Menü

Hogyan készüljünk fel a szülésre?

A várandóság 9 hónapja jelentős időszak, mely sok mindenre ad lehetőséget. Legfőbb szerep ennek a különleges időszaknak természetesen a baba fejlődésében, életképessé válásában van, de korántsem ez az egyetlen „funkciója”. Egyrészt ez egy fajta átmeneti rítus is, előkészíti a szülővé válást, a felelősséggel való megküzdés folyamatát, és természetesen lehetőséget biztosít a születésre és a szülésre való felkészülésre is.

A szülésre való felkészülés különböző szinteken történhet, testi és lelki szempontból is egyaránt fontos ráhangolódni erre a különleges történésre. A legtöbb kismama ezt azzal kezdi, hogy mindenféle ismeretanyagot felkutat a témában, igyekszik minden tényt megismerni a szülési folyamattal kapcsolatban.

Az elméleti tudás is adhat egy fajta biztonságérzetet, azt éreztetheti, hogy nem egy ismeretlenbe vág bele a kismama. Ez fontos, de nem elégséges. Egyrészt hiába ismerünk meg mindenféle tényt a szülés folyamatáról, igazán csak akkor érezhetjük át, hogy milyen, amikor mi magunk is átéljük.

De sok mindent tehetünk, és igen is fontos a készülés és a ráhangolódás erre a különleges eseményre. Nagyon hasznos lehet testi folyamataink megismerése, tudatosításai. A szülés folyamatát nagyban megkönnyítheti, ha képesek vagyunk felismerni testünk jelzéseit, és ez alapján együttműködni vele. És erre, valóban lehet és érdemes is készülni különböző módszerek segítségével.

Emellett, vagy ezzel párhuzamosan a várandóság időszaka lehetőséget ad a lelki ráhangolódásra is. A legtöbb szülési komplikáció mögött különböző félelmek húzódnak meg, melyek tudattalanul is megnehezíthetik a testünkkel való együttműködést, és az ösztönös tudás (a szülés velünk született képesség) érvényesülését.

És természetesen ne feledkezzünk meg a babáról sem, akinek szerep és feladat nem könnyebb, ugyanúgy küzdelmes (testi és lelki szempontból is) számára is a szülés folyamata. Ha már születés előtt ki tudunk vele alakítani egy lelki kapcsolatot, akkor fel tudjuk készíteni őt is a megszületésre, ami számára is éppen olyan ijesztő lehet, mint az anyuka számára (hiszen át kell élnie az elszakadást és kilépni az ismeretlenbe). Nemcsak testünkkel, hanem babánkkal való együttműködés is segítheti a szülést, meg kell tanulni bízni önmagunkban, a természetben és a magzatunkkal való kapcsolatunkban. Ez nem könnyű, de a jó hír az, hogy van rá 9 áldott hónapunk.

Fotó:
sxc.hu

A gyermekkori szeretethiány tünetei és következményei

Indulatkezelési és kötődési nehézségek, szorongás, boldogtalan szerelmi élet. Szerencsére a gyerekpszichológiai szakirodalomban és a közbeszédben is egyre több szó esik a korai szeretethiány káros és hosszútávú hatásairól. De vajon hogyan ismerhetjük fel a megfelelő szülői figyelem hiányát, és egyáltalán hogyan kell helyesen szeretni a kicsiket?

Járjunk babaúszásra?

A babaúszásról érdekes módon megoszlanak a vélemények, az orvosok, szülők, védőnők és gyógypedagógusok mind más véleményt fogalmaznak meg a „babauszi” hasznosságáról. Összeszedjük a pro és kontra érveket, véleményeket.

Miért járjunk babamasszázsra?

A babamasszázsról a kisgyerekes anyukák vagy várandós kismamák bizonyára már hallottak, s talán másoknak sem újkeletű, hiszen egyre elterjedtebb módszerről van szó. Utána olvastunk a babamasszázs hatásainak, előnyeinek.

A gyerekek egészségének megőrzése – mit tehet a szülő?

Az életmód az évtizedek múlásával egyre változik, az egészség azonban mindig a legfontosabb kincsünk marad, különöse tekintettel a gyermekeink egészségére, melynek megőrzése a mi felelőségünk.

Gyakrabban lesz beteg, ha közösségbe kerül a gyerek?

Szeptemberrel elkezdődött az ősz, s ezzel sok kisgyerekes (és nagy gyermekes) családban is egy új időszámítás: a közösségbe kerülés/visszakerülés ideje. Kezdődik a suli, újra indul a hétköznapi mókuskerék.