Menü

Jó-e, ha a kutya macskaeledelt (is) eszik?

Van valami a macskaeledelben, ami ellenállhatatlanul vonzóvá teszi a kutyák számára. A legtöbb kutya, ha éppen rendelkezésre áll egy kis cicaeledel, biztos, hogy kilő a helyéről, és behabzsolja cicák eledelét.

De vajon jó-e ez az egészségüknek? Mikor előnyös? Káros is lehet?

Mi a különbség a kutya és a macska szárazeledel között?

A kutyák mindenevők (de legpontosabban háziasított ragadozók), ezért a részükre készített eledelek sokkal változatosabbak lehetnek, hiszen növényi, illetve állati eredetű tápanyagokat is tartalmazhatnak. A cicák viszont igazi ragadozók, az évezredek során is azok maradtak, hiába háziasította őket az ember, megszelídíteni sosem tudta őket annyira, hogy ez a táplálkozási szokásaikra is átragadjon. Így tehát a macskatápok (jó esetben) csak állati eredetű tápanyagból állnak, és jóval magasabb a fehérje-, illetve zsírigényük is, mint a kutyáknak.

A macskáknak 11 esszenciális aminosavra van szükségük, míg a kutyáknak csak 10-re (a különbség a taurin). Ebből kifolyólag a cicaeledeleknek magasabb fehérje-, illetve zsírtartalommal kell rendelkezniük, és a megfelelő taurin koncentrációt is biztosítaniuk kell. Amiből az is következik, hogy a kutyaeledelek viszont nem illeszthetők egy cica étrendjébe.

Ez a magasabb tápanyagtartalom a kutyák számára sokkal finomabbá és illatosabbá teszi a macskaeledelt, és ha engednek a csábításnak (márpedig jól ismerjük a kutyákat – engedni fognak!), könnyen meghaladhatják a szükséges beviteli mennyiséget, ami pedig hosszú távon elhízáshoz vezethet.

Biztonságos-e, ha a kutya macskaeledelt fogyaszt?

Egy egészséges felnőtt kutyának, ha alkalmanként megeszi a macska ételét, semmi gondja nem lesz.

Lehet-e előnyös a kutyának, ha macskaeledelt fogyaszt?

Tulajdonképpen igen, bizonyos speciális esetekben, például daganatos megbetegedéssel küzdő kutyáknál nagyobb súlyvesztés, izomvesztés, gyenge étvágy esetén. Ilyenkor jó alternatívát biztosíthat a cicaeledel, hiszen ízletesebb, és több kalóriát biztosít. De jutalomfalatként sem felejtendő, hiszen minden szükséges tápanyag megtalálható benne.

Amikor a macskaeledel káros a kutyák számára

Néhány példát említünk most meg.

Ha a kutyának gasztrointesztinális problémái vannak. Ilyen esetekben a macskaeledel hányást, hasmenést okozhat.
Ha házőrző kedvencünk máj- vagy vesebetegségben szenved, fokozottan figyelni kell, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszon fehérjét, és ne egyen belőle túl sokat, hiszen az károkat okozhat az említett szervek működésében.
Elhízott kutyusoknak vagy akik hajlamosak hasnyálmirigy-gyulladásra (pl. a legtöbb schnauzer), muszáj kevesebb zsírt bevinniük, hogy fogyni tudjanak, illetve megelőzzék vagy megfékezzék a gyulladásos folyamatokat.

Ezekben a fent említett helyzetekben tehát még az alkalmi cicaeledel fogyasztás sem elfogadható, mert súlyosbíthatja az egészségügyi helyzetüket.

Mégis a „mennyire jó vagy rossz a kutyámnak a macskatáp” kérdésre a legpontosabb választ az állatorvosunk adhatja, aki tisztában van a kutyánk adottságaival, tápanyagigényével. Ezért ha biztosra akarunk menni, nyugodtan kérdezzük meg őt!

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.