Menü

Pörc Delikát– a gasztronómiai boldogságforrás

„Malackodjunk egy kicsit!” A balatonkenesei Pörc elnevezésű delikátba érdemes ellátogatni. Sőt, ajánlott itt bevásárolni, mindjárt leírjuk, hogy mit. Ha felejthetetlen klasszikus, balatoni élményt keres, akkor reggelizzen a Pörcben! „Aki nem boldog, utánunk az lesz” – olvashatjuk a delikát facebook oldalán. Nem csalás, nem ámítás – teszteltük és igaz!

A balatoni település központjában található kis üzlet hangulata azonnal megragad minket, amint belépünk az ajtaján. Régi kredenc, hordó, fatál, sonkák, pörcök, töpörtyűk, szalámik, sajtok – ezeket fedezzük fel elsőként. Összefut a nyál a szánkban, és nemhiába: az a jó, hogy nem kell arra várni, hogy hazavigyük a sok finomságot: helyben is reggelizhetünk.

A kiszolgálás nem is akármilyen: csinos, fess fiatalember fehér ingben, nyakkendőben lesi a vendégek minden kívánságát, és állítja össze az ínycsiklandozó falatokat. A Pörc logóval nyomott deszkákon kívánság szerint sorakoztatja fel a fent felsorolt finomságokat. Amíg várakozunk, ad egy kis kóstolót a tegnap érkezett tormából, sonkába tekerve. Majd felszolgálja az illatos falatokat: libamáj, kellemesen csípős szalámival, kecskesajttal, és fűszeres sajttal. Közben házi szörpöket, helyi kellemes borokat ihatunk kísérőnek. Merthogy igen, itt minden háztáji: saját szemünkkel láttuk, ahogy a kistermelő egy apró ládában szállítja a szalonnát, kolbászt.

 Nem volt nagy mennyiség, mert minden friss. Nehéz a választás, hogy miből is kérjünk, olyan jól néz ki itt minden étel. A kenyér is friss, puha a belseje, ropogós a héja, hiszen a szomszédban ott a pékség. Át is sétál onnan az eladó hölgy, és kérdi a Doktor Úr néven elhíresült tulajdonost, hogy hogyan van ma? „Sosem voltam jobban!” – érkezik a vidám felelet, mert itt ilyen vidám a hangulat. Desszertként pedig kaptunk egy kis töpörtyűzsíros-hagymás kenyeret. Elmondhatom: nem távoztunk éhesen és üres kézzel.

Megtölthetjük szatyrainkat házi jellegű finomságokkal, vásárolhatunk nem csak malac-alkatrészeket: finom lekvárok, szörpök, mogyorókrémek, kézműves csokoládék, mézek, pálinkák, házi vajak és joghurtok szerepelnek a repertoárban.

A delikát hamarosan bővül: nemsokára igazi olasz kávéval, és szalonnasütésre alkalmas terasszal várnak minket. Sőt, nyílik a budapesti üzlet, ahol még ennél is nagyobb lesz a kínálat: kávézó, valamint hentesüzlet részleg is kialakításra kerül a XIII. kerületi Pozsonyi úti boltban, amit már előre ajánlunk mindenkinek. 

Fotó:
pixabay.com

Hogyan sminkelj nyáron?

Talán azt is mondhatjuk, hogy a legnagyobb melegben inkább sehogy, azonban a sminkelés szerelmeseinek sem kell lemondani az arcfestés rutinjáról, csak esetleg más módon, mennyiségben és minőségben és kell a kánikulában forgatni az ecseteket.

Német finomságok, amiket ki kell próbálnod!

Németország konyhája igen változatos, éppúgy, mint természeti és építészeti látnivalói...

Van olyan, hogy rákellenes étrend?

Vajon létezik rákellenes étrend? A választ nem ismert sajnos, s talán olyan étrendről, ami a rákot gyógyítaná, nem tudni, de a megelőzésben fontos szerep jut a táplálkozásnak.

Futók kedvenc ételei

Az egyes futóversenyek előtti tésztapartik is mutatják, bizony a futók egyik kedvelt étele a tészta, melyhez előszeretettel nyúlunk mi futók, ha szénhidrátfeltöltés a cél. A tésztavacsorát reggelente nagyon gyakran egy zabkása követi, mely tápláló és rengeteg energiát ad, a versenyek előtt és a frissítőpontokon pedig gyakori, hogy banánt majszolunk. Miért kedveltek ezek az ételek a futók körében?

Hűsítő desszertek nyárra

A kánikulában mindenki valami hűsítő finomságot eszegetne, és szerencsére a fagyin túl is van élet! Tiramisu, panna cotta, madártej, sajttorta vagy pohárkrém, jöhet ilyenkor bármi, ami fogyasztás előtt néhány órát a hűtőben pihent. Jó étvágyat hozzájuk!