Menü

Ha kell egy kis energia…

Az most pont jól jönne. Nem a reggeli három presszókávéról beszélek és Isten ments, hogy az energiaitalokat javasoljam bármikor is (jaj dobd el inkább), még csak nem is egy halom csoki, vagy egyéb koffeines pörgetők kerülnek most terítékre, hanem azok az ételek, amelyektől energiát kapunk úgy, hogy közben egészségesek maradtunk. Most épp nem olyan nehéz felkelni reggel, legalábbis könnyebben kipattan az ember az ágyból a gyönyörű nyári reggeleken, mert tényleg „hasunkra süt a nap”, azonban előre látom, mennyire fogom utálni az iskolakezdéses őszi reggeleket, ezért már most gondolok arra, milyen energizáló ételekkel fogok életet lehelni magamba. Napi energiaszintünk nagymértékben növelhető, ha bizonyos ételeket fogyasztunk. Nincs szükség három-öt presszókávéra délelőtt és energiaitalokra, drága étrend-kiegészítőkre, elég, ha kipróbáljuk a következő tíz szuperételt! Nézzük csak, melyek ezek!

Banán!

Rengeteg oka van annak, hogy a legtöbb sportoló szereti, és szívesen fogyasztja a banánt edzés előtt vagy után. A banán táplálja az izmokat, antioxidánsokat és tápanyagokat tartalmaz, ne hagyjuk ki az étrendünkből!

Tojás!

A tojásfehérjében megtalálható mind a kilenc esszenciális aminosav, amire az izomépítéshez szükség van, ráadásul a tojások rengeteg tápanyagot tartalmaznak, mindössze 70-80 kalóriányi fogás, mely remekül laktat is. Nem véletlenül annyira népszerű reggeli szerte a világon.

Natúr joghurt!

Tejtermék. Mostanában szitokszó egyes diétás irányzatoknál. A tej-ellenzők most ugorjanak át négy sort és a zabpehelynél folytassák. A joghurt sok fehérjét tartalmaz, gyümölcsökkel, zabpehellyel elkeverve remek reggeli vagy vacsora lehet belőle, amely ráadásul segíti az emésztést. Személyes kedvencem.

Zabliszt és zabpehely!

A zab a sportolók és testépítők kedvenc élelmiszere, és nem is véletlenül. Lassú felszívódású, összetett szénhidrát, nagyon jól laktat és sok energiát ad. Zabkása formájában, vagy müzlibe keverve érdemes fogyasztani.

Gránátalma!

Gyakran hallani róla dicshimnuszokat. Ez sem véletlen! Ha rákeresünk a „gugliban”, se vége, se hossza a gránátalmát dicsérő fórumoknak, cikkeknek. Ha gránátalmát fogyasztunk, nagyon sok C vitamint, antioxidánst juttatunk a szervezetünkbe.

Mogyoróvaj!

Jaj Istenem…A gyengém. Kiváló telítetlen zsírsav-forrás, de fehérje és B-vitamin tartalma is energiát ad. De sajnos még ezek sem szolgáltatnak annyi indokot, amiért egy egész üveg mogyoróvajat eltüntethetnék. De még keresem a mogyoróvaj-diétát…

Lazac!

Nemcsak a zab, a lazac is a sportolók étrendjének egyik alapélelmiszere! Miért is? Igaz, nem olcsó étel, viszont a benne található tápanyagok nagyon hasznosak a szervezetünk számára. Az egyik legjobb gyulladáscsökkentő és fontos omega-3 forrás.

Spenót!

Igen! Spenót! A kedvenc kajám! Vállalom! A spenót az egyik legjobb vasforrás, de rengeteg benne a magnézium, kálium és B-vitamin. Ehetjük bármikor, akár késő este is egy vödörrel, mivel alig van benne kalória. Aki nem szereti, annak a részét megehetem?

S végül legyen egy kis kényeztetés. Ugyan, a csokit nem akartam javasolni, viszont! Egy jó nagy bögre forró csoki majd a téli estéken, természetes édesítőkkel, cukor nélkül, magas kakaótartalmú kakaóporral, cukormentes csoki pasztillákkal máris jobb kedvre derít! Már a gondolata is felpörget.

Ribizlis édességek receptekkel

Egyesek szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, mások viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás desszertért.

Isteni sajtfélék, amiket diéta alatt is fogyaszthatunk

Ezek a sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal ízletesebbé varázsolják.

Túl lehet-e adagolni a magnéziumot?

Bár az emberek többségének inkább a magnéziumhiány kialakulásától kell tartania, fontos beszélni a túladagolás következményeiről is.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.