Menü

Húsvét utáni diéta helyett inkább erre figyelj

Most, hogy itt volt a húsvét megint előtérbe helyeződnek a közös családi étkezések és húsvét utáni diéta is. Akiknek eddig is súlyproblémáik voltak vagy rettegnek az elhízástól, azok most jól figyeljenek, mert adok pár hasznos tippet, ahhoz, hogy még véletlenül se hízzál az ünnepek után.

A húsvét története, hagyománya és szokásai

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Jézus ekkor a Biblia szerint a keresztre feszítése után a harmadik napon feltámadt, kereszthalálával pedig nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta az emberiség összes bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Az ünnep napjainkban már sokkal inkább a tavasz beköszöntének ünnepe, amely nem bír vallásos tartalommal, és hasonlóan a karácsonyhoz a modern világban megváltozott a jelentősége. Valamint a különböző édességekről, és a húsvéti sonkáról ismert.

Húsvéti menü okosan!

A karácsony mellett a húsvét a másik olyan nagy ünnep az évben, amikor a lakomáé a főszerep. Különösen azért érdemes átgondolni, hogy mi és milyen arányban kerül a húsvéti asztalra, mert hagyományosan egy böjti időszakot törünk meg az ünnepi étkezéssel. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összhangba hozta az érvényben lévő táplálkozási ajánlást, az OKOSTÁNYÉR®-t a húsvéttal. Az alábbi tanácsaik betartásával egészségesebbé varázsolhatjuk a húsvéti finomságokat!

Különleges muffinreceptek

A muffin sokféleképpen elkészíthető sütemény, amit édes vagy sós ételként is tálalhatunk.

Meglepően egészséges húsvéti falatok

A húsvét egy hosszadalmas „liturgia” része, ha jobban tetszik záró akkordja, amely Krisztus feltámadását hivatott megünnepelni. Az ünneplés módja ilyenkor az egyházi szertartásokon és a pogány eredetű locsolkodáson túl a hús újbóli magunkhoz vétele. A mértékletesség viszont elengedhetetlen a bűntudat és a hasfájás elkerülése érdekében.

Húsvét vegetáriánus szemmel

A húsvéti időszak joggal a tavasz egyik tetőpontja. A ragyogó időt az ünnepi hangulat és egy kis munkaszünet is megkoronázza, a vallási háttér mellett. A hagyományok széles tárházát vonultathatjuk fel, ami az ünnepi menüben is megmutatkozik. De nem megy ez ilyen könnyen, ha vegetáriánus vagy.

Mindössze három!

Mindenki életében vannak olyan napok, amikor nincs kedve vagy ideje a konyhában főzőcskézni, viszont szeretne valami finomat tenni a vacsoraasztalra. Érdekelnek 3 összetevős ételek? Engem igen!

Öt reggeli hétköznapokra, melyeket előre elkészíthetsz

Mindannyian tudjuk, hogy reggel versenyt futunk az idővel. A hányan vagyunk, sokszor annyifelé van dolog, teendő, készülődés, gyakran kapkodás, idegeskedés, pedig egyáltalán nem kell lemondani az ízletes napindító finomságokról! Sokkal jobbat ajánlok, mint a bolti lekváros táska.Öt változatos reggeli hétköznapokra, melyeket előre elkészíthetsz! Íme!

Mit csináljunk a húsvéti maradékkal?

A húsvét a tavaszi pihenés, és a nagy főzések időszaka. De mit tegyünk, ha elméretezzük az ünnepi adagokat, és ott állunk kedden a rengeteg maradékkal, de már rá sem bírunk nézni? Íme, néhány ötlet, hogy új ételeket készíthessünk belőlük.

A húsvéti menühöz ajánljuk

Bár a húsvét hagyományos ételei: a sonka és a tojás, mégis a legtöbb háziasszony átgondolja, miket süt-főz az ünnepen, még a szokásos húsvéti sonka és főtt tojás kombináción túl. Ehhez próbálunk segíteni, pár ötlettel!

Pörc Delikát– a gasztronómiai boldogságforrás

„Malackodjunk egy kicsit!” A balatonkenesei Pörc elnevezésű delikátba érdemes ellátogatni. Sőt, ajánlott itt bevásárolni, mindjárt leírjuk, hogy mit. Ha felejthetetlen klasszikus, balatoni élményt keres, akkor reggelizzen a Pörcben! „Aki nem boldog, utánunk az lesz” – olvashatjuk a delikát facebook oldalán. Nem csalás, nem ámítás – teszteltük és igaz!

Sonkát, csokit, tojást ellenőriznek

Ahogyan ebben az időszakban megszokott, a fokozott ellenőrzést tart a húsvéti ünnepek előtt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Minden évben bebizonyosodik, van miért.