Menü

Gyógynövények alkalmazása várandóság alatt

A témának azért lehet kiemelt szerepe várandóság alatt, mivel ebben az időszakban a gyógyszerek jelentős része nem szedhető, hatóanyagaik ugyanis átjuthatnak a placentán keresztül, és veszélyeztethetik a baba egészséges fejlődését.

Éppen ezért a terhesség alatt jelentkező betegségek kezelésére érdemes a gyógynövények között keresni természetes megoldást.

A kezdeti időszakban a legtöbb kismamánál jelentkeznek a reggeli rosszullétek, illetve különböző gyomorbántalmak. Ezeket a rosszulléteket például kamillatea fogyasztásával enyhíthetjük, mivel a kamilla gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású, valamint csillapítja a gyomorégést is.

Az is köztudott, hogy várandóság idejére fokozódik a szervezet vitamin-, és ásványi anyag- szükséglete. C-vitamint például csalántea és csipkebogyótea fogyasztásával is pótolhatjuk. Szintén gyakori probléma, hogy a terhesség ideje alatt a bélműködés lelassul, ez gyakran okoz szorulást. Természetesen a hashajtó gyógyszerek alkalmazása ilyenkor tilos, mivel ezek a készítmények alhasi vérbőséget okoznak, ami akár vetéléshez, vagy koraszüléshez is vezethet. Viszont az édeskömény terméséből, vagy a borsmentából készült tea fogyasztásával tehetünk a szorulás ellen.

Egyébként még a tejelválasztás beindulását és serkentését is megtámogathatjuk gyógynövények segítségével. Erre alkalmas például: a csalánlevél, a citromfű, és az édesköménytermés is.

Persze a gyógynövények közül sem mindegyik alkalmazható a terhesség ideje alatt. A várandóság alatt többek között a következő gyógynövények kerülendőek: fehér és fekete üröm, lenmag fagyöngy, cickafark, nyírfalevél, medveszőlő, levendulavirág, rozmaring, zsálya. 

Fotó:
pixabay.com

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.