Menü

Fontos baba- mama vitamin: a magnézium

A magnézium az egyik legfontosabb nyomelem, nélkülözhetetlen ásványi anyag, melyre a kismamáknak és a kisbabáknak kifejezetten szüksége van több szempontból is.

Sőt a szakemberek szerint a várandós és a szoptatós kismamáknak kétszer annyi magnéziumra lenne szüksége, mint egyébként. A magnézium ugyanis többek között hatással van az idegrendszer, a szív, az izmok, és a vérnyomás megfelelő működésére. Ezen kívül szerepet játszik a só-víz háztartás szabályozásában, valamint a csontok fejlődésében.

De lássuk, milyen konkrét hatással lehet egy kismama szervezetére! A magnéziumot természetes nyugtató szerként is számon tartják, hozzá segít a nyugodt alváshoz is. Görcsoldó hatása is közismert, a kismamákat kínzó vádli görcsre, alhasi feszülésekre, és korai méhösszehúzódásokra is megoldás lehet megfelelő mennyiségű magnézium bevitele.

A kisbaba egészséges fejlődéséhez is nélkülözhetetlen a magnézium. Többek között azért is, mert például a kálcium csak magnézium jelenlétében tud tökéletesen felszívódni és hasznosulni. A kálcium pedig szükséges a magzat fogcsíráinak, és csontjainak kialakulásához.

Érdemes odafigyelni arra, hogy magnézium és vas bevétele között teljen el körülbelül 2-3 óra, mivel egymás felszívódását gyengítik. A magnézium hatékonyabb felszívódása érdekében B6- vitamin bevitele ajánlatos, ami egyébként segíthet enyhíteni a reggeli émelygést is.

A piacon számos vitamin készítményhez juthatunk. A szakemberek egyébként a szokásos baba- mama vitaminokon felül is ajánlják a magnézium bevitelt. Ezt azonban természetes úton is megtehetjük. Magnéziumot tartalmaznak többek között a zöld zöldségek, olajos magvak, és teljes kiőrlésű gabonatermékek. 

Fotó:
pixabay.com

Superfood a hozzátáplálásban

Az úgynevezett „superfood” ételekről már sokat hallottunk, talán magunk is fogyasztjuk őket rendszeresen, a kérdés azonban most az, hogy ezek a táplálékok vajon beilleszthetők a hozzátáplálásba, ha igen, akkor hány hónapos, vagy éves kortól adhatók a gyereknek?

Futás babakocsival

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. Mire figyeljünk a használatakor?

Hozzátáplálás, mikortól, mit és hogyan

Amikor gyermekünk a kanalazás időszakába ér, s megpróbáljuk megtervezni a hozzátáplálás ütemét, számtalan divatos hozzátáplálási táblázattal találkozunk a világhálón, ember legyen a talpán, aki kiigazodik köztük, ezért utánajártunk a témának.

Együtt aludjon a gyerek a szülővel? Hol kell meghúzni a határt?

Együtt aludni a gyermekkel, vagy külön? a téma megosztó. Sokak szerint teljesen normális, ha egy 8-9, akár 10-12 éves gyermek a hitvesi ágyban alszik el a szülőkkel, velük tér nyugovóra, van, mások szerint azonban ennek nem biztos, hogy így kellene történnie és hosszútávon negatív következményei vannak. Mit mondanak erről a szakemberek, pszichológusok, gyermekpszichológusok?

A szeretethiány következményei

A gyerekkorban szerzett szeretethiánnyal mindannyian mást kezdünk. Van, aki folyamatosan tovább keresi, és addig meg nem áll, míg meg nem találja.