Menü

Segítség, növényi étrend mellett is hízok!

Egyre népszerűbbé vált az utóbbi időben a növényi eredetű étrendek követése. Ezzel alapjában véve nincs is semmi probléma, hiszen egészséges és az álomalakot is könnyű elérni vele. Vagy mégsem? Sokan a diéta miatt szeretnének áttérni egy alternatív étrendre, de a kezdeti sikerek után azt tapasztalják, hogy nemhogy kevesebbet, hanem inkább többet mutat a mérleg. Ez nem egy kirívó eset, gyakran előfordul, ha valaki felületesen, puszta pótlásokkal szeretné kiiktatni az étrendjéből a húskészítményeket. Ugyanis a szervezetünk számára fontos anyagok a mindenevő étrenddel épp megfelelő arányban kerülnek be a szervezetbe, feltéve, ha valóban friss és egészséges alapanyagokkal dolgozunk.

Növényi eredetű étrendnél - bár sok helyettesítő megoldás létezik – nem egyeznek meg az esszenciális anyagok és vitaminok aránya, így itt külön odafigyelést igényel az, hogy így is megfelelő mennyiség kerüljön be ezekből.

Attól, hogy növényi eredetű, még nem biztos, hogy valami egészséges is. Ez az egyik alapvetése annak a jelenségnek, hogy sokan növényi étrend mellett is súlygyarapodást tapasztalnak. Természetesen azt gondolja mindenki, hogy ha csak növényi eredetű ételeket esznek, nem kell a kalóriát számolgatni, egész nap büntetlenül ehetnek és az alakjuk is megmarad. Ez sajnos nincs így.

Ha valaki pusztán csak lecseréli az étrendjéből a húst és helyettük húspótlókat használ, de az étkezési szokásain nem változtat, akkor valójában elég egyoldalúan táplálkozik. Magas szénhidráttartalmú vegán nasik, édességek és csipszek, vegán készételek, tejhelyettesítők, sorolhatnánk, de ez csak néhány alapkelléke az átállásnak. A lényeg az, hogy ha valaki nem egyensúlyozza ki a kiesett mennyiséget és minőséget, akkor különböző hiánybetegségek léphetnek fel és hízás is bekövetkezhet, hiszen a szervezet raktároz, mert úgy érzi, hiány van néhány kulcsfontosságú „építőelemből”.

Egy másik fontos dolog, amit sokan elfelejtenek, hogy nem minden növényi élelmiszer „diétás”. Nem mindegy, hogy mit, mikor eszünk, illetve a gyümölcsök kifejezetten sok cukrot is tartalmaznak, tehát nem olyan egyszerű egy növényi eredetű étrend összeállítása, mint azt első hallásra gondolnánk. Figyelembe kell venni a rosttartalmát az ételeknek, hogy a szénhidráttartalmuk alapján a nap melyik szakában érdemes fogyasztani, vitamin és ásványi anyag, esszenciális aminosavak és egyéb ionok mennyisége, elegendő folyadékbevitel.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.