Menü

A szülésről másképpen

A természetes szülés nemcsak a hüvelyi úton történő szülést jelentheti, hanem egy komplex szemléletmódot is, mely már a várandóságot is meghatározza.

Tehát nemcsak arról van szó, hogy a szülést minél kevesebb sebészi beavatkozás övezze. Már a terhesgondozás során fontos lenne, hogy az orvosi értékek (például: baba méretei) protokoll szerinti rögzítése mellett, megvalósuljon a kismama lelki, mentális támogatása is a várandóság alatt.

Alapvetően tehát nem is az alternatív kontra kórházi szülés összevetéséről van szó, szerencsére ma már a két fogalom nemcsak egymás teljes ellentéteként jelenik meg.

A közhiedelemben az a fajta gondolkodás, nézet is megjelenik olykor- olykor, hogy a  császármetszés „jobb” változata a szülésnek, mivel úgy tűnhet, hogy kevésbé fájdalmasabb, és kevesebb kellemetlenséggel jár. Ez egy teljesen téves következtetés, szerencsére ma már nem is olyan meghatározó szemlélet. Gyökere viszont onnan ered, hogy bizonyos megközelítésben a vajúdás folyamatának leírásánál csak az orvosi beavatkozásokra fókuszálnak (például: gátmetszés). Minél jobban erősítjük a szülés folyamatának ezen oldalát, egyre kevésbé tudjuk a folyamatot egy természetes áramlásként értelmezni, és átélni. És ez korántsem jelenti azt, hogy a szülést idealizálni kell, a lényeg nem azon van, hogy mennyire fájdalmas egy szülés vagy sem, az már csak következmény (ki hogyan éli meg).

A természetes szülés gondolatát a bábai modell tükrözi leginkább (ez nem egyenlő az otthonszüléssel). Ebben a megközelítésben a szülésznő az egész várandóság alatt támogatja a kismamát, és ez a segítségnyújtás egyenrangú viszonyon alapul. A lényeg, hogy a szülés egy természetes állapot, mely az adott nő illetve a család történetének kiemelt eseménye.

Egyébként kutatások is bizonyítják, hogy a szülőnői attitűddel gondozott várandóság és szülés során jóval kevesebb beavatkozásra van szükség. 

Fotó:
sxc.hu

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.