Menü

Álmok jelentése a várandóság alatt

Sok kismama számol be arról, hogy többet álmodik, mint korábban. Ráadásul álmaik gazdagabbak, élénkebbek, és kidolgozottabbak. Vajon egy kismama valóban másképp álmodik, és mást jelentenek az álmai?

Az álmok egyik fő szerepe az érzelmek feldolgozásában érhető tetten. Az álmok segítenek átértékelni élményeinket és tapasztalatainkat, ez a folyamat nélkülözhetetlen a szellemi és lelki egyensúly fenntartásában.

Nos, a kismamák esetében is ezekből az alapvető megállapításokból kell kiindulnunk. A kismamák valószínűleg nem feltétlenül álmodnak többet, mint egyébként. A bevezetőben említett tapasztalatok, abból származhatnak, hogy a kismamák általában aluszékonyabbak, de gyakrabban is ébrednek meg (például gyakoribb vizelési inger, vagy a magzatmozgások miatt). Ezért ha nem is álmodnak többet, jobban emlékeznek az álmaikra, mivel a gyakoribb ébredések miatt kisebb arányú náluk a mélyalvás.

A terhesség nagyon jól példázza azt az új helyzetet, ami tele van kérdésekkel, változással és mindezt rengeteg érzelmi aspektus is övezi. Ezt mind- mind fel kell dolgozni egy kismamának, nem csoda hát, ha álmaik is tükrözik ezt az érzelmileg felfokozott helyzetet.

És bizony lehetnek ijesztő álmok is, sok kismama álmodik vészhelyzetekről (például: menekülés, küzdelem az életért). Sokak számára ugyanis a baba érkezése, egy olyan nagy változás, ami tele van kétséggel és fenyegetéssel főleg az elején. Az álmok megjelenítik ezeket a kétségeket és félelmeket, és ez által az ezekkel való megküzdést is segítik.

Az első hónapokra egyébként a termékenységre vonatkozó álmok is jellemzőek, ilyen például a vízzel kapcsolatos álomélmények. Néhány kismamánál - a hormonváltozásokkal is magyarázható-megnövekedett szexuális vágy olyan álmokat hív elő, amelyek szexuális élményekkel kapcsolatosak. Ezek az álmok is teljesen természetesek.

Az utolsó hetek álmaiban pedig többnyire a szüléssel kapcsolatos gondolatok, érzelmek, félelmek tükröződnek. Ezek is nagyon fontos álmok, hiszen a szülésre való érzelmi felkészülést segítik.

Összességében az álmoknak várandóság alatt is hasonló jelentősége van, mint egyébként. Persze ilyenkor fokozott érzelmi aktivitásról beszélhetünk, amely különösen megkívánja a feldolgozás folyamatát. Az álmok segítenek a kismamáknak kezelhetővé tenni a bennük zajló változásokat, félelmeket, érzelmi kihívásokat.

Fotó:
sxc.hu

Superfood a hozzátáplálásban

Az úgynevezett „superfood” ételekről már sokat hallottunk, talán magunk is fogyasztjuk őket rendszeresen, a kérdés azonban most az, hogy ezek a táplálékok vajon beilleszthetők a hozzátáplálásba, ha igen, akkor hány hónapos, vagy éves kortól adhatók a gyereknek?

Futás babakocsival

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. Mire figyeljünk a használatakor?

Hozzátáplálás, mikortól, mit és hogyan

Amikor gyermekünk a kanalazás időszakába ér, s megpróbáljuk megtervezni a hozzátáplálás ütemét, számtalan divatos hozzátáplálási táblázattal találkozunk a világhálón, ember legyen a talpán, aki kiigazodik köztük, ezért utánajártunk a témának.

Együtt aludjon a gyerek a szülővel? Hol kell meghúzni a határt?

Együtt aludni a gyermekkel, vagy külön? a téma megosztó. Sokak szerint teljesen normális, ha egy 8-9, akár 10-12 éves gyermek a hitvesi ágyban alszik el a szülőkkel, velük tér nyugovóra, van, mások szerint azonban ennek nem biztos, hogy így kellene történnie és hosszútávon negatív következményei vannak. Mit mondanak erről a szakemberek, pszichológusok, gyermekpszichológusok?

A szeretethiány következményei

A gyerekkorban szerzett szeretethiánnyal mindannyian mást kezdünk. Van, aki folyamatosan tovább keresi, és addig meg nem áll, míg meg nem találja.