Menü

A máriatövismag olaj hatásai

A máriatövis (Sylibum marianum) évszázadok óta a különböző májbetegségek panaszosainak nyújt igen hatékony „mentőövet”. A máriatövisolaj legfontosabb hatóanyagai a flavonoglikánok, de keserű anyagot és zsíros olajat (linolsavat és olajsavat) is tartalmaz.

Hatóanyag komplexe serkenti a májsejtek szintézisét és regenerációját, stabilizálja a májsejtek membránját, valamint szabadgyök fogó hatása is van.

A máriatövis stabilizálja és erősíti a májsejtmembránokat, ami megelőzi a méreganyagok behatolását a sejtbe, hatékony antioxidáns, amely semlegesíti a veszélyes szabadgyököket, antioxidáns hatása többszöröse az E-vitaminénak, valamint elősegítve a fehérjeszintézist, serkenti a májsejtek termelődését, felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját és az elhalt sejtek lecserélését. A máriatövisma-golaj több mint 50%-ban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3, omega-6-ot) és az egyszeresen telítetlen zsírsavak közül pedig olajsavat.

A máriatövismag olaj legfőbb hatásai:

Védelmet nyújt különböző májgyulladások esetében, így ajánlott: heveny májgyulladásra, idült májgyulladásra, valamint májzsugorodással járó betegségek esetében

Túlzott, vagy rendszeres szeszes ital fogyasztás esetében

Vegyszerek és gyógyszerek okozta májkárosodás esetén, zsírmáj kezelésére. Kísérleti körülmények között kivédi a májkárosító anyagok hatását

Stimulálja az epe és epesavak (zsír és koleszterinbontók) termelését a májban

Fokozza a májsejtekben a ribonukleinsav-, illetve fehérjeszintézist

A máriatövis olaj egy nagyon jó szabadgyökfogó antioxidáns

A népgyógyászat szerint olyan májbetegségekben „ahol már semmi sem segít” biztosan számíthatunk a máriatövis kiváló gyógyerejére.

Állatkísérletek során megbizonyosodtak arról, hogy amennyiben a máriatövis hatóanyagát (a silybiumot) egy gyilkos galócával történő gombamérgezés előtt juttatják a kísérleti állat szervezetébe, a májkárosodás 100%-ban megelőzhető. Szinte teljes mértékben hatásos még akkor is, ha mintegy tíz perccel a mérgezés után alkalmazzuk. Sőt, még akkor is képes megóvni az áldozat életét s nagy mértékben csökkenteni a májkárosodást, ha a mérgezés után 24 órával később kerül az ellenanyag a szervezetbe.

Segíti az ösztrogén lebontását.

A 100%-os töménységű máriatövis olajat kíméletes eljárással hidegen sajtolva vonják ki mindenféle adalékanyag nélkül. A tiszta máriatövismag olaj tartósítószert, színezéket illetve egyéb mag olaját, ízfokozót nem tartalmazhat.

Hogyan kell adagolni a máriatövismag olajat?

80 kg testsúlyig NAPI 1,5 ml (1 mokkáskanálnyit)

80 kg felett NAPI 3 ml (1 teáskanálnyit) reggel éhgyomorra, szájban nyállal jól elkeverve, kúraszerűen.

A máriatövismag olajat – 3 hétig szabad használni, majd 2 hét szünetet tartva ismét lehet belőle kezdeni egy másik kúrát. Napközben fogyasszunk sok folyadékot, így a méreganyagok könnyebben távoznak!

A fent leírtak alkalmazása esetén káros mellékhatás nincs. Ellenjavallat nem ismert.

Figyelem!: A máriatövismag olaj szedésekor napi kétszeri székletürítés is előfordulhat, ez „jelzi”, hogy a szervezet megkezdte a méregtelenítést. Fogyasztható salátákhoz, kefirbe, hidegtálakhoz is hozzáadva.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.