Segítség, növényi étrend mellett is hízok!
- Dátum: 2021.08.06., 16:38
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- alternatív, aminosav, ásványi anyag, diéta, egészség, esszenciális, hiánybetegségek, hízás, húskészítmény, húspótló, növényi étrend, rost, szénhidrát, vega, vegán, vegetáriánus, vitamin
Egyre népszerűbbé vált az utóbbi időben a növényi eredetű étrendek követése. Ezzel alapjában véve nincs is semmi probléma, hiszen egészséges és az álomalakot is könnyű elérni vele. Vagy mégsem? Sokan a diéta miatt szeretnének áttérni egy alternatív étrendre, de a kezdeti sikerek után azt tapasztalják, hogy nemhogy kevesebbet, hanem inkább többet mutat a mérleg. Ez nem egy kirívó eset, gyakran előfordul, ha valaki felületesen, puszta pótlásokkal szeretné kiiktatni az étrendjéből a húskészítményeket. Ugyanis a szervezetünk számára fontos anyagok a mindenevő étrenddel épp megfelelő arányban kerülnek be a szervezetbe, feltéve, ha valóban friss és egészséges alapanyagokkal dolgozunk.
Növényi eredetű étrendnél - bár sok helyettesítő megoldás létezik – nem egyeznek meg az esszenciális anyagok és vitaminok aránya, így itt külön odafigyelést igényel az, hogy így is megfelelő mennyiség kerüljön be ezekből.
Attól, hogy növényi eredetű, még nem biztos, hogy valami egészséges is. Ez az egyik alapvetése annak a jelenségnek, hogy sokan növényi étrend mellett is súlygyarapodást tapasztalnak. Természetesen azt gondolja mindenki, hogy ha csak növényi eredetű ételeket esznek, nem kell a kalóriát számolgatni, egész nap büntetlenül ehetnek és az alakjuk is megmarad. Ez sajnos nincs így.
Ha valaki pusztán csak lecseréli az étrendjéből a húst és helyettük húspótlókat használ, de az étkezési szokásain nem változtat, akkor valójában elég egyoldalúan táplálkozik. Magas szénhidráttartalmú vegán nasik, édességek és csipszek, vegán készételek, tejhelyettesítők, sorolhatnánk, de ez csak néhány alapkelléke az átállásnak. A lényeg az, hogy ha valaki nem egyensúlyozza ki a kiesett mennyiséget és minőséget, akkor különböző hiánybetegségek léphetnek fel és hízás is bekövetkezhet, hiszen a szervezet raktároz, mert úgy érzi, hiány van néhány kulcsfontosságú „építőelemből”.
Egy másik fontos dolog, amit sokan elfelejtenek, hogy nem minden növényi élelmiszer „diétás”. Nem mindegy, hogy mit, mikor eszünk, illetve a gyümölcsök kifejezetten sok cukrot is tartalmaznak, tehát nem olyan egyszerű egy növényi eredetű étrend összeállítása, mint azt első hallásra gondolnánk. Figyelembe kell venni a rosttartalmát az ételeknek, hogy a szénhidráttartalmuk alapján a nap melyik szakában érdemes fogyasztani, vitamin és ásványi anyag, esszenciális aminosavak és egyéb ionok mennyisége, elegendő folyadékbevitel.
Nyirokterápia – A szervezet öntisztító rendszere

A nyirokterápia egy olyan természetes, manuális kezelési módszer, amely a nyirokrendszer működésének serkentését szolgálja. A kezelés célja a nyirokfolyadék áramlásának javítása, a pangások megszüntetése, valamint a méreganyagok elszállításának elősegítése a szervezetből.
Véradás: nagyszerű hősök hétköznapi tette

Magyarországon naponta körülbelül 1600-1800 véradóra van szükség ahhoz, hogy a kórházak biztonságosan el tudják látni a betegeket. A véradás nemcsak egy egyszerű, alig fél órát igénylő cselekedet, hanem valódi életmentés.
Kollégiumi élet – az első nagy lépés az önállóság felé

Egy szülő életében vannak pillanatok, amelyek egyszerre töltenek el büszkeséggel és meghatottsággal. Ilyen, amikor a gyerek kirepül a családi fészekből – akár csak hét közben – és beköltözik a kollégiumba. Ez a lépés nemcsak a gyermek, hanem az egész család életében mérföldkő.
Mit csinál egy parfümőr? – Az illatok mesterségének titkai

A parfümőr olyan szakember, aki illatokat tervez, készít és fejleszt. A munkája egyszerre tudományos és művészi: jól kell értenie a különféle illatanyagok kémiai tulajdonságaihoz, miközben kreatív érzékkel kell megalkotnia egyedi illatkompozíciókat.
A hyaluronsav főbb hatásai

A hialuronsav fő feladata a víz visszatartása, így szöveteink hidratáltak maradnak. Legnagyobb mennyiségben a szemekben, a bőrben és kötőszöveteinkben található meg. A szervezet természetesen képes előállítani a számára szükséges mennyiséget, de az öregedés, környezeti tényezők és életmód hatására a hialuronsav szintje csökkenhet.