Menü

Öt reggeli hétköznapokra, melyeket előre elkészíthetsz

Mindannyian tudjuk, hogy reggel versenyt futunk az idővel. Ahányan vagyunk, sokszor annyifelé van dolog, teendő, készülődés, gyakran kapkodás, idegeskedés, főleg, ha kisgyermekeket kell bölcsibe, oviba vinni, (akik ilyenkor a lehető leglassabban készülődnek, fél óráig tart csak a fogmosás és azt se tudják, hova tűnt el a fél pár zokni) legtöbbször magunkra nincs idő, s ezt általában a reggelinken spóroljuk meg. A gyerekeket maximum odaültetjük egy pohár kakaóval vagy egy tál müzlivel a konyhába, mi pedig elrohanunk készülődni, a reggeli étkezésünk pedig elmarad, aztán csodálkozunk, miért vagyunk egész nap enerváltak, fáradtak.

„Majd eszem valamit a munkahelyemen, vagy beugrom a pékségbe”. Ismerős a mondat? Pedig egyáltalán nem kell lemondani az ízletes napindító finomságokról, s cukros pékáruval kezdeni a napot, s nem kell éhesen matatni a hűtőben sem, hiszen picit előre gondolkozva, este is elkészíthetjük a másnap reggelit. Sokkal jobbat ajánlok, mint a bolti lekváros táska.

Én édesszájú vagyok, édes ízekkel szeretem kezdeni a napom, de nem akarok magamból kiindulni, kezdjük egy jó kis olasz reggelivel, itt van például a frittata, melynek elkészítése egyszerűbb, mint gondolnánk. Használhatunk bármilyen maradékot a hűtőből, a zöldségektől kezdve a húsokig. Az interneten számos receptet találni, próbáljuk ki, kóstoljuk meg! Készítsük el vasárnap este, s hétfőn elég felmelegíteni, megjegyzem hidegen sem rossz.

Ha hétfőn sósat ettünk, kedden legyen édes ízvilág, készítsünk el este, egy joghurtos pohárkémet: krémes natúr joghurttal, gyümölcsökkel, zabpehellyel, vagy cukormentes kekszdarabkákkal, olajos magvakkal, diétás lekvárral. Bármit tehetsz bele, amit szeretsz, rétegezd a hozzávalókat ötletesen, kedved szerint. Tedd hűtőbe, s kanalazz bele másnap reggel élvezettel.

Szerdára palacsinta a menü. Klasszikus reggeli, lehet sósan, vagy édesen, bárhogyan nagyszerű alternatívája egy finom reggelinek, nem tudsz belőle túl sokat készíteni. A palacsintát készítsd el zablisztből, teljes kiőrlésű vagy más egyéb egészséges reformlisztekből, gluténmentesen, szénhidrátcsökkentetten, tejmentesen, ahogy a diétád kívánja! Gyümölcsökkel, pudinggal, diétás lekvárral, joghurtos krémmel, túróval is megtöltheted, vagy akár sósan is fogyaszthatod sonkával, zöldségekkel tálalva.

Csütörtökön is megérdemlünk egy finomságot, s ha ügyesek voltunk, már ott vár a hűtőben minket reggel egy ízletes smoothie. Készítsük el előző este a turmixot, gyümölcsökkel, például banánnal, eperrel, kivivel, tejjel vagy növényi tejekkel, vagy rázzunk össze egy tápláló koktélt, egy reggeli kiadós edzés után, fehérjeturmix formájában. Gyors, könnyű, sok vitamint és más tápanyagot tartalmaz, amelyet a szervezetünk a nap folyamán felhasznál. A shaket, akár magaddal is viheted, csak ne felejtsd otthon a konyhaasztalon a kapkodásban.

Péntek megkoronázására zabkását választottam, ez a személyes kedvencem és nem, nem tudom megunni. Reggelire, edzés után, 2-3 dl tejjel, tej nélkül, vagy vízben, gyümölcslében 2-3 evőkanál zabpelyhet megfőzünk, s ízesítjük pudinggal, friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel, túróval, magokkal, joghurttal, kakaóporral, kávéval (tiramisu ízű zabkása), mákkal, dióval, mandulával, lekvárral, aszalt gyümölcsökkel, kókusszal, édesen-sósan, melegen, hidegen, főzve vagy áztatva, jöhet mindenféle formában!

A hétvégét pedig koronázzuk meg közös reggelivel, ahol a bundáskenyér egészségesebb variációjától kezdve az ezerféle ízű muffinokig, rántottáig, pudingokig, müzliig, egészségesebb pékárukig, bármit az asztalra varázsolhatunk a családnak nyugodtan, kényelmesen, kipihenten.

Holnap péntek. Nézzük csak mit is eszünk…

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?