Menü

Hogyan és mennyit sportoljunk várandóság alatt?

A szakmai protokoll szerint a 12. terhességi hét betöltéséig nem ajánlott semmilyen edzés a kismamák számára. Az első trimeszter ugyanis igen érzékeny periódus bizonyos szempontból, bár a gyakorlatot nézve az is igaz, hogy sokszor már majdnem le is telik ez az időszak, mire egyáltalán kiderül a várandóság.

Általános orvosi tanács, hogy mivel a várandóság nem betegség, a rendszeres mozgás kifejezetten fontos kismamaként is, de ha terhességet megelőzően rendszeresen nem edzettünk illetve sportoltunk, akkor ne ezen időszak alatt kezdjünk bele.

A terhesség állapotából bekövetkező fiziológiai változásoknak megfelelő terhes torna a leginkább ajánlott mozgásforma a várandóság alatt. A medencéből kiemelkedő méh ugyanis megváltoztatja a súlypontot, ezáltal az egész testtartást és a fejtartást is. A női test hormonok hatására felkészül a szülésre, a várandóság alatt tágulnak a szalagok, ez például okozhat deréktáji problémákat. Ezeket a változásokat fontos kompenzálni megfelelő tornával, például egy nagy labdán ülve érdemes átmozgatni a derékcsigolyákat. Fontos a hátizom erősítése, illetve a megfelelő keringés érdekében a lábak felemelésével, hanyattfekvésben végzett gyakorlatok is hasznosak lehetnek.

Az alulról indított hasizom gyakorlatok, illetve az intenzív gátizom torna kerülendő a várandóság alatt, mivel az alhasi vérbőség az első időszakban vetéléshez, a terhesség vége felé pedig koraszüléshez vezethet. Ugyanakkor a szüléshez fontos a hasizom és a gátizom erőnléte, ezért speciális intimtorna és elölről indított has prés gyakorlatokat lehet és érdemes is végezni.

Ha a várandóságot megelőzően űztünk valamilyen sportot, akkor az orvossal való konzultációt követően, fokozott odafigyelés mellett folytathatjuk a várandóság alatt is az edzéseket. Természetesen ez attól is függ, hogy milyen típusú edzésről van szó.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.