Menü

A fehérjedús étkezés alternatív módjai

A fehérjedús táplálkozás előnyei vitathatatlanok: segítenek az egészséges testsúly megtartásában, a fittség-érzet megteremtésében. Viszont jóval több ételből nyerhetünk fehérjét, mint gondolnánk! Sokan nem találják az egyensúlyt, ugyanis a klasszikus nézőpont szerint csak a húsban és a tojásban, valamint a tejtermékekben van elegendő fehérje. Ezek közül is elsősorban a húst emelik ki, a hússal teli táplálkozásnak viszont megvannak a maga kockázatai, például a koleszterinszint emelkedése. Mit tehetünk akkor, ha szeretnénk fehérjedúsan, mégis mértéktartóan táplálkozni?

Keressünk fel másfajta fehérjeforrásokat is! Ugyanis óriási tévhit, hogy csak a húsban és az állati eredetű élelmiszerekben van elegendő fehérje, és más típusú ételekből ezekhez nem lehet hozzájutni. Akkor tesszük a legjobbat a szervezetünkkel, ha változatosan táplálkozunk, és a lehető legszélesebb skálán próbáljuk fehérjével feltölteni a testünk raktárait.

De milyen ételekben van még rengeteg fehérje a húsféléken, a tojáson, valamint a tejtermékeken kívül? Például a burgonya, dió, karfiol, kelbilmbó, kukorica, napraforgómag, uborka, paradicsom, sárgarépa, szezámmag, tök mind-mind rengeteg fehérjét és egyúttal esszenciális aminosavat tartalmaznak. A legjobb, ha nem csak főtt-sült formában fogyasztjuk a legtöbbjüket, hanem nyersen is. Például nem csak a kenyerekbe, péksüteményekbe érdemes napraforgó- és szezámmagot tenni, hanem szórhatunk belőle a nyers salátánkra is, kiváló ízt ad neki, és nagyon egészséges. A diót sem csak süteményekben, cukrozottan ajánlott fogyasztani, hanem önmagában rágcsálnivalóként, valamint aprítva bizonyos ételekhez adva.

Sok kísérlet bebizonyította már, hogy sokkal egészségesebb a nyers, mint a hőkezelt fehérjeforrás. Ezért ha szeretnénk gondoskodni a testünkről, és meg szeretnénk tartani, vagy megszerezni a jó közérzetünket, akkor nyers fehérjeforrásokról is gondoskodjunk a szervezetünk számára!

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.