Menü

Valin: jellemzők, funkciók, előnyök

Az aminosavak kiegészítik a szervezet jó állapotának alapvető tényezőit, mint például a vitaminokat és ásványi anyagokat, miközben optimalizálják azokat.

Fontos előfeltételei a növekedésnek, a jó egészségnek és a szervezet megfelelő működésének. Az aminosavak előnyei számtalanok, és az egyik legfontosabb aminosav a valin. A valin értékes aminosav, amely serkentő hatású.

A valin egy esszenciális sav, amelyet az emberi szervezet nem tud önmagában szintetizálni, ezért táplálékkal vagy különféle kiegészítőkkel kell bevinni.

A valin külső forrásból történő biztosítása kötelező, tekintettel a szervezetben betöltött létfontosságú funkciókra. A valin egy esszenciális aminosav az izomfehérjékben.

A valin a leucin és izoleucin mellett az ún elágazó láncú savak. A valin név a valerián gyógynövényből származik.

A valin forrásai

A valin legjobb táplálékforrásai közé tartozik a hal, a pulyka és a csirke, a lencse és a földimogyoró. Táplálékkiegészítőkből is beszerezhető, melyeket a szaküzletekben lehet beszerezni.

A valin előnyei

A valin serkentő tulajdonságokkal rendelkezik az izomtömeg, a növekedés és a szövetek helyreállítása tekintetében, ezért a leggyakoribb az izomszövetekben.

A valin aminosav energiaforrásként szolgálhat, glükóztároló hatással. Ennek köszönhetően serkenti és növeli a mentális energiát. A valin fenntartja a nitrogén egyensúlyát a szervezetben.

A gyógyító diéta vagy egyidejű diéta részeként a valin segíthet a máj- és epehólyag-betegségek, valamint a kábítószerrel való visszaélés és az alkoholizmus okozta károsodások kezelésében.

A valin aminosav segít a májencephalopathiában vagy a központi idegrendszer egyéb károsodásában. A valint széles körben használják a cukorbetegség izomvesztésének megelőzésére.

Valin hiány

A valin hiánya károsíthatja az idegek mielinhüvelyét, és így degeneratív neurológiai állapotokat okozhat.

A valin -anyagcsere zavaraiban szenvedő betegeknél a Menkes-szindróma néven ismert speciális betegség figyelhető meg. Ennél a betegségnél a beteg vizelete juharszirup szagú lesz, ami nagyon súlyos neurológiai károsodás, sőt a kóma előhírnöke is.

Valin bevitele

A legtöbb embernek nem okoz gondot az ételből származó valin beszerzése. Vannak azonban olyan esetek, amikor a szervezet nem tudja megfelelően lebontani az elágazó láncú aminosavakat, ami a fenti betegséghez vezet.

A valin bevehető étrend-kiegészítőként, de más elágazó láncú aminosavakkal kombinálva kell használni. Az ideális kombináció 2 mg leucin és izoleucin gramm valinonként.

Valin túladagolás

A valin túlzott bevitele bőrirritációt, súlyos esetben hallucinációkat is okozhat. Ha az étrendünk túl sok ilyen aminosavból áll az máj- és veseproblémákat okozhat, és növelheti a szervezet ammóniaszintjét.

Vese- és májproblémákkal küzdők csak orvosi felügyelet mellett szedhetik az aminosavakat étrend-kiegészítők formájában, hogy elkerüljék a nem kívánt szövődményeket. Ellenkező esetben a problémák veszélyesek lehetnek.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

Edzés és evés: ennyi idővel a sportolás előtt kell ennünk

Az étkezés és az edzés között legalább fél, de ételmennyiségtől és edzési típustól függően akár két órának is el kell telnie. A sportolóknak legjobb körülbelül három órával az edzés előttre időzíteni az étkezésüket.

A fekete retek gyógyhatása, felhasználása

A fekete retek télen is könnyen beszerezhető zöldség! Javasolják megfázás, influenza, de emésztési problémák esetén is. Tudj meg mindent a fekete retekről!

A cikória jótékony hatásai

Ki ne hallott volna már a cikóriakávéról, amit elsősorban a gyerekeknek adnak. De a cikória egyébként is egy széles körben elterjedt gyógynövény, amit jótékony hatásai mellett íze miatt is szívesen fogyasztanak, levele a saláták kedvelt összetevője.