Segítség, növényi étrend mellett is hízok!
- Dátum: 2021.08.06., 16:38
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- alternatív, aminosav, ásványi anyag, diéta, egészség, esszenciális, hiánybetegségek, hízás, húskészítmény, húspótló, növényi étrend, rost, szénhidrát, vega, vegán, vegetáriánus, vitamin
Egyre népszerűbbé vált az utóbbi időben a növényi eredetű étrendek követése. Ezzel alapjában véve nincs is semmi probléma, hiszen egészséges és az álomalakot is könnyű elérni vele. Vagy mégsem? Sokan a diéta miatt szeretnének áttérni egy alternatív étrendre, de a kezdeti sikerek után azt tapasztalják, hogy nemhogy kevesebbet, hanem inkább többet mutat a mérleg. Ez nem egy kirívó eset, gyakran előfordul, ha valaki felületesen, puszta pótlásokkal szeretné kiiktatni az étrendjéből a húskészítményeket. Ugyanis a szervezetünk számára fontos anyagok a mindenevő étrenddel épp megfelelő arányban kerülnek be a szervezetbe, feltéve, ha valóban friss és egészséges alapanyagokkal dolgozunk.

Növényi eredetű étrendnél - bár sok helyettesítő megoldás létezik – nem egyeznek meg az esszenciális anyagok és vitaminok aránya, így itt külön odafigyelést igényel az, hogy így is megfelelő mennyiség kerüljön be ezekből.
Attól, hogy növényi eredetű, még nem biztos, hogy valami egészséges is. Ez az egyik alapvetése annak a jelenségnek, hogy sokan növényi étrend mellett is súlygyarapodást tapasztalnak. Természetesen azt gondolja mindenki, hogy ha csak növényi eredetű ételeket esznek, nem kell a kalóriát számolgatni, egész nap büntetlenül ehetnek és az alakjuk is megmarad. Ez sajnos nincs így.
Ha valaki pusztán csak lecseréli az étrendjéből a húst és helyettük húspótlókat használ, de az étkezési szokásain nem változtat, akkor valójában elég egyoldalúan táplálkozik. Magas szénhidráttartalmú vegán nasik, édességek és csipszek, vegán készételek, tejhelyettesítők, sorolhatnánk, de ez csak néhány alapkelléke az átállásnak. A lényeg az, hogy ha valaki nem egyensúlyozza ki a kiesett mennyiséget és minőséget, akkor különböző hiánybetegségek léphetnek fel és hízás is bekövetkezhet, hiszen a szervezet raktároz, mert úgy érzi, hiány van néhány kulcsfontosságú „építőelemből”.

Egy másik fontos dolog, amit sokan elfelejtenek, hogy nem minden növényi élelmiszer „diétás”. Nem mindegy, hogy mit, mikor eszünk, illetve a gyümölcsök kifejezetten sok cukrot is tartalmaznak, tehát nem olyan egyszerű egy növényi eredetű étrend összeállítása, mint azt első hallásra gondolnánk. Figyelembe kell venni a rosttartalmát az ételeknek, hogy a szénhidráttartalmuk alapján a nap melyik szakában érdemes fogyasztani, vitamin és ásványi anyag, esszenciális aminosavak és egyéb ionok mennyisége, elegendő folyadékbevitel.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.