Menü

A lazac élettani hatásai

A lazac finom ízének, gazdag omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően népszerű étel az egészségtudatos életet élők körében, ám ezek a megállapítások kizárólag a vadlazacra vonatkoznak. A lazac rózsaszín színét adó astaxantin elnevezésű festékanyag jelentősen csökkenti a vérben található gyulladást jelző fehérje szintjét. Rendszeres fogyasztása ennek megfelelően pozitív hatással van a géneket hordozó DNS-re.

A nagy teakörkép

A teafogyasztás hagyománya évezredes múltra tekint vissza.

Mi áll az önbizalomhiány hátterében?

Rengetegen küzdenek ezzel a problémával. Talán Ön is? Kevesen gondolnánk, hogy az önbizalomhiány egészen korai időszakra vezethető vissza, és nem feltétlenül belőlünk ered, hanem valaki úgy kapja, mint egy csomagot.

Hogyan és mennyit sportoljunk várandóság alatt?

A szakmai protokoll szerint a 12. terhességi hét betöltéséig nem ajánlott semmilyen edzés a kismamák számára. Az első trimeszter ugyanis igen érzékeny periódus bizonyos szempontból, bár a gyakorlatot nézve az is igaz, hogy sokszor már majdnem le is telik ez az időszak, mire egyáltalán kiderül a várandóság.

Bombaformában szülés után is?

Mennyi időt adhat ma egy nő magának arra, hogy szülés után visszanyerje a formáját? Egyáltalán lényeges ez a kérdés?

Felesleges plusz kilók a várandóság alatt

Bár nem elsődleges kérdés babaváráskor, de a legtöbb nő fejében azért megjelenik az elhízástól való félelem. A túlzott súlygyarapodás ugyanakkor nemcsak esztétikai probléma, hanem egészségmegőrzés szempontjából sem elhanyagolható kérdés.

Kell e tartózkodniuk a kismamáknak a sós ételektől?

A magas vérnyomás igen kedvezőtlen hatással lehet egy várandós kismamára, növeli a szívinfarktus, illetve különböző pajzsmirigy megbetegedések kockázatát, ráadásul a magzat fejlődését is negatív irányba befolyásolhatja.

Folsavval a fejlődési rendellenességek ellen

A B-vitaminok családjába tartozó folsavnak bizonyítottan jelentős magzatvédő hatása lehet. Főként az idegrendszer fejlődését érintő rendellenességek megelőzésében lehet szerepe, de csak ha a döntő időszakban, azaz már a fogantatás első heteiben megfelelő szintet ér el a kismama szervezetében.

A szülésről másképpen

A természetes szülés nemcsak a hüvelyi úton történő szülést jelentheti, hanem egy komplex szemléletmódot is, mely már a várandóságot is meghatározza.

Miért kell fokozottan figyelni fogaink állapotára terhesség alatt?

A baba fejlődése és a későbbi szoptatás is fontos anyagokat von el az anya szervezetéből. Ezért van az, hogy a várandóság és a szoptatási időszak alatt nagyobb valószínűséggel alakul ki fogainkkal kapcsolatos kellemetlen probléma.

Szedjek-e kismamaként magzatvédő vitamint?

Óriási piaca van a magzatvédő vitaminoknak, és mint minden másban, ebben is érvényesül a fogyasztói nyomás. A szakemberek véleménye azonban nem olyan egyértelmű a baba- mama vitaminok szedése kapcsán.

Hogyan készüljünk fel a szülésre?

A várandóság 9 hónapja jelentős időszak, mely sok mindenre ad lehetőséget. Legfőbb szerep ennek a különleges időszaknak természetesen a baba fejlődésében, életképessé válásában van, de korántsem ez az egyetlen „funkciója”. Egyrészt ez egy fajta átmeneti rítus is, előkészíti a szülővé válást, a felelősséggel való megküzdés folyamatát, és természetesen lehetőséget biztosít a születésre és a szülésre való felkészülésre is.

Kapcsolat a pocakunkban lévő kisbabánkkal

A legtöbb anya szeretne boldog és problémamentes várandóságot, valamint könnyű és komplikációmentes szülést. Akár ez is lehetne a szlogenje a Hidas- Raffai- féle anya-magzati kapcsolatanalízis módszerének.

Gyógynövények alkalmazása várandóság alatt

A témának azért lehet kiemelt szerepe várandóság alatt, mivel ebben az időszakban a gyógyszerek jelentős része nem szedhető, hatóanyagaik ugyanis átjuthatnak a placentán keresztül, és veszélyeztethetik a baba egészséges fejlődését.

Mire jó a kismamatorna?

A mozgás várandóság ideje alatt is fontos, de nem mindegy, hogy hogyan.

Tápanyag-, és vitaminszükséglet a várandóság idején

Az anyaméhben esetlegesen elszenvedett hiányok akár felnőttkori betegségek kialakulásában is szerepet játszhatnak. Fontos tehát, hogy ezt szem előtt tartva, a kismama tudatosan táplálkozzon, de ne kettő helyett.

Álmok jelentése a várandóság alatt

Sok kismama számol be arról, hogy többet álmodik, mint korábban. Ráadásul álmaik gazdagabbak, élénkebbek, és kidolgozottabbak. Vajon egy kismama valóban másképp álmodik, és mást jelentenek az álmai?

Fontos baba- mama vitamin: a magnézium

A magnézium az egyik legfontosabb nyomelem, nélkülözhetetlen ásványi anyag, melyre a kismamáknak és a kisbabáknak kifejezetten szüksége van több szempontból is.

Kényes fájdalom- Aranyeres panaszok

Kifejezetten kellemetlen betegségről van szó, nemcsak a panaszok nagyon kényesek, de valljuk be őszintén, kényelmetlen beszélni is róla másokkal.