják, hogy ez a csonthéjas gyümölcs főételek és desszertek alapanyagaként is kiváló lehet. Markáns, jellegzetes ízének köszönhetően ínycsiklandozó sütemények készülhetnek belőle.

A körte jótékony hatásai

A körte hazánkban a kevésbé népszerű gyümölcsök közé tartozik. Érdemes viszont nagyobb figyelmet szentelni ennek az értékes gyümölcsnek, hiszen rengeteg jótékony hatással van szervezetünkre a rendszeres fogyasztása.

A-vitamin vagy béta-karotin

Nem csak az A-vitamin legfontosabb forrása, de sok betegség is megelőzhető a béta-karotinnal.

Készítsd el a saját házi pestodat!

Ha te is odavagy a bolti verzióért, de szeretnéd kipróbálni, vajon mennyire bonyolult otthon elkészíteni, vagy egyszerűen csak biztosra akarsz menni, milyen összetevőkkel dolgozol, és tudni, hogy amit elfogyasztasz, valóban mit tartalmaz, kattints!

Babérlevél, a népi gyógymód egyik alapköve

Mindenki ismeri a babérlevelet, hiszen a konyhában előszeretettel használjuk fűszerként, főleg ételek savanykás mellékízéért felelős, de vajon hánya tudják, hogy mi mindenre is jó még?