Menü

Tökéletes esti nasik

Nem igaz, hogy semmit sem szabad lefekvés előtt enni, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mit fogyasztasz. Ha korán szoktál vacsorázni, akkor előfordulhat, hogy mire alvásra kerül a sor, annyi idő eltelik, hogy korgó gyomorral fekszel az ágyban. Ilyenkor választhatsz, hogy megpróbálsz éhesen elaludni vagy eszel gyorsan valamit, ami csillapítja az éhségedet.

A triptofán olyan esszenciális aminosav, amely hozzájárul a stressz, a szorongás és az alvászavarok leküzdéséhez. A melatonin a belső órát szabályozza, segít lerövidíteni az elalváshoz szükséges időt, az egészséges bioritmus fenntartásáért felel. A kalcium pedig átalakítja a triptofánt melatoninná. A legtöbb triptofán a teljes kiőrlésű gabonában található, a melatonin egyik legjobb forrása a zab, a kalciumot pedig zsírszegény tejtermékekkel érdemes a szervezetbe juttatni.Az előbbiek mellett még a magnézium és a kálium fogyasztása ajánlott az esti órákban. Előbbi a stressz leküzdésében segít, nyugtató hatása van, utóbbi pedig az éjszaka jelentkező izomgörcseket szünteti meg. A kálium és a magnézium legjobb forrása a banán, érdemes egy pár karikát megenni elalvás előtt, ha ilyen problémákkal küzdesz.

Az előbbiekből adódóan ezeket érdemes/szabad este nassolni:

teljes kiőrlésű gabonából készült ételek, például keksz, pirítós

zabfélék, például zabkása

barna rizs

sovány tejtermékek: tej, joghurt, túró, zsírszegény sajt

banán a káliumtartalom miatt

mogyoróvaj, ugyanis triptofánban gazdag

alacsony kalóriatartalmú zöldségek, uborka, brokkoli, zeller, zöldsaláta

magvak közül a lenmag a legjobb választás

húsok közül a triptofánban gazdag pulykát vagy a magas fehérjetartalmú lazacot érdemes fogyasztani

gyümölcsök közül a cseresznye a legjobb választás, ugyanis megemeli a melatonin hormonszintjét a szervezetben

A magas cukortartalmú ételek sem ajánlottak este, feltöltik energiával a szervezetet, nehezebb lesz elaludni utánuk, így a gyümölcsök fogyasztása sem a legjobb ötlet - leszámítva a fentebb említett banánt és cseresznyét. Csokoládét nem csak a cukortartalma miatt nem szabad enni, koffeint is tartalmaz, sőt, egy teobromin nevű anyag is található benne, amely növeli a mentális aktivitást és vízhajtó hatású.

Bár zsírszegény sajtokat érdemes enni lefekvés előtt, zsíros, érett sajtot nem szabad fogyasztani, ugyanis magas a tiramin tartalma. A tiramin egy olyan aminosav, amely a vérnyomás ingadozását okozhatja, ezzel fejfájást vagy migrént idézhet elő. Tiraminban gazdag sajtok például a kéksajt, a parmezán, a mozzarella vagy a cheddar.

Azt is meg kell válogatni, mit iszol este, természetesen sem a magas koffeintartalmú kávét, sem alkoholt nem ajánlott bevinni a szervezetbe. Utóbbi növeli a pulzusszámot, illetve vízhajtó, így semmiképp sem szabad lefekvés előtt inni.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!