Menü

A kollagén hatásai

Biztosan feltűnt már, hogy a „kollagén” szóval a kozmetikumok összetevőinél számos termék esetében találkozhattunk. Ezt, ha nem szántszándékkal kerestük eddig, akkor ezentúl várhatóan másképp lesz. Legfőképp a haj-, bőr,- körömápoló szereknél futhattunk össze vele, de leginkább azoknak a készítményeknek a fő alkotóeleme, amelyek a három egyidejű ápolását hirdetik.

A táplálékkiegészítő-gyártók mellett a kozmetikumokat előállítók is úgy vélik, hogy ami ilyen mennyiségben megtalálható az ember –de pontosabb, ha emlősként fogalmazunk- szervezetében, azt nem csak elfogyasztani érdemes, de kívülről, akár célzottan alkalmazni is. Sőt mi több, ahogy haladunk előre a korral egyre indokoltabb a pótlása, ugyanis a szervezet csak kevesebbet és kevesebbet állít elő. Ennek a külsőn megjelenő következményeit biztosan egy hölgy sem szeretné, de az urak sem menekülhetnek ettől. Gondoljunk itt elsősorban a bőrünkön megjelenő ráncokra, de hatással lesz a hajunk minőségére és a körmeink egészségére is.

Mi az a kollagén?

Nevét egy görög szóból kapta, aminek a jelentése az, hogy „ragasztó”, ami nyilvánvalóan a test összetartó képességére utal. A kollagén egy fehérje, amit a legnagyobb százalékban tartalmaz a testünk. Mivel megtalálható a bőrben, a csontokban, az izmokban, a szalagokban, az inakban, csakúgy mint az ízületekben és a porcokban. Legalább 28 különböző típusú kollagént tartanak számon, ezért meg kell jegyezni, hogy 90%-ban ez az 1, 2, 3 típusú fordul elő, és ezek közül is az 1-es a leggyakoribb. Míg például a bőr és a csont 1-es típusú, addig az ízületek a 2-esek táborát bővíti.

A kollagén is, mint minden fehérje, aminosavakból áll. Főként glicin, prolin, alanin és hidroxiprolin alkotja az aminosavprofilt. Bár ezeket az aminosavakat igyekszik a szervezetünk előállítani, bizonyos esetekben viszont, többre lenne szükség, mint amennyi rendelkezésre áll. Ilyen az öregedés vagy a sérült szövetek helyreállítása.

Miért van szükség a fogyasztására, ha a szervezetem állít elő kollagént?

Ahogy arról már korábban volt szó, az idő előrehaladtával a kollagéntermelés csökken. Ennek nyomait legfőképp saját magunkon vesszük észre, a bőrön megjelenő ráncok formájában. De ugyanúgy utalhat kollagénhiányra a töredezett, szálkás haj, illetve a sárga, repedezett körmök. 40 éves korunkra megközelítőleg 25%-kal, 60 éves kor felett, akár 50%-kal is csökkenhet az előállítás. A 2-es típusú, azaz a porcokban, ízületekben található kollagén hiányát sokunk észre se veszi, hisz kevésbé látványos a tünete, azonban sok kellemetlenséget tud okozni.

Fiatalítja, rugalmassá teszi a bőrt

Sokan úgy vélik, hogy a kollagén hatása a bőrre kedvező lehet. A legismertebb tulajdonságai, hogy csökkenti a ráncokat és támogatja a bőrünk egészségét. Ez életünk során, ahogy a kollagéntermelés csökken, veszít a rugalmasságából, megereszkedik, és hidratáltságából is veszít. Néhány kutatás azt állítja, hogy képes csökkenteni a narancsbőrös területek mértékét, és annak láthatóságát is.

Erősíti a csontokat és az ízületeket

A csontjaink és az ízületeink nagy százaléka kollagénből tevődik össze. De vajon mi a kollagén hatása a csontokra és a kötőszövetekre? Ezeknek, csakúgy mint az izmoknak megfelelő aminosav ellátásra van szükségük, hogy egészségesek maradhassanak. Ha mindezeket megadjuk kötőszöveteink számára, akkor lassíthatjuk azok öregedését, illetve megvédhetjük mozgás okozta többletterhelés káros hatásaitól is.

Ezeken kívül, képes a már kialakult ízületi fájdalmakat kezelni. Egy 24 hetes kutatás során, olyan sportolókat vizsgáltak, akik a testmozgás okozta ízületi bántalmakban szenvedtek. A kollagén hidrolizátum kiegészítése nem csak a fájdalmat enyhítette, de természetesen az ízületek gyógyulását is elősegítették, amely végső soron a teljesítményük javulását eredményezte.

Mivel az izomszövet egyik fő alkotóeleme a kollagén, így nem meglepő, hogy ha gyarapítani akarjuk azt, akkor szükség lesz rá. A kollagén 1/3-a glicin aminosavból áll, aminek az egyik legfontosabb szerepe, hogy a glükózból energiát állítson elő az izomszövet számára. Ezenkívül azzal, hogy a glicin mellett az arginin is nagy százalékban jelen van –de megtalálható a metionin is-, a kreatintermelés is fokozódik, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ATP (az izommunka energiaforrás) álljon rendelkezésre.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.