Menü

Tápanyag-, és vitaminszükséglet a várandóság idején

Az anyaméhben esetlegesen elszenvedett hiányok akár felnőttkori betegségek kialakulásában is szerepet játszhatnak. Fontos tehát, hogy ezt szem előtt tartva, a kismama tudatosan táplálkozzon, de ne kettő helyett.

Bár a magzat képes alkalmazkodni rosszabb körülményekhez is (hiszen például háború idején is születtek egészséges csecsemők), mégis fontos, hogy a kismama odafigyeljen táplálkozási szokásaira. A szakemberek szerint, a várandóság ideje alatt érdemes naponta többször (akár ötször, hatszor is) kevesebbet enni, és sok folyadékot fogyasztani.

Várandóság alatt különösen fontos lehet a tejtermékek, friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. A folyadékfogyasztásról sem feledkezzünk meg, a legjobb a tiszta ivóvíz. Jót tudni, hogy a folyadékpótlás jóval fontosabb, mint az étkezés.

Az erős kávét és teát érdemes kihagyni inkább egy kismama étrendjéből, de tejeskávét illetve gyümölcsteát bátran fogyaszthatunk akár napi rendszerességgel is

A következőekben néhány alapvető fontosságú vitamint mutatunk be röviden, melyek különösen fontosak, főleg várandóság ideje alatt.

A- vitamin: A növekedéshez és a csontozat kialakulásához, épségéhez nélkülözhetetlen vitamin. Máj, tejtermékek, spenót, sárgarépa, sütőtök fogyasztásával juthatunk hozzá természetes úton ehhez a vitaminhoz.

B- vitamin: Ez a vitamin család főleg az idegrendszer működéséhez elengedhetetlen, emellett még fontos a szem és a bőr épségéhez. A B6 vitamint egyébként főleg ajánlják a kismamáknak, mivel többek között hányinger ellen is bevethető. Ezeket a vitaminokat főként a húsételek és a gabonafélék héja tartalmazza.

C-vitamin: A legalapvetőbb vitamin, az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen. De egyéb más létfontosságú folyamatokban is szerepe van, például szükséges a vas felszívódásához. Gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával nyerhetünk C- vitamint szervezetünk számára.

D- vitamin: A csontrendszer és a fogazat kialakulásához és épségéhez fontos vitamin. Természetes módon, a napfény ultraibolya sugárzása révén juthatunk ehhez az alapvető vitaminhoz. De a következő ételek is tartalmazzák: máj, vaj, tojássárgája.

K- vitamin: Leginkább a véralvadásban van szerepe, de egyéb fontos funkciót is ellát szervezetünkben. Zöld színű növények, és például a máj is tartalmaz ilyen vitamint.

Bár a legjobb, ha változatos táplálkozás révén biztosítjuk szervezetünk számára ezeket a vitaminokat, mégis a várandósággal járó szükségletnövekedés miatt, a többletszükséglet gyógyszeres formában is pótolhatóak. 

Fotó:
pixabay.com

Ha kisbabával utazunk, ezeket ne hagyjuk otthon

Legyen szó nyaralásról, rokonlátogatásról, vagy csak egy hosszabb kirándulásról, van jónéhány dolog, amit érdemes bepakolni, ha csecsemővel utazunk.

Anyaság és nőiesség: miért nem kell választanunk?

Az anyaság az egyik legszebb, legfelelősségteljesebb, és talán leginkább átalakító szerep, amit egy nő az életében betölthet. De miközben az anyai szerepben nap mint nap helytállunk – etetünk, vigasztalunk, szervezünk, altatunk és folyamatosan aggódunk, figyelünk – könnyen elveszhetünk benne. Sok nő felteszi magának a kérdést: „Ki vagyok én most, hogy anya lettem? És hol van az a nő, aki korábban voltam?”

„A sport öröklődik – De nem a génjeinkben, hanem a példánkban”

Sportos szülők, sportos gyerekek, avagy hogyan adjunk át egészséges szokásokat a következő generációnak?

Nyári táborok: megoldás a szülőknek, élmény a gyerekeknek

A nyári szünet közeledtével sok szülő szembesül az évről évre visszatérő kérdéssel: hogyan oldják meg gyermekeik felügyeletét, miközben ők dolgoznak? A nyári táborok nemcsak praktikus segítséget jelentenek, hanem felejthetetlen élményeket is kínálnak a gyerekeknek.

A család, mint biztos háttér

A család az első közösség, ahová tartozunk. Itt tanuljuk meg az alapvető értékeket, a szeretetet, a támogatást, és azt, hogy mit jelent felelősséget vállalni. Egy támogató családi háttér rengeteget számít az élet más területein is, például a tanulásban vagy a sportban.