Kollagén italok – avagy a ráncok elleni csodaszer
- Dátum: 2022.11.22., 04:06
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- aminosav, bélrendszer, bőr, emésztés, hal, halbőr, ital, kollagén, kollagén ital, kollagénkiegészítő, kollagénrost, peptid, peptidlánc, por, ránc, ránctalanító, rugalmas, szarvasmarha, vegán
A kollagén egy emberi szervezetben is megtalálható fehérje. Görög eredetű szó, jelentése ragasztó, ami jól mutatja funkcióját: kötőszöveti elem, mely mindenütt jelen van a szervezetünkben. Legnagyobb részben a bőrünkben található, de fontos részét képezi az ízületeinknek, izmainknak, csontjainknak, körmünknek, hajunknak, valamint fogainknak is. Jelen esetben a bőrünkben található kollagénről lesz szó, hiszen ennek köszönhetjük sima és rugalmas bőrünket, valamint ennek hiánya okozza a ráncok kialakulását.
Testünk is termel kollagént, azonban ez a folyamat az idő előrehaladtával lassul, nagyjából 25 éves korunk körül kezd el csökkenni a kollagén mennyisége. Természetesen ezt a folyamatot felgyorsíthatják olyan egészségtelen szokások, mint a dohányzás, túlzott cukorbevitel, UV-sugárzás vagy alkoholfogyasztás. De mi a helyzet azzal, ha lassítani szeretnénk a folyamatot? Erre próbálnak megoldást nyújtani a kollagén italok. De vajon tényleg működnek?
A kollagén italok azt ígérik, belülről, a bélrendszerből felszívódva támogatják bőrünket abban, hogy rugalmas és sima maradjon. Egy 2019-ben végzett tanulmány szerint a kollagénkiegészítők javítják a bőr kollagénsűrűségét és rugalmasságát, azonban ez laboratóriumi körülmények között zajlott, így nem jelenthető ki egyértelműen, hogy ezek a termékek a lakosság körében, otthoni használattal is ugyanilyen eredményesek.
A kollagén felszívódásával kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy a teljes kollagénláncok nem képesek egészben átjutni az emésztésen, majd felszívódni. Ezek a hatalmas fehérjemolekulák peptidláncokból, azok pedig aminosavakból állnak, vagyis a bélrendszerünkben ezekre bomlanak le. A legtöbb kollagénkiegészítő hidrolizált formában tartalmazza a kollagént, ami így nagyobb eséllyel jut el a bőrünkig, hogy ott támogassa a kollagénraktárak épülését. Sok esetben egyéb hozzávalókat is tartalmaznak ezek a készítmények, ilyen például a hialuronsav és a C-vitamin.
Ami sok esetben téves információ, az az, hogy létezik a kollagénkiegészítőkből vegán variáció. A kollagén egy állati fehérje, így növényekből lehetetlen kinyerni. Jelenleg a kollagént szarvasmarhákból vagy tengeri állatokból (halbőr) nyerik ki és bár kísérleteznek a laboratóriumi körülmények között előállított kollagénnel, ezeket nem kifejezetten kozmetikai céllal készítik. Ilyen értelemben nem létezik vegán kollagén ital, azonban készülhetnek olyan módszerrel, ami kizárólag halászati ipari hulladékot használ fel, ezzel is csökkentve a környezetre gyakorolt hatását a folyamatnak.
A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.
Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.
Chlorella – a szuper alga

Ismerünk már többféle algát is, ami szervezetünkre jótékony hatással bír, ide soroljuk a chlorellat is.
Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.
Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!