Menü

Kollagén italok – avagy a ráncok elleni csodaszer

A kollagén egy emberi szervezetben is megtalálható fehérje. Görög eredetű szó, jelentése ragasztó, ami jól mutatja funkcióját: kötőszöveti elem, mely mindenütt jelen van a szervezetünkben. Legnagyobb részben a bőrünkben található, de fontos részét képezi az ízületeinknek, izmainknak, csontjainknak, körmünknek, hajunknak, valamint fogainknak is. Jelen esetben a bőrünkben található kollagénről lesz szó, hiszen ennek köszönhetjük sima és rugalmas bőrünket, valamint ennek hiánya okozza a ráncok kialakulását.

Testünk is termel kollagént, azonban ez a folyamat az idő előrehaladtával lassul, nagyjából 25 éves korunk körül kezd el csökkenni a kollagén mennyisége. Természetesen ezt a folyamatot felgyorsíthatják olyan egészségtelen szokások, mint a dohányzás, túlzott cukorbevitel, UV-sugárzás vagy alkoholfogyasztás. De mi a helyzet azzal, ha lassítani szeretnénk a folyamatot? Erre próbálnak megoldást nyújtani a kollagén italok. De vajon tényleg működnek?

A kollagén italok azt ígérik, belülről, a bélrendszerből felszívódva támogatják bőrünket abban, hogy rugalmas és sima maradjon. Egy 2019-ben végzett tanulmány szerint a kollagénkiegészítők javítják a bőr kollagénsűrűségét és rugalmasságát, azonban ez laboratóriumi körülmények között zajlott, így nem jelenthető ki egyértelműen, hogy ezek a termékek a lakosság körében, otthoni használattal is ugyanilyen eredményesek.

A kollagén felszívódásával kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy a teljes kollagénláncok nem képesek egészben átjutni az emésztésen, majd felszívódni. Ezek a hatalmas fehérjemolekulák peptidláncokból, azok pedig aminosavakból állnak, vagyis a bélrendszerünkben ezekre bomlanak le. A legtöbb kollagénkiegészítő hidrolizált formában tartalmazza a kollagént, ami így nagyobb eséllyel jut el a bőrünkig, hogy ott támogassa a kollagénraktárak épülését. Sok esetben egyéb hozzávalókat is tartalmaznak ezek a készítmények, ilyen például a hialuronsav és a C-vitamin.

Ami sok esetben téves információ, az az, hogy létezik a kollagénkiegészítőkből vegán variáció. A kollagén egy állati fehérje, így növényekből lehetetlen kinyerni. Jelenleg a kollagént szarvasmarhákból vagy tengeri állatokból (halbőr) nyerik ki és bár kísérleteznek a laboratóriumi körülmények között előállított kollagénnel, ezeket nem kifejezetten kozmetikai céllal készítik. Ilyen értelemben nem létezik vegán kollagén ital, azonban készülhetnek olyan módszerrel, ami kizárólag halászati ipari hulladékot használ fel, ezzel is csökkentve a környezetre gyakorolt hatását a folyamatnak.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.