Menü

Csodatévő tejeskávé: csökkenti-e a gyulladást a szervezetben?

Rendelkezhet-e egy olyan egyszerű dolog, mint a tejeskávé gyulladáscsökkentő hatással? Egy új koppenhágai kutatás szerint szemlátomást igen.

Amikor baktériumok, vírusok és egyéb idegen anyagok jutnak az emberi szervezetbe, az immunrendszer reagál: fehérvérsejteket és kémiai anyagokat küld a helyszínre, hogy megvédjen minket. Ez a reakció a gyulladás, ami akkor is megtörténik, ha megerőltetjük az ízületeinket, izmainkat, és különféle betegségek tünete is, többek között a rheumatoid arthritisé.

A polifenol nevű antioxidánsról ismert, hogy megtalálható az emberben, növényekben, zöldségekben, gyümölcsökben. A polifenolokat az élelmiszeripar is használja, hogy az ételek minősége a lehető leghosszabb ideig jó maradjon, illetve megakadályozzák az íztelenség és az avasság kialakulását. Az emberek számára egészséges is, hiszen segítenek az oxidatív stressz leküzdésében.

Sok minden más azonban ismeretlen a polifenolokkal kapcsolatban. Mindezidáig nagyon kevesen vizsgálták, hogyan lépnek kapcsolatba más molekulákkal, például fehérjékkel, illetve mi történik, ha ezt egy ételben teszik, amit mi elfogyasztunk.

Egy új tanulmányban megvizsgálták, hogyan viselkednek a polifenolok, ha aminosavakkal lépnek kapcsolatba. Az eredmények ígéretesek, ugyanis azt figyelték meg, hogy a polifenolok gyulladáscsökkentő hatása az aminosavakkal kapcsolatba lépve még erősebb lesz. Így remélik, hogy ez a hatás az emberi szervezetben is érvényesülhet, ezt azonban először állatokon fogják vizsgálni.

De hogy jön ide a tejeskávé?

Korábbi kutatások során már bebizonyították, hogy a polifenolok hozzákötődnek a fehérjékhez a húsban, tejben és a sörben. A legújabb vizsgálatok azonban azt is kimutatták, hogy a tejeskávéban is megtörténik ez a reakció, tehát a polifenolok hozzákötődnek a fehérjemolekulákhoz. A kávészemek tele vannak polifenolokkal, a tej pedig fehérjében gazdag, ezért ez mindenképpen egy előnyös reakció. Állítólag a reakció olyan gyorsan jön létre, hogy ha meg szeretnék akadályozni a kapcsolat létrejöttét, nehéz dolguk lenne. Innen nézve tehát egy bögre tejeskávé akár még gyulladáscsökkentő hatással is bírhat.

A következő kérdés az, hogy más élelmiszerekben, gyümölcsökben, zöldségekben hogyan jön létre ez a kapcsolat. A kutatócsoportok jelenleg éppen azon dolgoznak, hogyan tudják hozzáadni a megfelelő mennyiségű polifenolt az ételekhez, hogy a legjobb minőséget érjék el.

Néhány tény a polifenolokról:

A polifenolok egy természetesen előforduló antioxidáns csoport, amely fontos az emberek számára. Megelőzik, illetve késleltetik az oxidációt az emberi szervezetben.
Számos élelmiszerben, például zöldségekben, gyümölcsökben, teában, kávéban, vörösborban és sörben megtalálhatóak.
Antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően az élelmiszeripar használni kezdte, hogy minimalizálják az élelmiszerek minőségének romlását.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230130090347.htm

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.