Menü

Valin: jellemzők, funkciók, előnyök

Az aminosavak kiegészítik a szervezet jó állapotának alapvető tényezőit, mint például a vitaminokat és ásványi anyagokat, miközben optimalizálják azokat.

Fontos előfeltételei a növekedésnek, a jó egészségnek és a szervezet megfelelő működésének. Az aminosavak előnyei számtalanok, és az egyik legfontosabb aminosav a valin. A valin értékes aminosav, amely serkentő hatású.

A valin egy esszenciális sav, amelyet az emberi szervezet nem tud önmagában szintetizálni, ezért táplálékkal vagy különféle kiegészítőkkel kell bevinni.

A valin külső forrásból történő biztosítása kötelező, tekintettel a szervezetben betöltött létfontosságú funkciókra. A valin egy esszenciális aminosav az izomfehérjékben.

A valin a leucin és izoleucin mellett az ún elágazó láncú savak. A valin név a valerián gyógynövényből származik.

A valin forrásai

A valin legjobb táplálékforrásai közé tartozik a hal, a pulyka és a csirke, a lencse és a földimogyoró. Táplálékkiegészítőkből is beszerezhető, melyeket a szaküzletekben lehet beszerezni.

A valin előnyei

A valin serkentő tulajdonságokkal rendelkezik az izomtömeg, a növekedés és a szövetek helyreállítása tekintetében, ezért a leggyakoribb az izomszövetekben.

A valin aminosav energiaforrásként szolgálhat, glükóztároló hatással. Ennek köszönhetően serkenti és növeli a mentális energiát. A valin fenntartja a nitrogén egyensúlyát a szervezetben.

A gyógyító diéta vagy egyidejű diéta részeként a valin segíthet a máj- és epehólyag-betegségek, valamint a kábítószerrel való visszaélés és az alkoholizmus okozta károsodások kezelésében.

A valin aminosav segít a májencephalopathiában vagy a központi idegrendszer egyéb károsodásában. A valint széles körben használják a cukorbetegség izomvesztésének megelőzésére.

Valin hiány

A valin hiánya károsíthatja az idegek mielinhüvelyét, és így degeneratív neurológiai állapotokat okozhat.

A valin -anyagcsere zavaraiban szenvedő betegeknél a Menkes-szindróma néven ismert speciális betegség figyelhető meg. Ennél a betegségnél a beteg vizelete juharszirup szagú lesz, ami nagyon súlyos neurológiai károsodás, sőt a kóma előhírnöke is.

Valin bevitele

A legtöbb embernek nem okoz gondot az ételből származó valin beszerzése. Vannak azonban olyan esetek, amikor a szervezet nem tudja megfelelően lebontani az elágazó láncú aminosavakat, ami a fenti betegséghez vezet.

A valin bevehető étrend-kiegészítőként, de más elágazó láncú aminosavakkal kombinálva kell használni. Az ideális kombináció 2 mg leucin és izoleucin gramm valinonként.

Valin túladagolás

A valin túlzott bevitele bőrirritációt, súlyos esetben hallucinációkat is okozhat. Ha az étrendünk túl sok ilyen aminosavból áll az máj- és veseproblémákat okozhat, és növelheti a szervezet ammóniaszintjét.

Vese- és májproblémákkal küzdők csak orvosi felügyelet mellett szedhetik az aminosavakat étrend-kiegészítők formájában, hogy elkerüljék a nem kívánt szövődményeket. Ellenkező esetben a problémák veszélyesek lehetnek.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?