Menü

Kollagén italok – avagy a ráncok elleni csodaszer

A kollagén egy emberi szervezetben is megtalálható fehérje. Görög eredetű szó, jelentése ragasztó, ami jól mutatja funkcióját: kötőszöveti elem, mely mindenütt jelen van a szervezetünkben. Legnagyobb részben a bőrünkben található, de fontos részét képezi az ízületeinknek, izmainknak, csontjainknak, körmünknek, hajunknak, valamint fogainknak is. Jelen esetben a bőrünkben található kollagénről lesz szó, hiszen ennek köszönhetjük sima és rugalmas bőrünket, valamint ennek hiánya okozza a ráncok kialakulását.

Testünk is termel kollagént, azonban ez a folyamat az idő előrehaladtával lassul, nagyjából 25 éves korunk körül kezd el csökkenni a kollagén mennyisége. Természetesen ezt a folyamatot felgyorsíthatják olyan egészségtelen szokások, mint a dohányzás, túlzott cukorbevitel, UV-sugárzás vagy alkoholfogyasztás. De mi a helyzet azzal, ha lassítani szeretnénk a folyamatot? Erre próbálnak megoldást nyújtani a kollagén italok. De vajon tényleg működnek?

A kollagén italok azt ígérik, belülről, a bélrendszerből felszívódva támogatják bőrünket abban, hogy rugalmas és sima maradjon. Egy 2019-ben végzett tanulmány szerint a kollagénkiegészítők javítják a bőr kollagénsűrűségét és rugalmasságát, azonban ez laboratóriumi körülmények között zajlott, így nem jelenthető ki egyértelműen, hogy ezek a termékek a lakosság körében, otthoni használattal is ugyanilyen eredményesek.

A kollagén felszívódásával kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy a teljes kollagénláncok nem képesek egészben átjutni az emésztésen, majd felszívódni. Ezek a hatalmas fehérjemolekulák peptidláncokból, azok pedig aminosavakból állnak, vagyis a bélrendszerünkben ezekre bomlanak le. A legtöbb kollagénkiegészítő hidrolizált formában tartalmazza a kollagént, ami így nagyobb eséllyel jut el a bőrünkig, hogy ott támogassa a kollagénraktárak épülését. Sok esetben egyéb hozzávalókat is tartalmaznak ezek a készítmények, ilyen például a hialuronsav és a C-vitamin.

Ami sok esetben téves információ, az az, hogy létezik a kollagénkiegészítőkből vegán variáció. A kollagén egy állati fehérje, így növényekből lehetetlen kinyerni. Jelenleg a kollagént szarvasmarhákból vagy tengeri állatokból (halbőr) nyerik ki és bár kísérleteznek a laboratóriumi körülmények között előállított kollagénnel, ezeket nem kifejezetten kozmetikai céllal készítik. Ilyen értelemben nem létezik vegán kollagén ital, azonban készülhetnek olyan módszerrel, ami kizárólag halászati ipari hulladékot használ fel, ezzel is csökkentve a környezetre gyakorolt hatását a folyamatnak.

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

A sztívia ritkán hallott mellékhatásai

Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Milyen a mikrobiom diéta?

„A fogyás a belekben kezdődik” – tartja a mikrobiom diéta, de pontosan mit is jelent ez az étrend, életmód, szemlélet?

Nyugtató gyógynövények stressz, szorongás ellen

Átérzem a stresszes napokat. Sokszor hiába a jótanács, „ne idegeskedj”, „ne vedd fel” „ne vedd magadra” „engedd el” „ne izgulj ezen” – bizony, aki stresszes helyzetben van, annak nem olyan egyszerű ezt csettintésre másként érezni.

Tudnivalók a dán diétáról

A dán diéta alatt meglepően hamar kopnak lefelé a kilók, a zsír- és szénhidrátbevitel jelentős csökkentése miatt. Bár rövid idő alatt szemrevaló eredményt garantál, meg is kell hozni érte az áldozatot. Van pár szigorú szabály, amit be kell tartanod, egyébként nem sikerül.