Valin: jellemzők, funkciók, előnyök
- Dátum: 2023.06.24., 06:13
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- aminosav, anyagcsere, cukorbetegség, edzés, energia, izom, máj, táplálékkiegészítő, túladagolás, valin
Az aminosavak kiegészítik a szervezet jó állapotának alapvető tényezőit, mint például a vitaminokat és ásványi anyagokat, miközben optimalizálják azokat.
Fontos előfeltételei a növekedésnek, a jó egészségnek és a szervezet megfelelő működésének. Az aminosavak előnyei számtalanok, és az egyik legfontosabb aminosav a valin. A valin értékes aminosav, amely serkentő hatású.
A valin egy esszenciális sav, amelyet az emberi szervezet nem tud önmagában szintetizálni, ezért táplálékkal vagy különféle kiegészítőkkel kell bevinni.
A valin külső forrásból történő biztosítása kötelező, tekintettel a szervezetben betöltött létfontosságú funkciókra. A valin egy esszenciális aminosav az izomfehérjékben.
A valin a leucin és izoleucin mellett az ún elágazó láncú savak. A valin név a valerián gyógynövényből származik.
A valin forrásai
A valin legjobb táplálékforrásai közé tartozik a hal, a pulyka és a csirke, a lencse és a földimogyoró. Táplálékkiegészítőkből is beszerezhető, melyeket a szaküzletekben lehet beszerezni.
A valin előnyei
A valin serkentő tulajdonságokkal rendelkezik az izomtömeg, a növekedés és a szövetek helyreállítása tekintetében, ezért a leggyakoribb az izomszövetekben.
A valin aminosav energiaforrásként szolgálhat, glükóztároló hatással. Ennek köszönhetően serkenti és növeli a mentális energiát. A valin fenntartja a nitrogén egyensúlyát a szervezetben.
A gyógyító diéta vagy egyidejű diéta részeként a valin segíthet a máj- és epehólyag-betegségek, valamint a kábítószerrel való visszaélés és az alkoholizmus okozta károsodások kezelésében.
A valin aminosav segít a májencephalopathiában vagy a központi idegrendszer egyéb károsodásában. A valint széles körben használják a cukorbetegség izomvesztésének megelőzésére.
Valin hiány
A valin hiánya károsíthatja az idegek mielinhüvelyét, és így degeneratív neurológiai állapotokat okozhat.
A valin -anyagcsere zavaraiban szenvedő betegeknél a Menkes-szindróma néven ismert speciális betegség figyelhető meg. Ennél a betegségnél a beteg vizelete juharszirup szagú lesz, ami nagyon súlyos neurológiai károsodás, sőt a kóma előhírnöke is.
Valin bevitele
A legtöbb embernek nem okoz gondot az ételből származó valin beszerzése. Vannak azonban olyan esetek, amikor a szervezet nem tudja megfelelően lebontani az elágazó láncú aminosavakat, ami a fenti betegséghez vezet.
A valin bevehető étrend-kiegészítőként, de más elágazó láncú aminosavakkal kombinálva kell használni. Az ideális kombináció 2 mg leucin és izoleucin gramm valinonként.
Valin túladagolás
A valin túlzott bevitele bőrirritációt, súlyos esetben hallucinációkat is okozhat. Ha az étrendünk túl sok ilyen aminosavból áll az máj- és veseproblémákat okozhat, és növelheti a szervezet ammóniaszintjét.
Vese- és májproblémákkal küzdők csak orvosi felügyelet mellett szedhetik az aminosavakat étrend-kiegészítők formájában, hogy elkerüljék a nem kívánt szövődményeket. Ellenkező esetben a problémák veszélyesek lehetnek.
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.