Menü

Kell e tartózkodniuk a kismamáknak a sós ételektől?

A magas vérnyomás igen kedvezőtlen hatással lehet egy várandós kismamára, növeli a szívinfarktus, illetve különböző pajzsmirigy megbetegedések kockázatát, ráadásul a magzat fejlődését is negatív irányba befolyásolhatja.

Ezért figyelmeztetik mindig a kismamákat a helyes táplálkozásra, és többek között óvva intik őket a túlzott sófogyasztástól, mivel az köztudottan növeli a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A legújabb vizsgálatok azonban arról a felfedezésről tesznek tanúságot, mely szerint a terhes nők esetében a bőséges sófogyasztás nem hogy növeli, hanem pont ellenkezőleg, csökkenti a vérnyomást.

Az aldoszteron nevű hormon a terhesség alatt jelentősen emelkedik, melynek funkciója, hogy sót tartson vissza a szervezetben. Ez azért fontos, hogy a magzat számára kellő táplálék álljon rendelkezésre. Az említett hormonhatás következtében, a kismamák többsége kifejezetten kívánja a sós ételeket.

Ezt a jelenséget svájci kutatók is vizsgálták, és kimutatták, hogy a várandós nők szervezete másképp reagál a fokozott sóbevitelre, mint a nem terhes nőké. A várandós nőknél ugyanis a sóbevitel növelése megemelte az aldoszteron szintet, és csökkentette a vérnyomást.

A pontos hatásmechanizmus egyelőre nem ismert, de úgy tűnik, hogy a sóban gazdag étkezés kismamák esetében csökkenti a magas vérnyomás és az azzal kapcsolatos komplikációk kialakulásának veszélyét. 

Fotó:
pixabay.com

Amit sose mondj egy kamasznak

Az biztos, hogy nem egyszerű időszak egy szülő életében, amikor a gyereke kamaszkorba, vagy kiskamaszkorba lép. Az addig felhőtlen szülő-gyerek kapcsolat megbomlik. Mit kerüljünk el, mit ne mondjunk egy kamasznak?

Hogyan altassuk a babát

Friss szülőként rengeteg minden miatt aggódunk, de az egyik legelső és valószínűleg legnehezebb pontja a szülővé válásnak az altatás. Van, amikor szerencsések vagyunk és a baba jó alvó, de akkor sem árt odafigyelni néhány apróságra.

Énekelj a gyermekednek!

Az éneklő édesanya, vagy nagymama érzelmileg pozitívan hat a gyermekre, felkelti a figyelmét, kíváncsivá teszi, megnyugtatja, fejleszti, s még egy bensőségesebb kapcsolat is kialakul.

Ha koszos a gyerek…

Mindenki tudja, hogy bizonyos mennyiségű koszt meg kell ennie egy gyereknek, s nem tesz jót nekik, ha mindig csupa sterilek, tiszták és foltmentesek, a környezetük pedig hiperszuper, antibakteriális

Mesés karácsony avagy mit meséljünk ünnepkor és mit ne

Egy készülődéssel teli, karácsonyt váró, sürgős-forgós nap után olyan békés a családi környezetben mesét olvasni a gyermekünknek. Vannak olyan klasszikus karácsonyi történetek, amelyeken mi magunk is felnőttünk, mert generációk óta nem mennek ki a divatból. A klasszikus mesék a szeretetről, megbocsátásról szólnak.