Menü

Tojás, nemcsak húsvétkor

A húsvéti ünnepek alatt a tojásról szól minden: tojást festünk, tojásfát készítünk, technika órára kifújt tojást díszítünk, húsvétkor tojást főzünk, megesszük a főtt sonka mellé. A színes tojásokat betesszük a húsvéti ajándékok közé, a pirostojást odaadjuk a locsolóknak és még sorolhatnám. A tojás egy nagyon egyszerű, mégis sokoldalúan nagyszerű étel, élelmiszer, melyet nemcsak ilyenkor kell előnyben részesíteni.

Elsősorban testépítők, diétázók, egészséges életmódot élő emberek ismerik fel a tojásételek lehetőségeit, ki a fehérjét fogyasztja, ki a sárgájára esküszik, én pajzsmirigybetegként a tojásban lévő szelént emelném ki a magam szempontjából, de persze egy sor fontos aminosav is megtalálható benne.

A tojásfehérje például kiemelkedő fehérje- és aminosavforrás nemcsak a testépítők, hanem mindenki számára, hiszen az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, melyre az emberi szervezetnek szüksége van.

A tojás amellett, hogy nem túl drága, számtalan módon variálható édes, illetve sós ételként.

A fehérjéből a nagyon elszánt diétázók fehérjepalacsintákat készítenek desszertnek, mások pavlova sütit, a maradék sárgájából meg mondjuk az édességet kedvelők fánkot, vagy tiramisut, azonban nemcsak édes verziói ismertek és híresek, hanem nagyon sok ízletes egytálétel, ami reggelire, vacsorára kiváló alternatíva.

Nemcsak önmagában remek étel, de más fogások alkotóeleme is, gondolok itt a Stefánia vagdaltra, vagy bármely tojáskrémre. Pusztán a véletlen műve, de ma nálunk tojáspörkölt volt főzelékkel, de kedvelt az avokádókrémmel töltött tojás is. (vagy megfordítva, ha létezik ilyen, akkor tojáskrémmel töltött avokádó… vannak ötleteim)

A fiaim a csurgatott tojáslevest eszik szívesen bármikor, szoptatás alatt a nagymamám folyton ilyen hozott nekem, úgy vélte, ettől lesz elegendő tejem. Biztos valami falusi szokás, de nagyon ragaszkodott ehhez a mama, én pedig úgy voltam vele, ezen ne múljon.

A joghurtos tojássalátát inkább vacsorára tálalnám, mint reggelire, de bármikor jól hangzik, ahogyan a tojáskrém is egy ropogós pirítóssal.

Még nem kóstoltam sajtkrémmel töltött tojást, de hangzatából ítélve, nem hiszem, hogy túl bonyolult lenne elkészíteni.

Az omlett és a rántotta, a tükörtojás, a frittata, a buggyantott tojás, a tortilla, a tojástekercs és társai eddig is ismertek voltak a repertoárban, szerintem elronthatatlan ételek, melyek bármely hűtőben fellelhető maradékkal kompatibilisek.

Zöldfűszeres tojásmuffint is gyakran szoktam készíteni muffin formába öntve, melybe előzőleg bacont, vagy csirkemellsonkát tettem alapnak, vagy melegszendvicset sütőben, amelynek a tetejére egy tojást ütök.

Azt hiszem, aki nem unja meg húsvétkor a tojást, az kipróbálhatja valamennyi tojásételt, aki pedig megunja, nos azok egy kis idő elteltével újra elővehetik a tojásos recepteket, érdemes, mert egy nagyon sokoldalú élelmiszerről van szó, amit számos hasznos dolog miatt érdemes fogyasztani.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!