Menü

Hogyan készüljünk fel a szülésre?

A várandóság 9 hónapja jelentős időszak, mely sok mindenre ad lehetőséget. Legfőbb szerep ennek a különleges időszaknak természetesen a baba fejlődésében, életképessé válásában van, de korántsem ez az egyetlen „funkciója”. Egyrészt ez egy fajta átmeneti rítus is, előkészíti a szülővé válást, a felelősséggel való megküzdés folyamatát, és természetesen lehetőséget biztosít a születésre és a szülésre való felkészülésre is.

A szülésre való felkészülés különböző szinteken történhet, testi és lelki szempontból is egyaránt fontos ráhangolódni erre a különleges történésre. A legtöbb kismama ezt azzal kezdi, hogy mindenféle ismeretanyagot felkutat a témában, igyekszik minden tényt megismerni a szülési folyamattal kapcsolatban.

Az elméleti tudás is adhat egy fajta biztonságérzetet, azt éreztetheti, hogy nem egy ismeretlenbe vág bele a kismama. Ez fontos, de nem elégséges. Egyrészt hiába ismerünk meg mindenféle tényt a szülés folyamatáról, igazán csak akkor érezhetjük át, hogy milyen, amikor mi magunk is átéljük.

De sok mindent tehetünk, és igen is fontos a készülés és a ráhangolódás erre a különleges eseményre. Nagyon hasznos lehet testi folyamataink megismerése, tudatosításai. A szülés folyamatát nagyban megkönnyítheti, ha képesek vagyunk felismerni testünk jelzéseit, és ez alapján együttműködni vele. És erre, valóban lehet és érdemes is készülni különböző módszerek segítségével.

Emellett, vagy ezzel párhuzamosan a várandóság időszaka lehetőséget ad a lelki ráhangolódásra is. A legtöbb szülési komplikáció mögött különböző félelmek húzódnak meg, melyek tudattalanul is megnehezíthetik a testünkkel való együttműködést, és az ösztönös tudás (a szülés velünk született képesség) érvényesülését.

És természetesen ne feledkezzünk meg a babáról sem, akinek szerep és feladat nem könnyebb, ugyanúgy küzdelmes (testi és lelki szempontból is) számára is a szülés folyamata. Ha már születés előtt ki tudunk vele alakítani egy lelki kapcsolatot, akkor fel tudjuk készíteni őt is a megszületésre, ami számára is éppen olyan ijesztő lehet, mint az anyuka számára (hiszen át kell élnie az elszakadást és kilépni az ismeretlenbe). Nemcsak testünkkel, hanem babánkkal való együttműködés is segítheti a szülést, meg kell tanulni bízni önmagunkban, a természetben és a magzatunkkal való kapcsolatunkban. Ez nem könnyű, de a jó hír az, hogy van rá 9 áldott hónapunk.

Fotó:
sxc.hu

Superfood a hozzátáplálásban

Az úgynevezett „superfood” ételekről már sokat hallottunk, talán magunk is fogyasztjuk őket rendszeresen, a kérdés azonban most az, hogy ezek a táplálékok vajon beilleszthetők a hozzátáplálásba, ha igen, akkor hány hónapos, vagy éves kortól adhatók a gyereknek?

Futás babakocsival

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. Mire figyeljünk a használatakor?

Hozzátáplálás, mikortól, mit és hogyan

Amikor gyermekünk a kanalazás időszakába ér, s megpróbáljuk megtervezni a hozzátáplálás ütemét, számtalan divatos hozzátáplálási táblázattal találkozunk a világhálón, ember legyen a talpán, aki kiigazodik köztük, ezért utánajártunk a témának.

Együtt aludjon a gyerek a szülővel? Hol kell meghúzni a határt?

Együtt aludni a gyermekkel, vagy külön? a téma megosztó. Sokak szerint teljesen normális, ha egy 8-9, akár 10-12 éves gyermek a hitvesi ágyban alszik el a szülőkkel, velük tér nyugovóra, van, mások szerint azonban ennek nem biztos, hogy így kellene történnie és hosszútávon negatív következményei vannak. Mit mondanak erről a szakemberek, pszichológusok, gyermekpszichológusok?

A szeretethiány következményei

A gyerekkorban szerzett szeretethiánnyal mindannyian mást kezdünk. Van, aki folyamatosan tovább keresi, és addig meg nem áll, míg meg nem találja.