Menü

A vegetáriánus aranyszabály – komplettálás

A komplett fehérjék azok, amik megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák a szervezet számára szükséges, vagyis esszenciális aminosavakat, amiket az nem tud önmagától előállítani. Az inkomplett fehérjék azok, amik az emberi szervezet számára nem megfelelő arányban tartalmazzák az aminosavakat, illetve nem tartalmazzák az esszenciális aminosavakat.

A komplett fehérjék leginkább állati eredetű fehérjék, mint például hús, hal, tojás, tej- és tejtermékek. A növényi fehérjék – a szójafehérjét kivéve - inkomplett fehérje források.

Viszont, mivel a különböző növények különböző mennyiségben tartalmazzák az egyes aminosavakat, ha megfelelően válogatjuk össze őket, akkor komplett fehérjét nyerhetünk - ez a komplettálás.

A legtöbb fehérjét a hüvelyesek, olajos magvak és gabonafélék tartalmazzák. Belőlük a következő aminosavak hiányoznak, vagy csak nagyon kis mennyiségben vannak jelen:

- Hüvelyesek (bab, borsó, lencse) - tryptophan, metionin
- Olajos magvak (mogyoró, dió, mandula, stb.) - lysine, isoleucin
- Gabonák (búza, rozs, kukorica, risz, zab, stb.) - lysine, isoleucin, threonine

Ha az inkomplett fehérjéket megfelelően kombináljuk annak tudatában, hogy melyik étel milyen arányban és milyen aminosavakat tartalmaz, közel azt az arányt és mennyiséget el tudjuk érni, mintha komplett fehérjéket fogyasztottunk volna.
A fenti példákból kiindulva ez azt jelenti, hogy teljes értékű, vagyis komplett fehérjét nyerünk, ha valamelyik hüvelyeshez gabonafélét vagy olajos magvakat eszünk.

Esszenciális aminosavak

Szemiesszenciális aminosavak

Nem esszenciális aminosavak

valin

arginin

alanin

hisztidin

aszparaginsav

leucin

aszparagin

izoleucin

cisztein

lizin

glutamin

metionin

glutaminsav

fenilalanin

glicin

treonin

prolin

triptofán

szerin

tirozin

Az aminosavak nem ugyanolyanok. Vannak esszenciálisak, vagyis olyanok, amiket a szervezetünk nem képes megszintetizálni, hanem be kell vinnünk a táplálékkal, és vannak nem esszenciálisak, amiket elő tudunk magunk is állítani. Van még egy csoport, a szemiesszenciális, ami a mi szempontunkból most lényegtelen, de azt jelenti, hogy a felnőtt szervezet képes előállítani, de bizonyos körülmények között esszenciálissá válik, tehát be kell vinnünk táplálékkal ezt is.

A fehérjék aminosavakból épülnek fel. A szervezetünk is ezekre az összetevőire bontja a fehérjéket, amiket elfogyasztunk, hogy aztán ezekből az építőkövekből a saját fehérjéinket állítsa elő. A szervezet számára szükséges fehérjék bár ugyanazokból az aminosavakból, vagyis „építőkövekből” állnak, mint a táplálékkal bevitt fehérjék, azonban más a szerkezetük és a funkciójuk. Ezért kell az elfogyasztott fehérjét előbb lebontani, hogy majd fel tudjuk használni az alkotóit.

A vegetáriánusoknál tehát ezért nagyon fontos, hogy ha csak növényi fehérjéket fogyasztanak, mindig figyeljenek a komplettálásra, így elkerülhető, hogy valamelyik aminosavból hiány keletkezzen a szervezetben.

Balogh Emese

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?