Menü

Jó-e, ha a kutya macskaeledelt (is) eszik?

Van valami a macskaeledelben, ami ellenállhatatlanul vonzóvá teszi a kutyák számára. A legtöbb kutya, ha éppen rendelkezésre áll egy kis cicaeledel, biztos, hogy kilő a helyéről, és behabzsolja cicák eledelét.

De vajon jó-e ez az egészségüknek? Mikor előnyös? Káros is lehet?

Mi a különbség a kutya és a macska szárazeledel között?

A kutyák mindenevők (de legpontosabban háziasított ragadozók), ezért a részükre készített eledelek sokkal változatosabbak lehetnek, hiszen növényi, illetve állati eredetű tápanyagokat is tartalmazhatnak. A cicák viszont igazi ragadozók, az évezredek során is azok maradtak, hiába háziasította őket az ember, megszelídíteni sosem tudta őket annyira, hogy ez a táplálkozási szokásaikra is átragadjon. Így tehát a macskatápok (jó esetben) csak állati eredetű tápanyagból állnak, és jóval magasabb a fehérje-, illetve zsírigényük is, mint a kutyáknak.

A macskáknak 11 esszenciális aminosavra van szükségük, míg a kutyáknak csak 10-re (a különbség a taurin). Ebből kifolyólag a cicaeledeleknek magasabb fehérje-, illetve zsírtartalommal kell rendelkezniük, és a megfelelő taurin koncentrációt is biztosítaniuk kell. Amiből az is következik, hogy a kutyaeledelek viszont nem illeszthetők egy cica étrendjébe.

Ez a magasabb tápanyagtartalom a kutyák számára sokkal finomabbá és illatosabbá teszi a macskaeledelt, és ha engednek a csábításnak (márpedig jól ismerjük a kutyákat – engedni fognak!), könnyen meghaladhatják a szükséges beviteli mennyiséget, ami pedig hosszú távon elhízáshoz vezethet.

Biztonságos-e, ha a kutya macskaeledelt fogyaszt?

Egy egészséges felnőtt kutyának, ha alkalmanként megeszi a macska ételét, semmi gondja nem lesz.

Lehet-e előnyös a kutyának, ha macskaeledelt fogyaszt?

Tulajdonképpen igen, bizonyos speciális esetekben, például daganatos megbetegedéssel küzdő kutyáknál nagyobb súlyvesztés, izomvesztés, gyenge étvágy esetén. Ilyenkor jó alternatívát biztosíthat a cicaeledel, hiszen ízletesebb, és több kalóriát biztosít. De jutalomfalatként sem felejtendő, hiszen minden szükséges tápanyag megtalálható benne.

Amikor a macskaeledel káros a kutyák számára

Néhány példát említünk most meg.

Ha a kutyának gasztrointesztinális problémái vannak. Ilyen esetekben a macskaeledel hányást, hasmenést okozhat.
Ha házőrző kedvencünk máj- vagy vesebetegségben szenved, fokozottan figyelni kell, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszon fehérjét, és ne egyen belőle túl sokat, hiszen az károkat okozhat az említett szervek működésében.
Elhízott kutyusoknak vagy akik hajlamosak hasnyálmirigy-gyulladásra (pl. a legtöbb schnauzer), muszáj kevesebb zsírt bevinniük, hogy fogyni tudjanak, illetve megelőzzék vagy megfékezzék a gyulladásos folyamatokat.

Ezekben a fent említett helyzetekben tehát még az alkalmi cicaeledel fogyasztás sem elfogadható, mert súlyosbíthatja az egészségügyi helyzetüket.

Mégis a „mennyire jó vagy rossz a kutyámnak a macskatáp” kérdésre a legpontosabb választ az állatorvosunk adhatja, aki tisztában van a kutyánk adottságaival, tápanyagigényével. Ezért ha biztosra akarunk menni, nyugodtan kérdezzük meg őt!

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.

Sportesemény-etikett. Mit illik, mit nem

Léteznek illemszabályok a sportban? Igen! A futás, kerékpár, úszás, mint sportok és sok ehhez kapcsolódó futó-kerékpáros és triatlonversenyek tömegeket vonzanak és mozgatnak meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok.