Menü

Minden, amit tudni kell a kollagénről

Tudtad, hogy van egy ragasztó, amely együtt tartja a tested? Ami nélkül a bőr száraz és vékony lenne, a körmök törékenyek lennének, az izmok nem tudnának növekedni, és a csontok is rendkívül sérülékenyek lennének.

A kollagén a szervezetben a leggyakrabban előforduló fehérje, és számos szövethez, köztük a bőrhöz, az izmokhoz, a csontokhoz, az inakhoz, az agyhoz és a szívhez ad formát, erőt és épséget.

Mi az a kollagén – collagen?

A kollagén (collagen) a „kólla” görög szóból származik, ami „ragasztót” és a francia-gène-t jelent, ami „valamit termel”. Más szóval, a kollagén „ragasztó-termelő” fehérje.

Szükséges a szervezetben minden szövetet formálásához és gyógyításához. Ez az oka annak, hogy a leggyakoribb fehérjénk – a szervezetben lévő teljes fehérje 30% – a kollagén.

A kollagén egy fontos szerkezetben koncentrálódik: az extracelluláris mátrix vagy az ECM. Az ECM az a réteg, amely támogatja a sejteket a test minden egyes szövetében.

Úgy kell ezt elképzelni, hogy az ECM olyan, mint egy háló, amely az összes sejtet együtt tartja, és támogatja a funkcióikat.

(Ha már jól ismered a kollagént és inkább kollagén kiegészítőket keresel, ne keress tovább, ezek a legkedveltebbek.)

Száraz tömegben a kollagén képezi:

A sclera -k 90% -a (a szem fehér része)

Az inak 80% -a

A bőr 70-80% -a

A porc 60% -a

A csontok 30% -a

1–10% -a izomtömeg

Láthatod, hogy micsoda jelentőséggel bír a kollagén a szervezeted számára. A probléma pedig az, hogy kollagént közvetlenül az élelmiszerekből nehezen tudunk bevinni (csak koncentrált formában a kiegészítőkből), így a szervezetnek meg kell termelnie.

Elősegíti az izmok növekedését és regenerációját.

Mint fehérje, a kollagén létfontosságú az izmok növekedéséhez és regenerálódásához. Kimutatták, hogy a kollagén kiegészítés:

Növeli az izomerőt

Hatékonyabbá teszi az edzéseket

Támogatja az izom regenerálódását

Segít az izomrendszeri betegségek megelőzésében

Az egyik tanulmány megállapította, hogy a kollagén-kiegészítés állóképességi edzésekkel kombinálva növelte a zsírmentes izomtömeget és az izomerőt, miközben csökkenti a zsírtartalmat.

Hogyan képződik a kollagén a szervezetben? – kollagén termelés

A kollagén is egy fehérje, így az építőkövei az aminosavak.

A szervezet képes a kollagént előállítani, miután az étkezési aminosavakat fehérje-gazdag ételekből, például csirke, tejtermékből és húsból lebontja.

A C-vitamin is szükséges a kollagén szintéziséhez. Segíti a kollagénképző aminosavak összekapcsolását.

Melyiket érdemes fogyasztanod? Jó lehet a zselatin kollagén helyett?

A zselatin ideális, ha mindennapi életviteledben növelni szeretnéd az aminosavak bevitelét – amint azt fentebb láttuk, a kollagén építőelemek kiváló forrása – de a hidrolizált kollagén sokkal jobb választás, ha a cél az, hogy gyorsabban és könnyebben növeld a kollagén szintet.

Összességében elmondható, hogy a kollagén-kiegészítés megakadályozza a korai öregedés jeleit a bőr szilárd és hidratált tartásával.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.