Menü

A lazac élettani hatásai

A vad lazac fiatal korában a folyókban él és ott szárazföldi és vízi rovarok, rákok és kisebb halak képezik a táplálékát. Idősebb korában „kiköltözik” a tengerbe, csapatokba áll és ragadozó életmódot folytat. Szabadon vándorol a tiszta, hideg tengervízben, és élete során több ezer kilométert tesz meg a tenger és az eredeti otthonát jelentő folyó között. A vadlazac a sok mozgásnak és a tengeri-óceáni tápláléknak köszönhetően rendkívül értékes tápanyagforrás. A kitartó úszásra kifejlődött izmos húsa alacsony kalóriájú, magas fehérje tartalmú. Kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek fontos szerepet játszanak a vérkeringésünk megfelelő működésében, a gyulladások csökkentésében és az immunrendszerünk hatékony működésében. Ha a lazacot frissen készítjük el, akkor érdemes szeletelve venni, így megkíméljük magunkat a hosszas előkészítéstől. Felhasználhatjuk előételként, főételként, salátába, szószokba, krémekbe, levesekbe, főzelékbe. Remekül illik a gyümölcsökhöz is.

Milyen lazacot együnk?

Keresd a vadlazacot (bárhonnan is származik). Nálunk az alaszkai folyókból származó lazacot nem igazán lehet beszerezni, de tengerből kifogott füstölt lazaccal már találkoztam. A vadon élő és halászatból származó (feldolgozott) lazac csomagolásán kötelezően szerepelnie kell, hogy honnan, milyen számú halászati övezetből került az asztalunkra.

A lazacfogyasztás előnyei

Sok tapasztalat és számos vizsgálat igazolta, hogy a halhús véd a koszorúér-betegség ellen, és jelentősen késlelteti az érelmeszesedés kifejlődését. E kedvező hatás titka a halban lévő többszörösen telítetlen zsírsavakban rejlik. Ilyen szempontból a zsíros tengeri halak fogyasztása a legkedvezőbb. Az omega-3 zsírsavak bőséges fogyasztásáról néhány éve bizonyították be, hogy a leggyakoribb és legveszélyesebb szívritmuszavar, a pitvarremegés is sokkal ritkább azoknál, akiknél minden héten akár többször is halétel kerül az asztalra, lehetőleg főve vagy grillezve.

Hogy miben különbözik a lazac a többi halfajtától? Abban, hogy megtalálható benne az élénk rózsaszín árnyalatot adó astaxantin nevű anyag, melyről bebizonyították, hogy DNS-védő hatása van, mivel csökkenti az egyik gyulladásjelző fehérje mennyiségét a vérben, illetve azokét, melyek hozzájárulnak a DNS károsodásához. Ez az anyag nemcsak a lazacban található meg, a rákok, homárok pirosas színéért is az astaxantin a felelős.

Nemcsak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is ajánlott a lazac fogyasztása. Sőt! Várandós nőknek előszeretettel szokták ajánlani a lazacolajat, mivel táplálja a magzatot, megóvja a fejlődési rendellenességektől, valamint csökkenti a koraszülés kockázatát. Állítólag összefüggést találtak az omega-3 és az intelligenciaszint között is, tehát a szellemi fejlődésre is pozitívan hat. Ráadásul, ha a terhességed utolsó három hónapjában még többet fogyasztasz belőle, akkor a pici nyugodtabban átalussza majd az éjszakákat.

Grillezett lazac mangó-salsával

Hozzávalók: (A lazachoz)

140 gramm lazacfilé

1 teáskanál fokhagymapor

1 teáskanál chilipor

egy citrom leve

só és bors

(A mangó-salsához)

2-3 mangó felkockázva

½ kaliforniai paprika felkockázva

½ fej lilahagyma felkockázva

1 kis jalapeno paprika kimagozva, apróra vágva

¼ friss korianderlevél durvára vágva

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze a mangót, a paprikát, a jalapenot és a koriandert alaposan forgassuk össze és tegyük félre! Keverjük össze a fűszereket és forgassuk meg benne a lazacot, majd közepes lángon süssük ropogósra mindkét oldalát 6-8 percig sütve. A megsült lazacra nyomjunk citromlevet és halmozzuk rá a mangó-salsát!

Szerző: Udvari Fanni

Hogy is néz ki a jó reggeli menü? Mennyire életszerű?

Korábbi írásomban arról elmélkedtem,, hogy vajon érdemes-e sokat enni reggelire, és ha igen, akkor miért. Most persze azt is megnézzük, mennyire életszerűek ezek a reggeli étkek, mennyire kell nagy lelkierő ahhoz, hogy esetleg változtassunk reggeli étrendünkön. És most nem is a pénztárcát veszem alapul.

Egyszerű, egészséges és nagyon finom: pudingok növényekből

A különféle ízesítésű pudingok tökéletes finomságok ebéd utáni desszertnek, vendégeknek vagy akár családi körben.

Most ez komoly?

Ne legyen cukros, zsírban úszó, vagy csupa fehérlisztes, nos ez a fő irány. A többi már csak adalék. Abszolút nem csoda, ha az ember megkeveredik a sok jótanácsban és a sok irányzatban.

A ginzengben rejlő csodálatos erő

A ginzeng gyökeret évszázadok óta használják a Távol-Keleten. Az ázsiai ginzeng (Panax ginseng) az Araliaceae család tagja, mely magában foglalja még az amerikai ginzenget (Panax quinquefolius) és az eleutheronak nevezett szibériai ginzenget (Eleutherococcus senticosus). Már több mint 400 éve termesztik. A növény sajátossága, hogy csak árnyékban nő. Ernyős virágzatú.

Sokat egyek reggelire?

Több írásom is szólt arról, hogy hogyan mozogjunk, hogyan osszuk be hétköznapjainkat. Ugyanilyen fontos kérdés lehet a munkavégzésünk napján az, hogy vajon mennyi reggelit fogyasszunk és mennyit ebédeljünk. Persze ez nem csak egyénenként, de sokszor nemzetenként is különböző.