Menü

Tökéletes esti nasik

Nem igaz, hogy semmit sem szabad lefekvés előtt enni, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mit fogyasztasz. Ha korán szoktál vacsorázni, akkor előfordulhat, hogy mire alvásra kerül a sor, annyi idő eltelik, hogy korgó gyomorral fekszel az ágyban. Ilyenkor választhatsz, hogy megpróbálsz éhesen elaludni vagy eszel gyorsan valamit, ami csillapítja az éhségedet.

A triptofán olyan esszenciális aminosav, amely hozzájárul a stressz, a szorongás és az alvászavarok leküzdéséhez. A melatonin a belső órát szabályozza, segít lerövidíteni az elalváshoz szükséges időt, az egészséges bioritmus fenntartásáért felel. A kalcium pedig átalakítja a triptofánt melatoninná. A legtöbb triptofán a teljes kiőrlésű gabonában található, a melatonin egyik legjobb forrása a zab, a kalciumot pedig zsírszegény tejtermékekkel érdemes a szervezetbe juttatni.Az előbbiek mellett még a magnézium és a kálium fogyasztása ajánlott az esti órákban. Előbbi a stressz leküzdésében segít, nyugtató hatása van, utóbbi pedig az éjszaka jelentkező izomgörcseket szünteti meg. A kálium és a magnézium legjobb forrása a banán, érdemes egy pár karikát megenni elalvás előtt, ha ilyen problémákkal küzdesz.

Az előbbiekből adódóan ezeket érdemes/szabad este nassolni:

teljes kiőrlésű gabonából készült ételek, például keksz, pirítós

zabfélék, például zabkása

barna rizs

sovány tejtermékek: tej, joghurt, túró, zsírszegény sajt

banán a káliumtartalom miatt

mogyoróvaj, ugyanis triptofánban gazdag

alacsony kalóriatartalmú zöldségek, uborka, brokkoli, zeller, zöldsaláta

magvak közül a lenmag a legjobb választás

húsok közül a triptofánban gazdag pulykát vagy a magas fehérjetartalmú lazacot érdemes fogyasztani

gyümölcsök közül a cseresznye a legjobb választás, ugyanis megemeli a melatonin hormonszintjét a szervezetben

A magas cukortartalmú ételek sem ajánlottak este, feltöltik energiával a szervezetet, nehezebb lesz elaludni utánuk, így a gyümölcsök fogyasztása sem a legjobb ötlet - leszámítva a fentebb említett banánt és cseresznyét. Csokoládét nem csak a cukortartalma miatt nem szabad enni, koffeint is tartalmaz, sőt, egy teobromin nevű anyag is található benne, amely növeli a mentális aktivitást és vízhajtó hatású.

Bár zsírszegény sajtokat érdemes enni lefekvés előtt, zsíros, érett sajtot nem szabad fogyasztani, ugyanis magas a tiramin tartalma. A tiramin egy olyan aminosav, amely a vérnyomás ingadozását okozhatja, ezzel fejfájást vagy migrént idézhet elő. Tiraminban gazdag sajtok például a kéksajt, a parmezán, a mozzarella vagy a cheddar.

Azt is meg kell válogatni, mit iszol este, természetesen sem a magas koffeintartalmú kávét, sem alkoholt nem ajánlott bevinni a szervezetbe. Utóbbi növeli a pulzusszámot, illetve vízhajtó, így semmiképp sem szabad lefekvés előtt inni.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.